Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden støtter fire fremtrædende professorer

Novo Nordisk Fonden har uddelt fire Distinguished Investigator-stipendier på hver ca. 10 mio. kr. til førende forskningsledere ved Københavns og Aarhus universiteter.

Hvordan aktiveres kroppens første forsvarslinje mod en virusinfektion? Hvordan reguleres ribosomet? Hvilken rolle spiller vores kønskromosomer i forbindelse med f.eks. barnløshed hos manden? Og hvordan reagerer celler på skadelige proteinkrydsbindinger som følge af kemoterapi?

Det er nogle af de videnskabelige spørgsmål, som fire fremtrædende professorer vil søge at besvare i nye ambitiøse forskningsprojekter, efter de hver har modtaget et Distinguished Investigator-stipendie på ca. 10 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden.

Det er første gang, stipendierne uddeles.

De fire stipendiemodtagere er professor Søren Riis Paludan, Aarhus Universitet, professor Anders H. Lund, Københavns Universitet, professor Mikkel Heide Schierup, Aarhus Universitet og professor Niels Mailand, Københavns Universitet.

Distinguished Investigator-stipendierne er en del af Novo Nordisk Fondens nye ’Research Leader Programme’, der blev etableret i 2017. Programmet har til formål at skabe rammer for, at de bedste forskningsledere på alle karrieretrin får mulighed for at forfølge ambitiøse og betydningsfulde projekter.

Om bevillingsmodtagerne og deres projekter:


Søren Riis Paludan, professor, Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet.
Projekttitel: Novel mechanisms of early defense against virus infections.

Søren Riis Paludan siger: ”I dette projekt vil vi undersøge, hvordan den første forsvarslinje mod infektioner bliver aktiveret, når man bliver ramt af en virusinfektion. Vi vil identificere de cellulære og molekylære mekanismer, som celler og væv bruger til at opdage og reagere på vira. Projektet kan måske afsløre fundamentalt nye mekanismer, hvorpå immunsystemet opsætter de første forsvarsværker mod infektion. Det kan få indflydelse på udvikling af nye antivirale terapier og kan potentialet også afdække andre vigtige sygdomsmekanismer, f.eks. ved non-virale infektioner og autoimmune sygdomme.”


Anders H. Lund, professor, Biotech Research & Innovation Centre, Københavns Universitet.
Projekttitel: In vivo investigations of the ribosome code.

Anders H. Lund siger: ”Ribosomet er den vigtigste fortolker af genetisk information i alle levende organismer, men på trods af dets centrale rolle ved man meget lidt om, hvordan ribosomet er reguleret. Dette projekt undersøger hypotesen om, at modifikation af det ribosomale RNA regulerer ribosomfunktionen og har indflydelse på proteintranslation. Ved at forstå, hvordan ribosomet er reguleret til at afstemme translationen vil vi bedre forstå, hvordan genekspressions-programmer bliver pålideligt udført og kan muligvis også få indsigt i sygdomme, hvor translationel kontrol er blevet patologisk kapret.”


Mikkel Heide Schierup, professor, Institut for Bioscience & Bioinformatics Research Centre, Aarhus Universitet.
Projekttitel: The extraordinary evolution of human sex chromosomes.

Mikkel Heide Schierup siger: ”Vores kønskromosoner, X og Y, er gådefulde. De har indflydelse på mænds frugtbarhed og spiller en uforholdsmæssig stor rolle i dannelsen af nye arter, heriblandt vor egen. Min hypotese er, at dette forårsages af en styrkeprøve mellem X og Y, når de skal ind i sædcellerne under sædcelledannelsen. For at afprøve dette vil jeg undersøge alle stadier i den humane sædcelledannelse gennem anvendelse af avanceret cellesortering og -sekventering og relatere resultaterne til forskelle i den mandlige fertilitet og bestemmelse af børns køn. Jeg vil inkludere andre store menneskeaber og uddøde mennesketyper, som fx neandertalerne, for at forstå både de generelle evolutionære regler og de specifikke processer i vores artsdannelse, såvel som de genetiske årsager til barnløshed hvor årsagen ligger hos manden.”


Niels Mailand, professor, Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Københavns Universitet.
Projekttitel: Regulation of DNA-protein crosslink repair in health and disease.

Niels Mailand siger: ”Mange kemoterapeutiske midler forårsager dannelsen af DNA–protein krydsbindinger, som er en meget toksisk beskadigelse af det genetiske materiale inde i vore celler. Vi ved dog stadig meget lidt om hvordan humane celler reagerer på, og overvinder, sådanne læsioner. Formålet med dette projekt er – gennem anvendelse af innovative metoder inden for celle- og proteinbiologien – at udforske, hvordan cellers forsvar mod DNA–protein krydsbindinger er organiseret og reguleret på det molekylære plan, og hvordan målrettet hæmning af sådanne processer kan udnyttes til at forbedre strategier for kræftbehandling.

Om Novo Nordisk Fondens Research Leader Programme:

Programmet har til formålet at sikre, at de bedste forskningsledere på alle karrieretrin får mulighed for at forfølge ambitiøse og betydningsfulde projekter. Programmet består af tre forskellige typer af bevillinger:

  • Hallas-Møller Emerging Investigator – målrettet unge lovende forskningsledere til etablering af egen forskningsgruppe og profil.
  • Hallas-Møller Ascending Investigator – målrettet yngre til midaldrende excellente lektorer til at konsolidere deres forskningsgruppe og profil.
  • Distinguished Investigator – målrettet professorer på højeste internationale niveau.

Novo Nordisk Fonden har afsat 600 mio. kr. over fem år til det nye program. Der uddeles årligt op til 120 mio. kr. til op til 12 femårige bevillinger af op til 10 mio. kr.

Yderligere information

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden
tlf.: 3067 4805, [email protected]