Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden uddeler 30 mio. kr. til formidling af naturvidenskab og teknologi

Ti projekter har modtaget støtte fra Novo Nordisk Fonden i et tematisk program for nytænkende kommunikation og debat om naturvidenskab og teknologi. Et af projekterne vil give unge viden om, hvordan naturvidenskab og teknologi kan afhjælpe klimakrisen.

Medicinsk Museion vil med den storstilede udstilling Mikrokosmos/Makrokosmos sætte fokus på, hvordan kroppen og verden er forbundet – fra de allermindste bakterier og svampe, der lever i os, til de planetariske systemer, der er rammen omkring os. Det hele foldes ud gennem debatter, filmvisninger, performances, podcasts og forelæsninger, både før, under og efter udstillingen. Udstillingen åbner på Kunsthal Charlottenborg i efteråret 2021.

Projektet er ét blandt 10 projekter, der har modtaget støtte fra Novo Nordisk Fonden i fondens tematiske program Nytænkende kommunikation og debat om naturvidenskab og teknologi.

En fakta-baseret offentlig debat
Med støtten til det tematiske program ønsker Novo Nordisk Fonden at bidrage til engagement og interesse i naturvidenskab og teknologi og facilitere en kvalificeret offentlig debat om naturvidenskabelige emner.

Leder af Novo Nordisk Fondens afdeling for naturvidenskabelig uddannelse og formidling Berith Bjørnholm siger:

”Vi har for første gang her i efteråret åbnet for ansøgninger til kommunikation og debat om naturvidenskab og teknologi, og vi er meget imponerede over de projektansøgninger, vi har set. Med de ti projekter, der nu har modtaget støtte, får børn og unge og den brede befolkning nye, spændende muligheder for at blive oplyst og indgå i en fakta-baseret debatkultur om natur, forskning og bæredygtighed.”

Youtube-videoer om klimakrise og fødevareproduktion
Blandt de øvrige støttede projekter vil flere producere videnskabeligt indhold til Youtube, som kan fange børn og unges interesse for feltet uden for skoletiden. Her er f.eks. film om, hvordan naturvidenskab kan løse klimakrisen og film om, hvad der er myter og fakta om bæredygtighed i fødevareproduktionen. Et projekt vil også inspirere børn og unge til selv at blive digitale formidlere af naturvidenskab med et talentakademi og en pris til de bedste formidlere.

Ud over film spænder projekterne bredt i måderne at præsentere naturvidenskab og teknologi. Eksempelvis får unge på Fyn selv mulighed for at tage fat i Ungdomshuset Odense og turnere med unge fra Nyborg, Fåborg-Midtfyn og Assens ungdomsskoler i et mobilt ”STEAM Lab on wheels” og arrangere STEAM-U cafeaftener, forsøgsshows og værkstedsaktiviteter.

Læs mere om alle de støttede projekter her:

YouTube-serie til unge om, hvordan og hvorfor forskning i naturvidenskab og teknologi kan være med til at løse klimakrisen
Videnskab.dk, 2 år, 2.248.446 kr.
Klimaet er i fokus i denne danske YouTube-serie, hvis produktioner giver unge viden om, hvordan naturvidenskab og teknologi kan afhjælpe klimakrisen.

Bæredygtighedsforvirret? Få forståelse for fødevarer med Frej
Tænketanken Frej, 1 år, 1.019.123 kr.
Tænketanken Frej gør op med myter om bæredygtighed i fødevareproduktion og forbrug gennem youtube-videoer, podcasts og debatarrangementer for unge.

Digitale Videnskabsværter – Talentakademi og Formidlingspris
Thin Green Line Productions ApS, 3 år, 5.255.251 kr.
Med et talentakademi og en videnskabs-formidlingspris skal flere børn og unge opleve, forstå og selv formidle naturvidenskab på de sociale medier.

STEAM 365
UngOdense, 3 år, 2.327.850 kr.
Unge på Fyn får glæde af, at Ungdomshuset Odense sætter naturvidenskaben i spil med pædagogik og kreativitet i et væld af aktiviteter, der leder frem mod STEAM Expo Fyn i 2022.

’Coding4you.dk’ – en introduktion til kodningens verden
IT-Universitetet i København, 3 år, 3.891.696 kr.
Studerende fra ITU laver youtube-videoer om kodning til unge og demonstrerer, at kodning både handler om fællesskab og om at være kreativ.

Data om dig og de andre – I Next Generation Lab kan du være med til at skabe det gode liv
Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, 3 år, 5.214.275 kr.
I samarbejde med de unge sætter Institut for Folkesundhed, Institut for Fysik og Science Museerne ved Aarhus Universitet samt Akademiet for Talentfulde Unge og The Animation Workshop ved VIA University College fokus på unges sundhed og teknologibrug gennem animationsfilm, podcasts, udstilling og et interaktivt dilemmaspil, hvor de unge tager stilling til sundhedsdilemmaer.

Tegneserie om H.C. Ørsted
Henrik Prætorius, 1 år, 444.000 kr.
I samarbejde med Videnskabernes Selskab. Historien om HC Ørsted og hans opdagelse af elektromagnetismen får nyt liv i en tegneserie om videnskabshistorie, fysik og kemi.

Mikrokosmos/makrokosmos. Verden i kroppen, kroppen i verden
Medicinsk Museion og Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research, Københavns Universitet, 3 år, 4.691.347 kr.
Udstillings- og formidlingsprojektet Mikrokosmos/Makrokosmos undersøger menneskekroppens grundlæggende forbundethed med sin omverden, fra de allermindste bakterier i os til planetariske systemer omkring os.

MadMagi – et udforskende og formidlende madvidenskabsforum
Alchemist Taste Lab, 2 år, 2.420.512 kr.
MadMagi dykker helt ned i madens fysik, kemi og mikrobiologi. I 15 Youtube-videoer får børn og unge blik for, at naturvidenskaben er til stede i hver eneste bid mad, vi putter i munden.

Naturvidenskabelig dannelse på børnenes præmisser – I deres sprog og der hvor de er
Nielsenformidling, 2 år, 2.487.500 kr.
De naturvidenskabelige eksperimenter får frit spil, når værterne kendt fra DR’s NØRD-programmer laver fængende youtube-videoer til børn for at øge interessen for naturvidenskab.

Yderligere information

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, [email protected]