Ansøg om midler

Nyt Super-mikroskop På Københavns Universitet

Novo Nordisk Fondens bevilling giver forskere nye muligheder for detaljeret at studere proteiners struktur. Forskere i hele landet kan få adgang til det nye udstyr.

Novo Nordisk Fonden har bevilget 60 mio. kr. til Københavns Universitet til et nyt forskningsprogram, der skal muliggøre ny forståelse af proteiners tredimensionelle opbygning.

Bevillingen vil bringe verdensledende forskning og teknologi til Københavnsregionen, herunder et avanceret såkaldt cryo-elektronmikroskop til analyse af proteinstrukturer. Mikroskopet placeres fysisk på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, men bliver tilgængeligt for alle forskere på universitetet, ligesom forskere og ansatte i industrien i hele landet kan få adgang til det nye udstyr.

Med bevillingen vil forskerne få nye muligheder for detaljeret at studere proteiners struktur og derved bedre forstå og kortlægge deres funktion og interaktion med andre proteiner og molekyler.

Udover indkøbet af mikroskopet går fondens bevilling til etablering af en forskergruppe inden for strukturel biologi, der skal bygge sin forskning op omkring den nye teknologi. Gruppen vil blive ledet af professor Guillermo Montoya fra Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research ved Københavns Universitet.

”Sammen med etableringen af en forskningsgruppe vil købet af dette avancerede udstyr repræsentere et kvantespring i vores studier af protein- og DNA-komplekser, der er involveret i forskellige aspekter af genommodifikationer og genomisk ustabilitet. Denne bevilling er helt afgørende og vil gøre os endnu mere konkurrencedygtige på verdensplan,” siger Guillermo Montoya.

”Jeg er meget begejstret for fondens store donation til vores forskningsinfrastruktur. Ved at etablere cryo-EM-faciliteten styrker vi vores allerede anerkendte position inden for proteinforskning. Jeg er sikker på, at mikroskopet vil hjælpe os til at nå nye milepæle på dette område,” siger Ulla Wewer, dekan på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

YDERLIGERE INFORMATION

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3067 4805, [email protected]