Ansøg om midler

Novo Nordisk Prisen og Novozymes Prisen overrakt

Jørgen Kjems (t.v.) og Gunnar von Heijne med blomster og diplomer efter at have fået overrakt deres priser fredag aften

Novo Nordisk Prisen og Novozymes Prisen, to af Novo Nordisk Fondens største priser, blev fredag overrakt ved et prisarrangement i Bagsværd med godt 200 inviterede gæster.

Begge priser er på 3 mio. kr., hvoraf 2,5 mio. er til prismodtagerens forskning, men 500.000 kr. er til prismodtageren personligt.

Jørgen Kjems, professor ved Aarhus Universitet, fik overrakt Novo Nordisk Prisen. Han modtager prisen for sine tværfaglige pionerstudier af, hvordan RNA spiller en helt central rolle i cellers regulering og har et kæmpe potentiale i fremtidens sygdomsbehandling.

”Meget af den forskning, jeg har bedrevet, har været afhængig af andre – der har virkelig været mange samarbejder. Jeg føler, at dette også er en pris til en bred skare af samarbejdspartnere,” sagde Jørgen Kjems i en film om hans forskning, der blev vist ved arrangementet.

”For mange er RNA bare tre bogstaver, for mig har det været hele mit liv. Jeg er meget beæret og glad for at stå her i dag,” sagde han efterfølgende.

Novozymes Prisen 2018 blev overrakt til Gunnar von Heijne, professor i biokemi ved Stockholms Universitet, for hans videnskabelige gennembrud inden for studier af membranproteiner.

”Jeg blev meget overrasket, da jeg modtog telefonopkaldet. Jeg er vant til at uddele priser, ikke modtage dem. Dette er en speciel oplevelse for mig, og jeg er meget taknemmelig for prisen,” sagde Gunnar von Heijne, der i flere år har været formand for Nobelkomiteen for Kemi.

Aftenen blev afsluttet med middag for prisvindere og gæster, heriblandt flere tidligere prisvindere.

Se filmen om Jørgen Kjems’ forskning og læs mere om Novo Nordisk Prisen her.

Se filmen om Gunnar von Heijnes forskning og læs mere om Novozymes Prisen her.