Ansøg om midler

Novo Nordisk Fondens Gymnasielærerpris 2015 Uddelt

Novo Nordisk Fonden og DANSK BIOTEK uddelte tirsdag for anden gang Novo Nordisk Fondens Gymnasielærerpris. Prisen uddeles til lærere, der har ydet en ekstraordinær indsats inden for den biologiske naturvidenskabelige undervisning.

Vibeke Birkmann, Greve Gymnasium, og Christian Gothard Rix, Rødkilde Gymnasium er valgt som årets modtagere af Novo Nordisk Fondens Gymnasielærerpris – en pris på DKK 250.000 målrettet gymnasielærere som underviser i biologi, kemi og bioteknologi.

Prisen har til formål at sætte fokus på det høje faglige niveau i den biologiske naturvidenskabelige undervisning i gymnasierne samt at anerkende de gymnasielærere, som har ydet et markant bidrag til den biologiske naturvidenskabelige undervisning.

ENGAGERET INDSATS

Vibeke Birkmann og Christian Gothard Rix modtager prisen for deres engagerede indsats for at sætte bioteknologi på dagsordenen.  Vibeke Birkmann er bl.a. en af drivkræfterne bag ved afholdelse af Biologi Olympiaden i Danmark i 2015 med deltagelse fra mere end 60 lande, mens Christian Rix bl.a. har fået godkendt en genmodificeret gærstamme, således at den kan bruges af elever i undervisningen til vurdering af muligt hormonforstyrrende stoffer samt til brug i ølbrygning.

Vibeke Birkmann siger:
– Jeg er meget stolt og overrasket. Vi er mange, der de seneste godt seks år har arbejdet hårdt for at bioteknologi kan blive et rigtig spændende fag i gymnasiet, både fordi det giver en god almen viden om et af Danmarks vigtigste eksportområder, og fordi vi håber, at vi kan inspirere mange unge til at vælge en uddannelse med bioteknologi.

Christian Gothard Rix siger:
– Jeg er meget overrasket og taknemmelig over at modtage prisen. Og samtidig meget glad for, at nogen synes, at det arbejde, jeg laver, er godt. For mig er det afgørende at inkludere nogle anderledes undersøgende opgaver i undervisningen. At lave nogle skøre og sjove ting, der fanger eleverne, og holde det op mod det teoretiske.

ØST OG VEST FOR STOREBÆLT

Der uddeles årligt to priser; en øst for Storebælt og vest for Storebælt. Prismodtagerne udvælges af et bedømmelsesudvalg nedsat af DANSK BIOTEK (Foreningen af Bioteknologiske industrier i Danmark) på baggrund af indstillinger fra landets gymnasierektorer. Pengebeløbet er doneret af Novo Nordisk Fonden. DKK 50.000 går til læreren personligt, mens DKK 200.000 går til at styrke undervisningen i biologi, kemi og bioteknologi på lærerens gymnasium. Det er andet år, at prisen uddeles.

Birgitte Nauntofte, direktør for Novo Nordisk Fonden, siger:

– Forskning inden for biomedicin og bioteknologi er vigtige områder for Danmarks fremtid. Med prisen ønsker vi at påskønne de gymnasielærere, der gør en ekstraordinær indsats for at motivere de unges interesse inden for det biologiske naturvidenskabelige område.

Martin Bonde, formand for DANSK BIOTEK og prisbedømmelsesudvalget, siger:

– DANSK BIOTEK er overbevist om at det har utroligt stor betydning at næste generation får den bedste formidling af bioteknologi. På den måde vil det være muligt at få de store perspektiver i bioteknologien til at folde sig fuldt ud og inspirere forsat arbejde i feltet. I den sammenhæng spiller gymnasierne naturligt en helt central rolle og de to prismodtagere har i særdeleshed gjort en forskel med hensyn til at levendegøre de mange muligheder som bioteknologien byder på.

Prisoverrækkelsen fandt sted tirsdag ved årsmødet i DANSK BIOTEK.

YDERLIGERE INFORMATION

Christian Quaade, DANSK BIOTEK, [email protected]tlf.: 2889 5854
Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, [email protected], tlf.: 3067 4805