Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden uddelte 5,8 mia. kr. i 2017

Novo Nordisk Fonden støttede i 2017 i alt 435 projekter inden for en lang række områder, bl.a. lægevidenskab, bioteknologi, diabetesbehandling, uddannelse og innovation samt humanitære og sociale formål.

Novo Nordisk Fonden uddelte i 2017 i alt 5,8 mia. kr. i støtte til projekter, der har til formål at forbedre menneskers helbred og velfærd.

Beløbet er det højeste, fonden nogensinde har uddelt i et enkelt år.

”Det er i høj grad de økonomiske resultater i de virksomheder, vi er ejere eller medejere af, herunder særligt Novo Holdings A/S, Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S, der har muliggjort, at vi igen i 2017 har kunnet hæve vores uddelinger betragteligt. Når virksomhederne leverer gode resultater, kan vi dele flere penge ud til gavn for samfundet,” siger Sten Scheibye, bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden.

Fondens uddelinger i 2017 svarer til en stigning på 38 pct. i forhold til 2016, hvor fonden uddelte 4,2 mia. kr. For ti år siden uddelte fonden til sammenligning 176 mio. kr.

”Vi har ambitioner om at fortsætte et højt uddelingsniveau i de kommende år,” siger Sten Scheibye.

Støtte til 435 projekter

Novo Nordisk Fonden støttede i 2017 i alt 435 projekter inden for en lang række områder, bl.a. lægevidenskab, bioteknologi, diabetesbehandling, uddannelse og innovation samt humanitære og sociale formål.

”Størstedelen af vores bevillinger går til forskningsprojekter ved universiteter og hospitaler. Vi støtter store såvel som mindre projekter og forskere på alle karrieretrin, hvilket styrker udviklingen og kvaliteten af dansk forskning,” siger Birgitte Nauntofte, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden.

Blandt fondens største bevillinger i 2017 var støtte til patientcentreret diabetesbehandling i specialiserede centre i hhv. Odense, Aarhus og Aalborg. Ambitionen er at forebygge udvikling af følgesygdomme til diabetes.

Fonden lancerede også sin hidtil største satsning på innovationsområdet, da fonden besluttede at støtte etablering af BioInnovation Institute, der skal have fokus på at understøtte ideer og udvikling af nye virksomheder inden for life-science – og derved også flere arbejdspladser.

”Formålet er at give forskere og iværksættere med de bedste og mest lovende projekter hjælp til at udvikle nye løsninger og produkter, der har potentiale til at bekæmpe sygdomme, forbedre sundhed eller bevare naturens ressourcer,” siger Birgitte Nauntofte.

Udvalgte bevillinger i 2017:

Challenge programme  (359,4 mio.)
Novo Nordisk Fonden uddelte seks bevillinger af hver ca. 60 mio. kr. i sit Challenge Programme, der søger svar på globale udfordringer inden for teknologi eller sundhed.

Ny uddannelse inden for fermentering  (187 mio. kr.)
En bevillingen på 187 mio. kr. til etablering af et nyt uddannelsesprogram ved Danmarks Tekniske Universitet skal sikre topkvalificerede kandidater inden for fermentering (gæringsteknologi). Fermentering benyttes i fremstilling af bl.a. lægemidler, vitaminer og fødevarer og er en af Danmarks vigtigste industrier.

Supermikroskop i Lund  (255 mio. kr.)
Fonden bevilgede 255 mio. kr. til udvidelse af MAX IV, et svensk nationalt forskningslaboratorium i Lund, med et nyt strålerør kaldet MicroMAX, der vil gøre det muligt at studere proteiner i en hidtil uset detaljegrad. Platformen vil markant styrke Øresundsregionens position inden for life-science-forskning.

Verdens bedste diabetesbehandling  (3.577,9 mio. kr.)
Bevillinger på i alt knap 3,6 mia. kr. til etablering af specialiserede Steno Diabetes Centre i hhv. Odense, Aarhus og Aalborg skal være med til at sikre verdens bedste forskningsbaserede behandling inden for diabetes til patienter i hele Danmark. Fonden har tidligere støttet etableringen af Steno Diabetes Center Copenhagen. Centrene etableres i partnerskab med de danske regioner.

Tilbage på arbejdsmarkedet   (25 mio. kr.)
Fonden har bevilget 25 mio. kr. til medfinansiering af en ny fond, Den Sociale Kapitalfond Invest. Fonden skal investere i sociale virksomheder, der fremmer beskæftigelsesmuligheder, aktivt medborgerskab og en fast tilknytning til arbejdsmarkedet for marginaliserede grupper i samfundet.

Yderligere information

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, [email protected]