Ansøg om midler

Prisvinder Har Afdækket Cellernes Skelet

Professor Bishr Omary, University of Michigan Medical School, USA, er valgt som modtager af Jacobæus Prisen 2015.

Professor Bishr Omary, University of Michigan Medical School, USA, modtager Jacobæus Prisen 2015 for sin forskning inden for de såkaldte intermediære filamenter, der er essentielle bestanddele af det cytoskelet, der sikrer cellers evne til at bevæge sig og skabe forskellige former.

Prisen uddeles årligt af Novo Nordisk Fonden til en internationalt anerkendt forsker for ekstraordinære bedrifter inden for medicinsk forskning.

”Jeg er meget beæret over at blive inkluderet i gruppen af vindere af Jacobæus Prisen. Det er også en væsentlig anerkendelse af vigtigheden af forskningsfeltet, hvilket omfatter flere end 80 multi-organsygdomme, hvoraf de fleste er sjældne og svære at behandle,” siger Bishr Omary.

Det mest kendte intermediære filament er formentlig keratinerne, kendt fra hår og hud. Disse filamenter binder celler sammen. Hvis der opstår fejl i generne, der påvirker keratin-funktionerne, kan man udvikle særlige hudsygdomme. Bishr Omary indså som den allerførste, at keratinerne spiller en mindst ligeså vigtig rolle i fordøjelsesorganer, og at mutationer i filamenterne kan have voldsomme konsekvenser i forbindelse med leversygdomme.

Tildelingen af Jacobæus Prisen er enstemmigt vedtaget af Nordisk Forskningskomite, der er den videnskabelige komite under Novo Nordisk Fonden, der uddeler prisen.

Lea Sistonen, medlem af Nordisk Forskningskomite, siger: ”Bishr Omary har været en absolut pioner inden for forskning om intermediære filaments. Han fortsætter med at lede bestræbelser som fører til nye opdagelser og har tjent som et eksempel og mentor for talrige yngre forskere, der har arbejdet med og stadig arbejde med intermediære filamenter.”

PRISFORELÆSNING I DAG

Bishr Omary er modtager nummer 70 af Jacobæus Prisen, der blev indstiftet i 1939 og er fondens ældste pris. Med prisen følger et beløb på 100.000 kr., og prismodtageren inviteres til at holde en forelæsning om sin forskning, den såkaldte H.C. Jacobæus Forelæsning.

Prisforelæsning holdes i dag ved det årlige H.C. Jacobæus Symposium, der i år finder sted i Turku, Finland.

Jacobæus Prisen er indstiftet til minde om Hans Christian Jacobæus (1879-1937), en respekteret svensk professor og pioner inden for lungefysiologi og patofysiologi. Han udviklede bl.a. en metode til at undersøge lungerne vha. torakoskopi – kikkertundersøgelser – hvilket har haft stor betydning for diagnosticering og behandling af lungesygdomme, især tuberkulose.

YDERLIGERE INFORMATION:

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3527 6605.