Naturen er børnenes legeplads i både den integrerede institution Eventyrhuset i Kalundborg og i Lærkereden i Skive.
På begge institutioner tager pædagogerne Malene Koksby Hansen (Eventyrhuset) og Rikke Markussen Jensen, Jenny Sørensen og Krista Markussen (Lærkereden) dagligt børnene med ud i naturen, hvor de leger og eksperimenter med alt mellem himmel og jord. De smager på myrer, laver mælkebøttesirup og prøver at fange vinden. De lærer også om genbrug, plastik i naturen og finder ud af, hvordan en død hund lugter.
Og det er ikke bare fis og ballade, når børnene bliver taget med ud i naturen. Den pædagogiske tilgang er planlagt og struktureret med det formål at vedligeholde børnenes naturlige nysgerrighed og samtidig skabe robuste børn, der er klar til at tage nysgerrigheden med sig ind i skolealderen.
For deres forbilledlige arbejde med naturfag med børnene modtager de fire pædagoger Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris 2020.
Prisen har til formål at anerkende og synliggøre en særlig pædagogisk indsats inden for læreplanstemaet Natur, udeliv og science. Prisen uddeles årligt og er delt i to priser: Én til en pædagog eller et team øst for Storebælt og én tilsvarende vest for Storebælt. Hver pris består af en sum på 100.000 kr., hvor 50.000 kr. er en personlig pris, og institutionen modtager de øvrige 50.000 kr.
Lærer om tid ved at besøge plejehjem
Malene Koksby Hansen fra Eventyrhuset fortæller, at hun er glad for sammen med børnene at gå på opdagelse i den forunderlige verden og derigennem klæde dem godt på i forhold til at være nysgerrige på læring.
Hun arbejder projektorienteret med børnene for at forstå naturen, og det gør hun blandt andet gennem projekter som ”Naturens spisekammer” og ”Fang vinden”. Malene Koksby Hansen sætter også drager op sammen med børnene og ”Gamle Arne” på plejehjemmet og bygger på den måde bro mellem generationerne. Børnene lærer også om både vind og tid ved at være sammen med de ældre.
Malene Koksby Hansen fra Eventyrhuset
Projekterne har til formål at vedligeholde børnenes naturlige lyst til at udforske, lære og forstå sammenhænge, så de tager denne kvalitet med sig ind i 0. klasse. Nogle gange kræver det blot, at de voksne stiller de lidt undrende spørgsmål og involverer børnene i at svare på dem.
»Jeg er ufattelig stolt, overrasket og super glad for at få denne store anerkendelse af den pædagogiske faglighed, som jeg og resten af mine kollegaer i Eventyrhuset tror på, og som vi kontinuerligt og udviklingsmæssigt arbejder henimod i en dynamisk proces,« siger Malene Koksby Hansen.
Pædagogisk arbejde når ud over Danmarks grænser
I den anden ende af Danmark i Lærkereden i Skive har pædagogteamet bestående af Rikke Markussen Jensen, Jenny Sørensen og Krista Markussen også lagt en linje, hvor de arbejder praktisk og eksperimenterende sammen med børnene.
Fokus er på de 17 verdensmål og på bæredygtighed, når børnene kværner smør, laver sirup, slagter lam, bygger vindmøller og sætter redekasser op til fugle. Til formålet har pædagogteamet opfundet figurerne Energi-Jytte og Genbrugs-Bent, så børnene får en fornemmelse af, hvordan man anvender energi og genbrugsmaterialer.
Pædagogteamets innoverende arbejde har tiltrukket sig opmærksomhed ud over landets grænser, og institutionen har haft besøgende fra England, Australien og Spanien, der har villet høre om deres pædagogiske arbejde med naturen.
»Det er rigtig dejligt at blive anerkendt for vores arbejde, men sagen er den, at vi simpelthen ikke kan lade være. Naturen er rammerne for vores biologi, så vi ser selvfølgelig også naturen som de bedste rammer for vores pædagogik. Og så føler vi, at det er vigtigt i forhold til de 17 verdensmål at give børnene den værdi at sætte pris på naturen, der jo ligger lige foran døren,« siger Rikke Markussen Jensen på vegne teamet.
Prisen er også til børnene
Det har stor betydning for Elisabeth Gothart, der er pædagogisk teamleder i Eventyrhuset, at en af institutionens pædagoger har fået en pris. Det er ifølge hende også en anerkendelse af børnenes medfødte nysgerrighed og deres spirende evne til at samspille, udforske og forstå deres omverdenen – og til at lære voksne at fastholde og udfordre deres egen viden om naturen for at kunne formidle den i børneperspektiv og sammen blive klogere på, hvad, hvorfor og hvordan tingene hænger sammen.
»Det er det, Malene Koksby Hansen kan. Hun kan undre sig oprigtigt, initiere nye tanker, give plads til ideer, opfordre til eksperimenter, italesætte drømme og fantasier, filosofere over livet sammen med børnene og lave temaprojekter ud fra børnenes nysgerrighed,« siger hun.
Elisabeth Gothart fortæller, at den del af prisen, som tilfalder institutionen, kommer til at gå til at understøtte yderligere tiltag inden for læringsområdet natur, tal og science.
Samme stolthed over sine medarbejdere har institutionsleder i Lærkereden, Ruth Kristensen.
»Vi har en meget blandet børnegruppe, der hver dag får nogle fantastiske naturoplevelser lige fra at gå på rågejagt med en jæger til at spise myrer, lave mælkebøttesirup og sprætte en muldvarp op for at se, hvordan dens hjerte ser ud. Jeg er utroligt stolt af, at mine medarbejdere har modtaget prisen. Det er et skulderklap, de i den grad har fortjent som de bedste forbilleder for børn, forældre og kollegaer,« siger Ruth Kristensen.
Også i Lærkereden vil en del af prisen blive brugt til at øge pædagogernes muligheder for at arbejde med børnene omkring naturen.
Om Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris
Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris er målrettet engagerede og dygtige pædagoger, der i daginstitutioner giver børn positive oplevelser med natur, tal og teknologi.
Prisen består af en sum på 100.000 kr., hvor 50.000 kr. er en personlig pris, og institutionen modtager de øvrige 50.000 kr. Institutionens andel skal anvendes til udvikling af det pædagogiske arbejde med det naturfaglige læreplanstema, eksempelvis indkøb af udstyr til teknik- eller naturundersøgelser, opgradering af lokaler/udeområde eller efteruddannelse.
Prisen uddeles til en pædagog eller et team efter indstilling fra lederen.
Yderligere information
Eventyrhuset: Institutionsleder Elisabeth Gothart, tlf. 5955 2682, [email protected].
Lærkereden: Institutionsleder Ruth Kristensen: tlf. 4020 1062/9752 2977, [email protected].
Novo Nordisk Fonden: Pressechef Christian Mostrup, tlf.: 3067 4805, [email protected].