Nyt pionercenter skal udvikle materialer og power-to-X-teknologier til den grønne omstilling. Centeret samler førende nationale og internationale forskere og får en samlet bevilling på 300 mio. kr. fra en række danske fonde.
Et nyt pionercenter for udvikling af materialer og teknologier til power-to-X skal sætte fart på den grønne omstilling. Centeret får navnet Pioneer Center for Accelerating P2X Materials Discovery (CAPeX) og skal blandt andet udvikle mere effektive og robuste materialer, som skal omdanne vand og CO2 til bæredygtige brændstoffer og kemikalier ved hjælp af grøn strøm fra vindmøller og solceller.
De mest effektive materialer, der i dag bruges til at producere brint ved hjælp af elektrolyse, er baseret på sjældne mineraler og jordarter. En af de vigtigste opgaver for CAPeX er at udvikle nye bæredygtige katalysatorer til elektrolyse, som kan skaleres og udbredes globalt. En anden er at levere bæredygtige løsninger til bl.a. tung transport og flytrafik, som kan gøres så effektive og billige, at de kan levere reelle bidrag til den grønne omstilling.
”For at få fremskridt på et så komplekst område som power-to-X er der behov for samarbejde på tværs af fagområder. Derfor kommer forskningen i CAPeX til slå kræfterne sammen på tværs af en række forskellige fagområder, bl.a. materialevidenskab, energikonvertering og data science. Dette interdisciplinære samarbejde er en forudsætning for, at vi kan accelerere udviklingen inden for de nye metoder og materialer, som vi har brug for til den grønne omstilling af samfundet,” siger Lene Oddershede, Senior Vice President for Natural & Technical Sciences, Novo Nordisk Fonden, som sidder med i styregruppen for udviklingen af pionercentrene.
Samler førende eksperter og kompetencer
CAPeX samler førende eksperter og kompetencer fra de danske universiteter og tre internationale konsortier og ledes i et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU) og Aalborg Universitet.
”Klimakrisen er en presserende global udfordring, der kræver en radikal ny tilgang til udviklingen af materialer, hvis vi skal have nye grønne teknologier klar i tide. Opgaven overstiger hvad den enkelte forsker, det enkelte laboratorium eller det enkelte land kan løse. Derfor vil vi skabe et koncept og en platform for en helt ny tværfaglig måde at arbejde sammen på nationalt og internationalt. Det gør vi blandt andet ved at skabe online adgang til data, computere og udstyr i forskellige laboratorier, så vi kan dele og anvende data fra alle dele af udviklingsprocessen på den mest effektive måde,” siger Tejs Vegge, professor på DTU og leder af CAPeX.
Professor Frede Blaabjerg fra Aalborg Universitet er co-lead i CAPeX og står i spidsen for udviklingen af en såkaldt digital tvilling, hvor forskerne i et virtuelt univers kan designe, teste og analysere nye materialer, celler og systemer, inden de fremstilles.
Mere information om CAPeX
Pioneer Center for Accelerating P2X Materials Discovery’ (CAPeX) er det tredje i en række af pionercentre, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har taget initiativ til.
I CAPeX vil vi forskere fra DTU, Aalborg Universitet, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, og Syddansk Universitet skabe et banebrydende tværfagligt miljø for power-to-X-teknologi i samarbejde med internationale partnere fra Stanford University, Utrecht University og University of Toronto.
Etableringen af CAPeX sker i tæt samarbejde (og sam-finansiering) mellem Uddannelses- og Forskningsministeriet, Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet, Lundbeckfonden, VILLUM FONDEN, Novo Nordisk Fonden og de involverede universiteter.
Der er afsat 300 mio. kr. over de næste 13 år til centret. Heraf har Novo Nordisk Fonden bevilget 48,5 mio. kr.
Læs mere om det nye pionercenter på CAPeX’ hjemmeside.
Yderligere information
Pressehenvendelser:
Sabina Askholm Larsen, Communications Partner, +45 2367 3226, [email protected]
Faglige henvendelser om CAPeX:
Tejs Vegge, professor, DTU, 51641787, [email protected] eller
Frede Blaabjerg, professor, Aalborg Universitet, 21292454, [email protected]