Ansøg om midler

Professor bag dansk demensforskning modtager Marie og August Krogh Prisen

Gunhild Waldemar modtager Marie og August Krogh Prisen 2019 for sit bidrag til forskning og uddannelse inden for demens. Prisen er på 1,5 mio. kr. og uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber.

I mere end 30 år har klinisk professor og leder af Nationalt Videnscenter for Demens, Gunhild Waldemar, arbejdet for at bringe demens frem i det politiske lys og danskernes bevidsthed.

Det har hun lykkedes med i høj grad, og hendes utrættelige indsats bliver nu belønnet med Marie og August Krogh Prisen, der tildeles en person, som har udmærket sig ved fremragende dansk sundhedsvidenskabelig forskning. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber og er på 1,5 mio. kr.

”Det er dejligt at få anerkendelse og vide, at ens arbejde bliver værdsat. Mange andre end jeg selv har været med til at forme dansk demensforskning, men jeg er stolt af, at jeg har været med til at få både forskning og uddannelse af fagpersonale til at spille sammen, så mennesker med demens i dag får en langt bedre behandling, end da jeg startede inden for feltet for mange år siden,” fortæller Gunhild Waldemar.

Væsentligt bidrag til forskning og uddannelse i demens

I Danmark lever 90.000 mennesker med demens, og det tal forventes at stige til 123.000 frem mod 2030. Det betyder, at behovet for pleje og behandling af mennesker med demens øges markant. Heldigvis er Danmark relativt godt rustet, da vores demensforskning er med i et internationalt førerfelt.

Gunhild Waldemars bidrag til at bringe dansk demensforskning til det punkt, hvor vi er i dag, er svært at matche:

  • I 1991 var hun medstifter af Alzheimerforeningen.
  • I 1995 etablerede hun den første danske tværfaglige hukommelsesklinik, der diagnosticerer og behandler mennesker med demens. Den er blevet skabelonen for flere lignende behandlingscentre sidenhen.
  • I 2007 etablerede hun Nationalt Videnscenter for Demens, som hun siden har været leder af. Centeret har som mål at give fagpersoner i regioner og kommuner adgang til den nyeste viden inden for demens og er en grundpille i uddannelsen af læger, sygeplejersker, plejepersonale og andet fagpersonale, der dagligt arbejder med mennesker med demens.
  • Hun spillede en stor faglig rolle i udviklingen af regeringens nationale demenshandlingsplan 2025, som blev lanceret i 2017.

Professor og overlæge Henrik Ullum, formand for Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber, som udpeger prisvinderen, siger: ”Gunhild Waldemar modtager Marie og August Krogh Prisen for sit mangeårige og utrættelige arbejde med at bekæmpe folkesygdommen demens. Hun har bidraget væsentligt til forskning og uddannelse i demens og har – ikke mindst – arbejdet for mennesker med demens. Samtidig har hun skabt fokus på de pårørende, der også i høj grad påvirkes af sygdommen.”

Der kan gøres meget for mennesker med demens

Gunhild Waldemars videnskabelige karriere spænder bredt inden for forskning i, og behandling af, demens. Hun startede med at forske i billeddiagnostik af mennesker med demens, men i dag arbejder hun mest med interventionsstudier og epidemiologi. Senest har hun været med til at gennemføre to store studier af interventionsbehandling af sygdommen.

Det ene studie var det første store kliniske interventionsstudie som omhandlede danskere med demens, og det involverede en psykosocial indsats over for gruppen af nydiagnosticerede. Det andet studie blev afsluttet for nylig og omhandlede intervention med moderat til hård fysisk træning til mennesker med demens. Begge studier har været med til at forme de behandlingsvejledninger, som fagpersoner anvender i dag i indsatsen for mennesker med demens.

”Mens vi venter på en kur, kan vi stadig gøre meget for mennesker med demens. Det handler blandt andet om, hvordan vi behandler dem, og hvordan vi også kan gøre det lettere for de pårørende. Jeg har for nylig været med til at igangsætte flere initiativer i den nationale demenshandlingsplan for arbejdet med mennesker med demens. Det inkluderer forsøg med mere demensvenlige sygehuse, så mennesker med demens, der bliver indlagt med andre sygdomme, kan få den behandling og pleje, som de har behov for. Dét område interesserer mig rigtig meget lige nu,” siger Gunhild Waldemar.

Om Marie og August Krogh Prisen

Marie og August Krogh Prisen blev oprettet i 1969 og tildeles hvert år en fremragende dansk, sundhedsvidenskabelig forsker. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (tidligere Dansk Medicinsk Selskab) og er på 1,5 mio. kr. – opdelt i 250.000 kr. som en personlig pris og 1.250.000 kr. til prisvinderens forskning. Bestyrelsen i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber fungerer som priskomité, og pengebeløbet doneres af Novo Nordisk Fonden. Medlemsorganisationerne i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber kan indstille kandidater til prisen.

Om Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber

Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) er paraplyorganisation for de lægevidenskabelige selskaber i Danmark og repræsenterer godt 25.000 medlemmer. LVS’ formål er at fremme dansk lægevidenskab og varetage de overordnede interesser for selskaberne i forhold til de centrale sundhedsmyndigheder og den nationale sundhedspolitik og i øvrigt fremme kendskabet til dansk lægevidenskab og lægevidenskabelig forskning i offentligheden. Organisationen blev grundlagt i 1919 som Dansk Medicinsk Selskab.

Yderligere information

Gunhild Waldemar, professor, tlf.: 2630 2580, [email protected].

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, [email protected].