Ansøg om midler

Nyt Forskningsprogram Skal Give Mere Viden Om Forskningens Betydning for Samfundet

Læs den fulde opslagstekst for det nye samfundsvidenskabelige forskningsprogram og ansøg om støtte her.

Der investeres årligt for ca. 60 mia. kroner i forskning i Danmark, men der findes kun begrænset viden om betydningen af denne investering for samfundsøkonomien.

Derfor lancerer Novo Nordisk Fonden i dag et nyt samfundsvidenskabeligt forskningsprogram, ”Samfundsøkonomiske effekter af forskning i Danmark”.Programmet har til formål at give os ny viden om effekterne ved investeringer i dansk forskning.

”Der er brug for mere evidensbaseret viden om de økonomiske effekter af forskning, fordi det vil kunne gøre os klogere på, hvordan man bedst får nytte af vores fælles forskningsmæssige ressourcer. Vi har derfor besluttet at udbyde et nyt samfundsvidenskabeligt forskningsprogram på 30 mio. kroner i 2016, der skal kaste mere lys over de samfundsmæssige effekter af forskning,” siger Birgitte Nauntofte, CEO, Novo Nordisk Fonden.

Programmet kan støtte tre 4-årige projekter på op til 10 mio. kroner per projekt.

Forskningsprogrammet rummer mulighed bl.a. for at udforske:

  • hvordan forskning påvirker kvaliteten af uddannelserne, udbuddet af kvalificeret arbejdskraft og skabelsen af højere produktivitet i virksomhederne
  • betydningen for samfundsøkonomien af tilførsel af udenlandske forskere og studerende til Danmark
  • bioteknologisk og biomedicinsk forsknings betydning for innovation og produktivitet i samfundet og for samfundsøkonomien.

Det nye forskningsprogram præsenteres dagen efter, at Novo Nordisk Fonden ved en konference i Helleup præsenterede en ny rapport om økonomiske effekter af investeringer i offentlig forskning. Konferencen havde 150 deltagere fra ind- og udland, herunder uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs.

Læs rapporten “Forskningsøkonomi – 3 samfundsøkonomiske effektanalyser af investeringer i forskning i Danmark” her.