Ansøg om midler

Novo Nordisk Fondens støtte til almennyttige formål satte ny rekord i 2020

2020 var et travlt år for Novo Nordisk Fonden. Fonden øgede sine samlede årlige udbetalinger til almennyttige formål til 4,6 mia. kr. og modtog et rekordhøjt antal ansøgninger. Blandt fondens bevillinger var 85 COVID-19-relaterede projekter.

Novo Nordisk Fonden modtog ca. 4.400 ansøgninger, hvoraf 750 nye projekter fik støtte – begge tal er de højeste i fondens historie.

Novo Nordisk Fondens uddelinger gik til projekter inden for en række forskellige områder, bl.a. fremme af grøn omstilling, skabelse af ny viden om sygdomme, naturvidenskabelig uddannelse til børn og unge, innovation og humanitære og sociale formål.

”I det kommende år planlægger vi at fortsætte med at øge vores udbetalinger til almennyttige formål,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden.

”Vi vil fortsætte med at have et primært fokus i Danmark og Norden, men vi vil også sigte mod mere internationalt samarbejde, da mange af de udfordringer, vi står over for, f.eks. klimaindsatsen, den grønne omstilling og sundhedstrusler, er globale og kræver et internationalt samarbejde for at blive løst,” siger han.

Indsats mod Corona
Blandt Novo Nordisk Fondens bevillinger i 2020 var 420 mio. kr. til 85 projekter med fokus på at afbøde konsekvenserne af Corona-pandemien, herunder 250 mio. kr. til etablering af TestCenter Danmark.

Fonden gav også en bevilling på 330 mio. kr. til den internationale AMR Action Fund, der vil investere i mindre og mellemstore biotekselskaber, som udvikler nye innovative former for antibiotika. Inden for grøn omstilling gav fonden bl.a. en stor bevilling på 750 mio. kr. til Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability ved DTU, som udvikler ny viden og teknologi, der kan fremme bæredygtige løsninger især inden for biofremstilling.

Virksomheder bag øgede uddelinger
Det er de økonomiske resultater i Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S og succesfulde investeringer foretaget af fondens helejede investerings- og holdingselskab, Novo Holdings A/S, der muliggør, at fonden fortsat kan øge sine uddelingsaktiviteter. Jo flere penge selskaberne tjener, desto flere penge kan fonden uddele til almennyttige formål.

Læs highlights fra fondens uddelinger i 2020 her.

Læs hele publikationen ”Benefiting people and society” om fondens bevillinger i 2020 her.

Novo Nordisk Fondens uddelinger og udbetalinger 2016-2020:

Novo Nordisk Fonden opgør sin støtte i hhv. uddelinger og udbetalinger. I alt uddelte Novo Nordisk Fonden tæt på 5,5 mia. kr. til nye projekter i 2020. Da et uddelt beløb oftest udbetales over flere år (svarende til det enkelte bevilgede projekts løbetid), er fondens uddelte og udbetalte beløb i et givent år ikke ens. De 4,6 mia. kr. i udbetalte beløb i 2020 omfatter således udbetalinger til både eksisterende bevillinger fra tidligere år og nye bevillinger i 2020. Grafen ovenfor angiver fondens uddelte og udbetalte beløb gennem de seneste fem år.

Novo Nordisk Fondens bevillinger 2020 fordelt på områder:

Yderligere information

Christian Mostrup, pressechef, tlf.: 3067 4805, [email protected].