Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden støtter 15 projekter, der skal afhjælpe globale humanitære nødsituationer

Med ambitioner om at skabe verdens mest bæredygtige flygtningelejr i Uganda, støtte sårbare husstande i Myanmar og fremme mental sundhed i Jordan, spænder de nyligt annoncerede humanitære projekter støttet af Novo Nordisk Fonden bredt. Overordnet tjener de dog de samme hovedformål: at fremme bæredygtighed inden for humanitære initiativer og mindske ulighed mellem kønnene. I alt har fonden uddelt 27,2 mio. kr. til 15 projekter.

De 15 projekter vil finde sted i Libanon, Syrien, Uganda, Sudan, Sydsudan, Afghanistan, Tyrkiet, Palæstina, Somalia, Jordan, Mozambique, Etiopien og Myanmar.

To af de støttede projekter finder sted i Uganda og komplimenterer hinanden. Det første projekt, som CARE Danmark står for, tilsigter at videreudvikle flygtningelejre, så de kan blive til produktive og bæredygtige lokalsamfund f.eks. med hjælp fra solenergidrevne folkekøkkener, der kan begrænse behovet for brænde. Folkekøkkenerne skal desuden muliggøre  opladning af mobiltelefoner og kan således mindske en væsentlig kommunikationsbarriere. Projektet indbefatter også etablering af skolekøkkener samt fokus på bæredygtig fødevareproduktion og reduktion af plastaffald.

Det andet projekt i Uganda, som Caritas Danmark står for, er også rettet mod flygtningelejre, og målet er at sikre adgang til rent drikkevand. Projektet bygger på erfaringerne fra et tidligere projekt, ligeledes finansieret af Novo Nordisk Fonden, hvor formålet var at bekræfte virkningen af et vandrensningssystem. Projektet adresserer det livsvigtige behov for rent drikkevand og begrænser samtidig den lokale skovrydning. Ud over at levere rent drikkevand indbefatter projektet også (i samarbejde med CARE Danmark) en metode, der skal sikre genbrug af vandbeholderne, hvilket vil gøre projektet endnu mere bæredygtigt.

Med ca. 1,5 mio. flygtninge i Uganda, hvoraf størstedelen stammer fra Sydsudan og Den Demokratiske Republik Congo, er der et alarmerende behov for adgang til fødevarer og rent drikkevand.

COVID-19 forværrer humanitære nødsituationer og ulighed mellem kønnene
Formålet med flere af projekterne er at håndtere kønsspecifikke problemstillinger, der enten er blevet forværret af COVID-19 eller er opstået som en direkte konsekvens af COVID-19-pandemien.

I Myanmar har Dansk Røde Kors fået en bevilling til et projekt, der vil give adgang til akut behandling, førstehjælp og COVID-19-forebyggelse. Projektet ”Mitigating the Impact of Civil Unrest and COVID-19 in Myo Thit and Taung Dwin Gyi Townships, Magway Region” er målrettet sårbare husstande, deriblandt husstande med gravide kvinder, ammende mødre eller familiemedlemmer med handicap.

Gennem projektet ”Women Aid Women: Humanitarian Response in Palestine” har Folkekirkens Nødhjælp også fokus på at afhjælpe en række

udfordringer, der er forårsaget af COVID-19. Dette projekt rettes mod kvinder, hvis levebrød og trivsel er blevet alvorligt udfordret under COVID-19-pandemien. Det overordnede mål er at forbedre sårbare kvinders evne til at håndtere økonomiske udfordringer, når de bliver ramt af COVID-19-relateret indkomsttab og således nedsat trivsel.

”Med vores Humanitarian Support-program i åben konkurrence støtter vi verdens mest sårbare befolkninger, når de rammes af humanitære kriser,” siger Mette Ide Davidsen, Senior Programme Lead, Social & Humanitarian, Novo Nordisk Fonden.

”I år har vi prioriteret projekter, der tilsigter at reducere uligheder mellem kønnene. Projekterne i Myanmar og Palæstina har til formål at styrke kvinder, der er blevet voldsomt påvirket af COVID-19 og som derfor har akut behov for støtte til at komme på fode igen. Desuden støtter vi projekter i Libanon og Etiopien, hvor sigtet er at fremme seksuel og reproduktiv sundhed og kvinders rettigheder,” siger hun.

Bevillingerne er uddelt gennem fondens Humanitarian Support-program i åben konkurrence.

De 15 bevillingsmodtagere og deres projekter

ADRA Danmark
Projekttitel: Emergency Livelihood Support Towards Resilience (ELSTR) (Sudan (South Sudanese refugees))
Bevillingsbeløb: 1,6 mio. kr.

CARE Danmark
Projekttitel: CAMP+: Creating the World’s Most Sustainable Refugee Settlement (Uganda (Democratic Republic of the Congo))
Bevillingsbeløb: 2 mio. kr.

Caritas Danmark
Projekttitel: Testing a Sustainable Model for Safe Water Access (Uganda)
Bevillingsbeløb: 1,6 mio. kr.

Cross Cultures Project Association
Projekttitel: Youth Resilience in South Sudan
Bevillingsbeløb: 1,5 mio. kr.

DACAAR (Dansk Komité for Bistand til Afghanske Flygtninge)
Projekttitel: Livelihoods and Hygiene Support for Prolonged IDPs in Herat (Afghanistan)
Bevillingsbeløb: 2 mio. kr.

DRC Dansk Flygtningehjælp
Projekttitel: Increasing Access to Digital Employment for Syrian and Displacement-affected Youth (Turkey)
Bevillingsbeløb: 2 mio. kr.

Folkekirkens Nødhjælp
Projekttitel: Women Aid Women: Humanitarian Response in Palestine
Bevillingsbeløb: 2 mio. kr.

GAME
Projekttitel: Social Cohesion and Community-based Protection through Street Sport and Youth Leadership (Somaliland, Somalia)
Bevillingsbeløb: 1,2 mio. kr.

Human Rights Watch
Projekttitel: Ensuring Rights-respecting Reconstruction and Humanitarian Aid Delivery in Syria
Bevillingsbeløb: 1,9 mio. kr.

International Rehabilitation Council for Torture Victims (IRCT)
Projekttitel: Specialized Mental Health Services and Supportive Direct Food Assistance to Vulnerable Syrian Refugees and Affected Host Country Nationals in Lebanon
Bevillingsbeløb: 1,6 mio. kr.

IT-universitetet i København
Projekttitel: Syrian mHealth: Increasing Access to Mental Healthcare for the Syrian Refugees in Jordan
Bevillingsbeløb: 1,9 mio. kr.

KVINFO
Projekttitel: Responding to Increased Levels of Sexual and Gender-based Violence in Lebanon through Services and Durable Solutions
Bevillingsbeløb: 1,9 mio. kr.

PlanBørnefonden
Projekttitel: Support Girls’ and Boys’ Safe Return to School Learning in Response to IDPs Crisis (Mozambique)
Bevillingsbeløb: 2 mio. kr.

Dansk Røde Kors
Projekttitel: Mitigating the Impact of Civil Unrest and COVID-19 in Myo Thit and Taung Dwin Gyi Townships, Magway Region (Myanmar)
Bevillingsbeløb: 2 mio. kr.

Sex & Samfund
Projekttitel: Sexual and Reproductive Health and Rights Services to Conflict-affected Communities in Tigray Region (Ethiopia)
Bevillingsbeløb: 1,7 mio. kr.

 

Om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål.

Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 30 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes. Læs mere på www.novonordiskfonden.dk.

Yderligere information

Marie-Louise Jersin, Senior Communications Partner, +45 3049 4957, [email protected]