Ansøg om midler

Prismodtager Afkoder Livets Instruktionsbog

Susanne Mandrup, professor ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet, er valgt som modtager af Novo Nordisk Fondens forelæsningspris 2017.

Susanne Mandrup, professor ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet, er valgt som modtager af Novo Nordisk Fondens forelæsningspris 2017. Prisen er på 50.000 kr.

Susanne Mandrup har viet sit forskerliv til at skabe viden om, hvordan cellerne i menneskekroppen fungerer.

“Det har altid fascineret mig, hvordan det kan være, at alle menneskets celler indeholder det samme genom med de samme gener, men alligevel udvikler sig vidt forskelligt. Grundlaget for liv er genomet, der jo basalt set er dødt materiale i form af lange strenge af DNA-molekyler. På forunderlig vis er det dog netop de strenge, der i vekselvirkningen med omgivelserne skaber livet, og de strenge, der styrer i hvilken retning, hver eneste celle i vores krop udvikler sig. På den måde fungerer genomet som en slags instruktionsbog,” siger Susanne Mandrup.

Susanne Mandrups forskning har skabt ny viden om de såkaldte transkriptionelle netværk, der styrer reguleringen af menneskets stofskifte og udviklingen af stamceller. Disse transkriptionelle netværk spiller også en meget vigtig rolle i udvikling af de to meget tæt forbundne livsstilssygdomme, fedme og type-2 Diabetes.

Anna Krook, formand for priskomiteen, siger: “Susanne Mandrup har ydet mange skelsættende bidrag til forståelsen af, hvordan metabolisk relevante celler, såsom fedtceller og beta-celler, fungerer på et basalt cellulært og molekylært niveau. For eksempel har hun anvendt de mest avancerede molekylær-biologiske omics-teknikker til at løfte sløret for de tidsmæssige og fysiske begivenheder, som styrer fedtcellernes differentiering. Hendes forskning har givet ny indsigt i det molekylære cross-talk mellem transkriptionel regulering og metabolisme i pattedyrsceller – særligt fedtceller og beta-celler fra pankreas.”

Novo Nordisk Fondens Forelæsning uddeles af Novo Nordisk Fonden. Prisen tildeles en aktiv nordisk forsker, der har ydet en fremtrædende indsats inden for diabetesforskning eller -behandling.

Susanne Mandrup tilføjer: “Vi afkoder hele tiden nye sider i den her instruktionsbog, der bl.a. beskriver, hvordan fedtceller og beta-celler udvikler sig og responderer på hormonelle og metaboliske stimuli, men vi mangler stadig en masse viden for at kunne forstå manualen så detaljeret at det kan danne grundlag for ny behandling. Netop derfor er det fantastisk at modtage denne pris – den er med til at sætte fokus på vigtigheden af den langsigtede grundforskning for at kunne forbedre sygdomsbekæmpelsen.”

Prisen overrækkes officielt på søndag d. 21. maj, hvor Susanne Mandrup holder prisforelæsning på årskonferencen i Scandinavian Society for the Study of Diabetes.

OM SUSANNE MANDRUP

Født: 1962 Stilling: Professor ved Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, Syddansk Universitet og leder af forskningsenheden for Functional Genomics and Metabolism. Modtog i 2012 en Sapere Aude Topforsker-bevilling fra det Frie Forskningsråd.

Modtog i 2015 modtog Novo Nordisk Fondens Advanced Grant .

Har netop modtaget en bevilling fra Grundforskningsfonden til etablering af et nyt Center for Functional Genomics and Tissue Plasticity (ATLAS).

Hun er medlem af Det Kongelige Danske Videnskabernes Selskab og en række andre prestigefyldte selskaber, og hun spiller desuden en fremtrædende rolle i Danish Diabetes Academy.

OM NOVO NORDISK FONDENS FORELÆSNING

Novo Nordisk Fondens Forelæsning er en pris, der gives til en aktiv forsker fra et nordisk land for et fremragende bidrag inden for forskning og/eller behandling af diabetes. Med prisen følger et beløb på 50.000 kr., der doneres af Novo Nordisk Fonden. Prisen markeres med en forelæsning på årskonferencen i Scandinavian Society for the Study of Diabetes.

Prisen uddeles af en komite bestående af tre medlemmer fra Novo Nordisk Fondens Komite for Endokrinologi og Metabolisme samt formanden for Scandinavian Society for the Study of Diabetes.

YDERLIGERE INFORMATION

Susanne Mandrup, tlf.: 6011 2340, [email protected]

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3067 4805, [email protected]