Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden støtter stipendieprogrammer til ukrainske forskere

Novo Nordisk Fonden har givet 10 mio. kr. til to stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at få midlertidig ansættelse som forskere ved en forskningsinstitution i Polen eller Danmark.

På grund af den igangværende krig i Ukraine er mange ukrainere blevet fordrevet til såvel nabolande som andre lande i Europa. Heriblandt er forskere, der er blevet tvunget til at forlade deres laboratorier, undervisning og forskergrupper.

For at afhjælpe denne vanskelige situation støtter Novo Nordisk Fonden to separate stipendieprogrammer, der gør det muligt for ukrainske forskere at vedligeholde deres forskningsekspertise og samtidig udvide deres internationale netværk, indtil forholdene tillader dem at vende tilbage til deres hjemland.

Novo Nordisk Fonden har bevilget 5 mio. kr. til et program, der uddeler nød-stipendier til ukrainske forskere. Dette program er skabt af United States National Academy of Sciences i samarbejde med Polish Academy of Sciences. Stipendieprogrammet yder økonomisk støtte og forskertræning direkte til ukrainske forskere ved forskningsinstitutioner i Polen, hvor de midlertidigt kan blive ansat som forskere. Bevillingen fra Novo Nordisk Fonden vil finansiere mere end 90 sådanne stipendier af seks måneders varighed, og der er mulighed for at udvide indsatsen yderligere til også at omfatte forskerhold i Ukraine.

Novo Nordisk Fonden har endvidere bevilget 5 mio. kr. til stipendier, der gør det muligt for ukrainske forskere fra alle videnskabelige områder at få midlertidig ansættelse som forskere ved en forskningsinstitution i Danmark. Danske Universiteter står i spidsen for dette stipendieprogram, som administreres af den danske afdeling af Scholars at Risk.

Forskerne kan fortsætte deres akademiske karriere
Begge stipendieprogrammer gør det muligt for ukrainske forskere at fortsætte og fremme deres akademiske karriere, samtidig med at de udvider deres internationale netværk, indtil forholdene gør det muligt for dem at vende tilbage til Ukraine.

”Hundredvis af forskere har lige nu desperat brug for et sådant stipendium. De fleste af dem er kvindelige forskere, hvis ægtemænd eller andre nære slægtninge er blevet i Ukraine. Disse stipendieprogrammer vil hjælpe ukrainske forskere med at bevare deres ekspertise, mens de kan opholde sig i nærheden af Ukraine og på længere sigt bidrage til at genopbygge det videnskabelige samfund i Ukraine,” siger Lene Oddershede, Senior Vice President, Natural & Technical Sciences, Novo Nordisk Fonden.

På den ukrainske ambassade i Danmark bliver stipendierne vel modtaget, og ambassadøren opfordrer ukrainske forskere til at gøre brug af programmerne.

”Jeg er taknemmelig for Novo Nordisk Fondens initiativ og opfordrer mange af de unge og talentfulde ukrainske forskere til at gøre brug af denne mulighed. Jeg er sikker på, at den viden, de får i Polen eller Danmark, såvel som resultaterne af deres forskning, vil bidrage til udviklingen af videnskaben i Ukraine. Vi glæder os også til at se dem alle hjemme i Ukraine efter færdiggørelsen af programmerne, selvfølgelig når sikkerhedssituationen i mit land tillader det,” siger Ukraines ambassadør til Danmark Mykhailo Vydoinyk.

Om Emergency Fellowships for Ukrainian Researchers

Dette stipendium-program ledes af United States National Academy of Sciences i samarbejde med Polish Academy of Sciences.

De to organisationer har velfungerende og skalérbare procedurer klar til at evaluere ansøgere.

For yderligere information om Emergency Fellowships for Ukrainian Researchers, kontakt venligst Franklin Carrero-Martínez eller Kelly Robbins på [email protected].

Om Fellowships for Scholars at Risk from Ukrainian Universities

Dette stipendium-program ledes af Danske Universiteter i samarbejde med Scholars at Risk Denmark.

Scholars at Risk Denmark koordinerer aktiviteter i Danmark for at beskytte og støtte flygtede forskere og fremme akademisk frihed. Medlemmerne af Scholars at Risk Denmark kommer fra alle Danmarks universiteter, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), Institut for Menneskerettigheder og Danske Studerendes Fællesråd.

For mere information om Fellowships for Scholars at Risk, der muliggør at forskere fra ukrainske universiteter kan fungere som stipendiater ved forskningsinstitutioner i Danmark, kontakt venligst Vivian Tos Lindgaard på [email protected].

Yderligere information

Sabina Askholm Larsen
Senior Communications Partner
+45 2367 3226 [email protected]