Ansøg om midler

Ny masteruddannelse vil give den danske life science-sektor ”missing link”-kompetencer

CBS-BIO er en ny, revideret MSc-uddannelse inden for bioentreprenørskab, som går i partnerskab med industriaktører med det formål at støtte den fortsatte vækst inden for life science-sektoren i Danmark ved at uddanne og træne danske og internationale talenter. Det særlige ved kandidaterne vil være, at de kommer til at bygge bro imellem videnskab og erhvervsliv ved at have et ben i hver lejr. Novo Nordisk Fonden har bevilget 6,5 mio. kr. til at støtte uddannelsen for årene 2021 til 2024.

Life science- og bioteknologiindustrien spiller en afgørende rolle for Danmark ved at understøtte en væsentlig del af samfundsøkonomien og tusindvis af højt specialiserede stillinger, inklusive forskere, laboratorieteknikere, produktionsmedarbejdere og mange andre. Men denne vækstsektor søger også i stigende grad medarbejdere, der har sans for både videnskab og forretning.

”Ved at finde nogen, der både kender til erhvervslivet og videnskabsverdenen, kan vi spare 2–3 års efteruddannelse af nyuddannede kandidater. Dette vil gøre det muligt for os at fremme såvel projekterne som kandidaternes egne karriereveje. Vi har stadig brug for specialister, men vi ser en stor værdi i, at personer, der har en kombineret baggrund, allerede kan gøre en forskel fra deres første dag på arbejdet,” siger Kelli A. Hayes, Senior Director, Digital Transformation, Global Marketing & Business Support, Chr. Hansen.

CBS-BIO (MSc i business administration og bioentreprenørskab) er en ny 2-årig masteruddannelse, som sigter mod at dække dette behov. Den er blevet udviklet i et samarbejde mellem Copenhagen Business School (CBS), Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Københavns Universitet i partnerskab med vigtige danske life science-selskaber, deriblandt Novo Nordisk, Novozymes, Chr. Hansen, Lundbeck og LEO Pharma.

En målrettet uddannelse
CBS-BIO-uddannelsen kombinerer ét år med avancerede bioteknologiske kurser med ét år med kurser om innovation og kommercialisering, som de deltagende life science-virksomheder lægger lokaler til og støtter. De studerende vil også arbejde sammen med det biovidenskabelige start-up-miljø med et særligt fokus på bioentreprenørskab på BioInnovation Institute.

”Vores mål er at gøre CBS-BIO til en masteruddannelse for bioentreprenørskab i verdensklasse, der vil give branchen højt kvalificerede og meget eftertragtede kandidater. Vi vil arbejde med business cases fra det virkelige liv, der er baseret på banebrydende forskning, og som en del af deres daglige aktiviteter vil gruppen af internationale studerende også opbygge deres netværk inden for branchen,” siger Palle Høy Jakobsen, programdirektør for CBS-BIO på CBS.

På denne måde vil kandidaterne fra CBS-BIO blive udrustet med et tværfagligt sæt færdigheder, der kan anvendes omkring intraprenørskab og entreprenørskab i life science-virksomheder – lige fra start-ups til de etablerede virksomheder.

Tiltrækker talentfulde studerende til Danmark
CBS-BIO sigter på at rekruttere studerende fra hele verden til uddannelsen, og målet er at få de færdiguddannede kandidater til at blive boende i Danmark og arbejde i Danmarks life science-industri for at kunne dække den stigende efterspørgsel efter de relevante kompetencer. Den internationale dimension sikres gennem samarbejdet med Nanyang Technical University, Singapore, CBS-BIO’s engagement i biotek hotspots i USA og de deltagende universiteters normale rekruttering af internationale studerende.

”Life science-industrien er et område i vækst, inklusive de etablerede virksomheder og det livlige start-up-miljø, der er vokset frem i løbet af det sidste årti. Der ligger også et stort potentiale i at omsætte videnskabelig forskning til innovative løsninger, der kan forbedre sundhed og bæredygtighed. Vores ambition med denne bevilling er at hjælpe industrien ved at levere kandidater, der kan fremskynde disse processer og yderligere frigøre det store potentiale, der er i life science,” siger Mikkel Skovborg, Senior Vice President, Innovation, Novo Nordisk Fonden.

CBS-BIO bygger på CBS’ BioBusiness & Innovation Platform (BBIP), der blev lanceret i 2013. I begyndelsen af 2021 vil CBS-BIO optage 25 studerende, og dette tal vil stige hvert år indtil 2024, hvor der vil blive optaget 45 studerende og yderligere 3 ph.d.-studerende og postdocs. Til at støtte uddannelsen har Novo Nordisk Fonden bevilget 6,5 mio. kr., der dækker perioden 2021 til 2024.

Fonden har i 2020 uddelt bevillinger på over 100 mio. kr. til at fremme life science-innovation. Nogle af disse initiativer er: