Novo Nordisk Fondens nye podcast Mikroskop zoomer ind på vigtige samfundsdagsordener, der kredser om sundhed og bæredygtighed. Samtidig undersøger vi, om samfundet er gearet til at understøtte de mange vigtige landvindinger, der er på vej.
Sammen med en række visionære og vidende gæster bliver vi klogere på den forskning og de nye tendenser, vi ser inden for sundhed og bæredygtighed. Men er vores samfund nu også gearet til at understøtte de mange vigtige landvindinger, der er på vej? Det undersøger vi nærmere i podcasten Mikroskop.
I de tre første episoder af podcasten, som netop er udkommet, er der fokus på så forskellige emner som trivsel og vægt hos børn, antibiotikaresistens og klimavenlige madvaner.
Overvægt er ikke for børn
Arne Astrup er ansvarlig for fondens aktiviteter inden for overvægts- og ernæringsområdet. I mere end 30 år har han arbejdet med overvægt og ernæring. I episoden ”Overvægt er ikke for børn” fortæller han om den udvikling, der er sket i vores viden på området, og hvordan samspillet mellem miljø, biologi og genetik spiller en større rolle, end man indtil for ganske nyligt har troet.
”Børnene har jo ikke selv valgt den vægt, som de har. Det er noget, som er et samspil mellem deres biologi og deres miljøfaktorer – den opvækst, de har i de tidlige år. Og det ved vi alt for lidt om. Men det er ikke noget, de selv har bestemt, og derfor nytter det ikke noget at begynde at tale med børnene om deres vægt,” siger Arne Astrup blandt andet.
Spildevandets hemmeligheder
I episoden ”Spildevandets hemmeligheder” dykker vi sammen med professor Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet ned i noget, de færreste af os har lyst til at undersøge nærmere: vores spildevand.
Frank Møller Aarestrups interesse i spildevand hænger sammen med interessen for antibiotikaresistens, som i dag er et udbredt sundhedsproblem, der hvert år slår ca. 1,3 mio. mennesker ihjel på verdensplan. I podcasten deler han ud af de indsigter, han selv har fået i løbet af sin karriere, og gør os klogere på hvorfor vi har behov for at lære mere om de resistente bakterier for at øge vores chancer for at bekæmpe dem.
”Jeg er jo vokset op med den her fortælling, at der er en direkte sammenhæng mellem, hvor meget antibiotika man bruger, og hvor meget resistens man har. Og sådan er dét bare. Og den eneste måde at reducere forekomsten af resistens på, det er at sænke forbruget. Det har vi simpelthen været nødt til at revurdere lidt,” siger Frank Møller Aarestrup i podcasten.
Hvad holder os fra de klimavenlige madvaner?
Gang på gang viser undersøgelser, at vi i Danmark er meget tilbageholdende med at udskifte vores kødrige kost med plantebaserede alternativer. Men hvorfor er det så svært at ændre madvaner? Hvordan bærer vi os ad med at få gjort noget ved det? Og hvis ansvar er det? Det er nogle af de spørgsmål, vi får svar på i episoden ”Hvad holder os fra de klimavenlige madvaner?”. I den forbindelse har vi talt med Bente Halkier, som er professor ved Sociologisk Institut på Københavns Universitet og næstformand for Klimarådet.
”Det, der virker, er ikke, at den enkelte skal overkomme sig selv, få en anden motivation, skifte holdning eller måske endda få noget mere viden for at lægge om. Men det, der virker, er, at der bliver lavet om på nogle betingelser for, hvordan man kan lave mad, og hvordan man kan spise i sin hverdag,” siger Bente Halkier blandt andet.
Om podcasten Mikroskop
I Mikroskop zoomer vi i hver episode ind på et vigtigt emne, der kredser om sundhed eller bæredygtighed.
Gæsterne i studiet har i nogle tilfælde tilknytning til Novo Nordisk Fonden eller Novo Holdings, mens de i andre tilfælde er eksterne eksperter, som har stor viden om det område, vi taler om.
De tre første afsnit ligger klar her, og fremover udkommer der et nyt afsnit hver måned.
Mikroskop udgives af Novo Nordisk Fonden og produceres i samarbejde med Kontekst & Lyd og Podcastbureauet.