Carol Robinsons vej ind i forskningsverdenen har været ganske usædvanlig.
Som laboratorietekniker hos Pfizer i Kent, England, arbejdede hun med massespektrometri og tog samtidig et aftenskolekursus i kemi. Hun opnåede et Higher National Certificate, forlod så Pfizer for at tage en kandidatgrad i kemi og gennemførte derefter en ph.d. ved University of Cambridge.
Herefter satte hun sin forskerkarriere på pause i otte år for at fokusere på sin familie og sine tre børns opvækst.
Da hun vendte tilbage til forskningen lagde hun sine kræfter i at analysere proteinkomplekser og opnåede at blive den første kvindelige professor i kemi ved University of Oxford, ét af verdens mest respekterede universiteter.
Gennem de sidste to årtier har Carol Robinson været én af hovedkræfterne bag udviklingen af massespektrometri, der er gået fra at være en simpel metode til at måle små molekylers masse til at blive en avanceret teknik til at måle interaktioner mellem nogle af kroppens større makromolekyler.
Hendes forskning har bidraget til at øge forståelsen af membranproteiner, som spiller en rolle i mange sygdomme og tilstande, deriblandt kræft og skizofreni.
Et forbillede
Carol Robinson modtager Novozymes Prisen 2019 på tre millioner kroner for sin enestående indsats. Prisen tildeles som en anerkendelse af en banebrydende forskningsindsats eller et teknologibidrag, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab til innovative løsninger.
Carol Robinson siger:
“Det er en stor ære at modtage denne prestigefyldte pris. Jeg har kigget på den imponerende liste over tidligere modtagere af denne pris og er meget glad for at blive en del af denne gruppe.”
Jens Nielsen, formand for Novozymes Priskomite, siger:
“Carol Robinson har næsten egenhændigt grundlagt et underforskningsområde inden for massespektrometri, proteomik. Hun er en kreativ, innovativ og frygtløs forsker og et forbillede for alle videnskabsfolk. Hendes dristige udforskning af kontroversielle idéer har ført til meget frugtbare mainstream metoder og har bidraget til at identificere både nye proteinlægemidler og lægemiddel target-interaktioner og har ført til udvikling af nyskabende bioteknologiske løsninger. Carol Robinson er på alle måder en værdig modtager af Novozymes Prisen 2019.”
Sæbebobler som beholder
Ét af Carol Robinsons mange resultater er opdagelsen af, hvordan man kan karakterisere proteiner i cellemembraner via massespektrometri. Disse er meget vigtige mål for lægemidler, men også meget svære at undersøge, fordi én del af proteinet – inde i cellemembranens indre – er vandafvisende, mens andre dele af proteinet, der er uden på cellemembranen, er vandopløselige.
“Vi fandt på at dække dem med en sæbe og derefter sende dem igennem massespektrometret. Og mirakuløst viste det sig så, at sæben dannede et gigantisk sæbebobleskjold, der beskyttede dem, så de bliver frigjort intakte i gasfasen i deres naturligt foldede form,” forklarer hun.
I en serie af skelsættende studier har Carol Robinson optrævlet strukturen i de proteiner, som skaber vore cellers energiressource, ATP, og senere G-protein–koblede membranreceptorer, som er målet for mange lægemidler.
Samlet set bliver mange af de teknikker, som Carol Robinson har opdaget, nu rutinemæssigt brugt til hurtig antistof-karakterisering i lægemiddelindustrien, og de har fremmet brugen af antistoffer i behandlingen af mennesker med kræft og andre sygdomme.
“Det er fantastisk. Jeg har altid håbet, at mine resultater ville kunne bidrage til lægevidenskaben,” siger Carol Robinson.
Carol Robinson vil officielt modtage Novozymes Prisen ved en prisoverrækkelse den 15. marts i Bagsværd.
Om Carol Robinson
Uddannelse
1982: Doctor of Philosophy, University of Cambridge, Storbritannien
1980: Master of Science, University of Wales, Storbritannien
1979: Graduate of the Royal Society of Chemistry, Medway College of Technology, Kent, Storbritannien
1976: ONC and HNC in Chemistry, Canterbury College of Technology, Kent, Storbritannien
Seneste akademiske udnævnelser
2009–: Professorial Fellow, Exeter College, Oxford, Storbritannien
2009–: Dr Lee’s Professor of Chemistry, University of Oxford, Storbritannien
2006–2016: Royal Society Research Professorship
2003–2009: Senior Research Fellow, Churchill College, University of Cambridge, Storbritannien
2001–2009: Professor of Mass Spectrometry, Department of Chemistry, University of Cambridge, Storbritannien
1999–2001: Titular Professor, University of Oxford, Storbritannien
Anerkendelser og udmærkelser
2018: President of the Royal Society of Chemistry
2017: Foreign Associate of the National Academy of Sciences, USA
2013: Dame Commander of the Order of the British Empire
2009: Fellow of the Academy of Medical Sciences
2004: Fellow of the Royal Society
Udvalgte medaljer og priser
2018: Frank H. Field and Joe L. Franklin Award for Outstanding Achievement in Mass Spectrometry, American Chemical Society
2017: Sir Hans Krebs Lecture and Medal, Federation of European Biochemical Societies
2015: L’Oreal-UNESCO for Women in Science Award
2014: Kaj Linderstrøm-Lang Prize, Carlsberg Forskningscenter
2011: Interdisciplinary Prize, Royal Society of Chemistry
2011: FEBS | EMBO Women in Science Award
Om Novozymes Prisen
Novozymes Prisen tildeles som en anerkendelse af en banebrydende forskningsindsats eller et teknologibidrag, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab til innovative løsninger.
Prisen er på 3 mio. kr. Heraf er 2,5 mio. kr. et rådighedsbeløb til prismodtagerens forskning, mens 500.000 kr. er til prismodtageren personligt.
Prisen uddeles for en overvejende europæisk indsats. En prismodtager skal være ansat ved en offentlig eller non-profit vidensinstitution i et europæisk land. Der er ingen krav til prismodtagerens nationalitet. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden på baggrund af modtagne nomineringer og efter indstilling fra fondens Novozymes Priskomite. Enhver kan nominere en kandidat til prisen.
Yderligere information
Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, +45 3067 4805, [email protected]