Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden uddeler 361 mio. kr. til talentfulde forskningsledere

Novo Nordisk Fonen har uddelt 37 nye bevillinger gennem sit store forskningslederprogram, der støtter førende forskere på forskellige karrieretrin. I alt har flere end 200 forskere nu fået støtte gennem programmet.

Formålet med Novo Nordisk Fondens forskningslederprogram er at muliggøre fremragende forskning og samtidig understøtte udvikling af forskningsledere.

Fonden har netop uddelt 361 mio. kr. til 37 nye projekter i både Danmark og internationalt.

Projekterne har bl.a. fokus på at skabe ny viden om udvikling af alternativer til antibiotikabehandling, søvns betydning for vores blodsukker, ny medicin til behandling af problemer med lymfesystemet, bakteriers rolle i at skabe nyttige biomaterialer og regnormes mulige rolle i optimering af landbrug.

Hver forsker har modtaget op til 10 mio. kr. til sit projekt.

”Vi er meget begejstrede over at kunne støtte disse projekter, der kan bidrage til, at der findes ny viden og løsninger på vigtige samfundsudfordringer inden for sundhed, sygdom og bæredygtighed. Mens Novo Nordisk Fonden de senere år har lanceret en række store missionsdrevne satsninger, er støtte til grundforskning fortsat et kerneområde for os, og forskningslederprogrammet er et af vores mest ambitiøse programmer i åben konkurrence,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, CEO i Novo Nordisk Fonden.

Programmet støtter dygtige forskere på forskelligere karrieretrin, hhv. nye forskningsledere samt forskningsledere på lektor og professorniveau. Bevillingerne uddeles inden for seks videnskabelige områder. I 2023 er bevillingerne fordelt således:

  • Endokrinologi og metabolismeforskning: 90 mio. kr. fordelt på 9 bevillinger.
  • Klinisk og translationel lægevidenskabelig forskning: 97,6 mio. kr. fordelt på 10 bevillinger.
  • Biovidenskab og basal biomedicinsk forskning:99,9 mio. kr. fordelt på 10 bevillinger.
  • Plante-, landbrugs- og fødevarevidenskab:39,5 mio. kr. fordelt på 4 bevillinger.
  • Industriel bioteknologi og miljøbioteknologi:34,3 mio. kr. fordelt på 4 bevillinger.
  • Datavidenskab: uddeles senere i 2023.

Med de nye bevillinger har Novo Nordisk Fonden gennem programmet nu uddelt mere end 2 mia. kr. fordelt på flere end 200 forskere.

”Hvis Danmark skal klare sig i den tiltagende internationale konkurrence fremadrettet, er det afgørende, at vi har dygtige forskningsledere, og derfor støtter vi såvel nye som etablerede forskningsledere. At vi nu har støttet flere end 200 forskere gennem programmet er en flot milepæl,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.

”Med de langsigtede bevillinger ønsker vi at give forskerne de bedste mulighed for at gøre væsentlige nye opdagelser,” siger Mads Krogsgaard Thomsen.

Om Novo Nordisk Foundation Research Leader Programme
Programmet består af tre typer af bevillinger, der er målrettet specifikke stadier eller typiske karrieretrin for en forskningsleder:

  • Emerging Investigator:Målrettet unge lovende forskningsledere, der skal til eller er i gang med at etablere deres forskningsgruppe og egen forskningsprofil.
  • Ascending Investigator:Målrettet dygtige forskningsledere på lektor-niveau til at styrke deres forskningsgruppe og profil.
  • Distinguished Investigator:Målrettet de excellente professorer på højt internationalt niveau.

Der uddeles 5-årige bevillinger på op til 10 mio. kr. pr. bevilling.

Programmet blev etableret og bevillinger uddelt første gang i 2018.

Læs mere om programmet og se alle tidligere bevillingsmodtagere her.

Yderligere information
Christian Mostrup, pressechef, Novo Nordisk Fonden, [email protected],
+45 3067 4805