Ansøg om midler

Pionér inden for klinisk forskning hædres med Marie & August Krogh Prisen 2024

Marie & August Krogh Prisen på 1,5 mio. kr. tildeles i år professor, overlæge, dr.med. og speciallæge i intern medicin og kardiologi, Christian Torp-Pedersen, for en kolossal forskningsindsats gennem en lang karriere. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber. 

“Jeg holder mere af hverdagen end festen,” siger professor Christian Torp-Pedersen. Han starter hver morgen med en cykeltur til Lyngby station, hvor han tager toget til Nordsjællands Hospital i Hillerød. Her tilbringer han dagen i selskab med “ambitiøse, begavede og venlige mennesker,” hvorefter han cykler hjem igen til sin kone. “Det synes jeg er en dejlig dag,” siger han med et smil.  

Alligevel er det festen, der er i fokus, når han nu bliver hædret med Marie & August Krogh Prisen 2024 på 1,5 mio. kr. for sin store og banebrydende forskningsindsats gennem mange år. Han har blandt andet været med til at etablere nye behandlingsmetoder inden for hjertesvigt, rytmeforstyrrelser i hjertet og hjertestop, og resultaterne af hans forskning har haft betydning for mange internationale retningslinjer for behandling af hjertelidelser. Ikke blot er han medforfatter til over tusind fagfællebedømte artikler i internationale tidsskrifter, men han har siden 2014 tillige været på den anerkendte Clarivate Analytics (tidligere Thomson Reuters) liste over de mest citerede forskere i verden. 

En leder i forskningsmiljøet
Der hersker ingen tvivl om, at Christian Torp-Pedersen spiller en betydelig rolle i forskningsmiljøet. Han er blandt andet leder af et netværk af omkring 300 forskere fra danske hospitaler, der er tilknyttet servere i Danmarks Statistik og udfører forskning baseret på nationale registre. 

 “Netop fordi vi er så mange, bliver det en formidabel holdproduktion af forskningsartikler,” siger han med henvisning til de 150 årlige publikationer, som han er en del af.  

 På nuværende tidspunkt er han involveret i studier inden for blodfortyndende behandling til nyrepatienter og patienter med rytmeforstyrrelser, behandling med betablokkere ved blodprop i hjertet og hjerteløbere til håndtering af hjertestop. “Jeg har masser af ambitioner for fremtiden,” siger han. “Jeg ønsker blandt andet at forske mere i, hvad kvindelige hormoner betyder for hjertesygdomme.”  

Christian Torp-Pedersen er også dybt engageret i at udvikle nye forskningstalenter og har fungeret som vejleder for over 50 ph.d.-studerende.  

 “De ph.d.-studerende, der kommer til mig, forsøger jeg systematisk at ruste til at blive kapable kliniske epidemiologer,” siger han. Han ønsker, at de, efter afsluttet forløb, har opnået en forståelse for tværfagligt samarbejde, metode, statistik og videnskabelig skrivning.  

 “Jeg forsøger at skabe en situation, hvor de kan lære sig selv at blive gode forskere. Det betyder ikke, at jeg ikke giver dem alle mulige råd og vejledning, men faktisk er et af de råd, jeg giver, at man aldrig må gøre som vejlederen siger. Man må gerne tænke over det, der bliver sagt, men man må ikke bare følge det ukritisk,” siger han.  

‘Ekstraordinær forskerkarriere’
Selvom hverdagen står højest i kurs for Christian Torp-Pedersen, er han taknemlig for at blive hædret med Marie & August Krogh prisen. “Det er dejligt at blive værdsat af sine egne, og det sætter jeg meget stor pris på,” siger han.  

Susanne Axelsen, der er ledende overlæge og formand for Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber, der fungerer som priskomité, siger: “Christian Torp-Pedersen er et af disse lysende eksempler på en ekstraordinær forskerkarriere. Ikke ‘blot’ har han været kolossalt produktiv som forsker, han har også haft en afgørende betydning for udvikling af mange nye talenter inden for forskningen. Det er imponerende og af uvurderlig betydning for patienter i Danmark og i hele verden. Jeg er meget glad for, at prisen i år går til Christian Torp-Pedersen.” 

Christian Torp-Pedersen modtager prisen på LVS Årsmøde 2024 den 25. januar. 

Om Marie & August Krogh Prisen
Marie & August Krogh Prisen blev oprettet i 1969 og tildeles hvert år en fremragende dansk, sundhedsvidenskabelig forsker.  

Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber og er på 1,5 mio. kr. – opdelt i 250.000 kr. som en personlig pris og 1.250.000 kr. til prisvinderens forskning. Bestyrelsen i Lægevidenskabelige Selskaber fungerer som priskomité, og pengebeløbet doneres af Novo Nordisk Fonden.  

Medlemsorganisationerne i Lægevidenskabelige Selskaber kan indstille kandidater til prisen.  

Om Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber
Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) er paraplyorganisation for de 127 lægevidenskabelige selskaber i Danmark og repræsenterer godt 26.000 medlemmer. LVSformål er at fremme dansk lægevidenskab og varetage de overordnede interesser for selskaberne i forhold til de centrale sundhedsmyndigheder og den nationale sundhedspolitik og i øvrigt fremme kendskabet til dansk lægevidenskab og lægevidenskabelig forskning i offentligheden. Organisationen blev grundlagt i 1919 som Dansk Medicinsk Selskab. 

Yderligere information

Judith Vonberg
Communications Specialist
+45 4172 7925 [email protected]