Når en pandemi som COVID-19 rammer, er det de mest sårbare lande, som mærker konsekvenserne hårdest. Det gælder særligt lande såsom Jordan og Tanzania, hvor kapaciteten i sundhedssystemet i forvejen er under pres, og de mest sårbare borgere derfor bliver ekstra udsat, hvis virussen spreder sig.
Novo Nordisk Fonden ønsker at tage et internationalt ansvar og bidrage til afbøde smitterisikoen for COVID-19 i udsatte lande. Fonden støtter derfor tre projekter i Jordan og et i Tanzania med i alt 20 mio. kr.
”Vi vil gerne hjælpe lande, hvor sundhedsvæsenet og samfundet som helhed er sårbare over for det ekstra pres, som en spredning af COVID-19 vil medføre. Novo Nordisk Fonden støtter derfor fire projekter, der meget konkret kan være med til at skabe bedre sundhedsmæssige forhold for nogle af verdens mest udsatte borgere,” forklarer Hanna Line Jakobsen, Senior Vice President for de sociale og humanitære bevillinger i Novo Nordisk Fonden.
I et af de støttede projekter i Jordan vil UNICEF arbejde for at sikre vandforsyningen til blandt andet landets flygtningelejre, som med fremkomsten af COVID-19 i endnu højere grad har et presserende behov for rent vand. I et andet program vil DRC Dansk Flygtningehjælp bl.a. uddele hygiejnepakker til de mest udsatte flygtninge, der lever uden for de officielle lejre i Jordan og etablere et ”cash for health”-program, hvor flygtninge kan få økonomisk hjælp til at betale for blandt andet mad, husleje og sundhedsydelser.
I de sidste to projekter vil World Diabetes Foundation gennem flere forskellige indsatser arbejde for at afbøde smitterisikoen for COVID-19 for flygtninge og andre sårbare grupper, der lever med ikke-smitsomme sygdomme i hhv. Jordan og Tanzania.
”De tre organisationer yder allerede en stor indsats i Jordan og Tanzania sammen med lokale samarbejdspartnere. Med disse bevillinger kan organisationerne gøre god brug af deres eksisterende viden om de lokale forhold og fokusere på at sikre de bedst mulige forhold for at afbøde konsekvenserne af COVID-19 for særligt sårbare grupper,” siger Hanna Line Jakobsen.
Novo Nordisk Fonden samarbejder allerede med UNICEF, DRC Dansk Flygtningehjælp og World Diabetes Foundation om projekter i Jordan og Tanzania, hvor fokus er på at forbedre vilkårene for flygtninge og andre udsatte grupper.
Fakta om de fire nye støttede projekter i Jordan og Tanzania:
Novo Nordisk Fonden støtter hver af de fire projekter med 5 mio. kr.
COVID-19 pandemic in humanitarian settings, World Diabetes Foundation
World Diabetes Foundations projekt i Jordan fokuserer på at forbedre adgangen til det jordanske sundhedsvæsen for syriske flygtninge og andre sårbare grupper, der lever med ikke-smitsomme sygdomme. Der vil også blive uddelt hygiejneprodukter og andre fornødenheder, og sundhedsmedarbejdere, som arbejder med de sårbare grupper, vil modtage særlig træning. Samtidig vil projektet arbejde for at højne vidensniveauet om COVID-19 blandt personer med ikke-smitsomme sygdomme og i den øvrige befolkning. Læs mere her.
Integrated COVID-19 Emergency Response in Jordan, UNICEF
UNICEF samarbejder med den jordanske regering om at sikre vandforsyningen til blandt andet landets flygtningelejre, som med fremkomsten af COVID-19 i endnu højere grad har et presserende behov for rent vand. Projektet vil samtidig anskaffe beskyttelsesudstyr til sundhedsmedarbejdere i flygtningelejren Azraq og uddele nødvendige hygiejneprodukter til de mest udsatte flygtningegrupper i landet. Læs mere her.
COVID-19 outbreak response in Jordan, DRC Dansk Flygtningehjælp
DRC Dansk Flygtningehjælp fokuserer i dette projekt på de mange flygtninge, der lever uden for de officielle lejre i Jordan. Projektet vil uddele hygiejnepakker til de mest udsatte familier og etablere et ”cash for health”-program, hvor flygtninge kan få økonomisk hjælp til at betale for blandt andet mad, husleje og sundhedsydelser.
COVID-19 pandemic in low-income settings, World Diabetes Foundation
World Diabetes Foundations projekt i Tanzania sætter særligt fokus på at styrke kapaciteten hos lokale sundhedsmedarbejdere, så de kan tage sig bedst muligt af COVID-19-patienter, som også lever med ikke-smitsomme sygdomme. Sideløbende bliver der arbejdet med at højne vidensniveauet om COVID-19 blandt personer med ikke-smitsomme sygdomme og i den øvrige befolkning. Læs mere her.
Yderligere information
Sabina Askholm Larsen, Communications Partner, tlf. 2367 3226, [email protected]