Ansøg om midler

Professor Claus Felby bliver chef for Novo Nordisk Fondens bevillinger til life-science-forskning, der kan fremme bæredygtig udvikling

Claus Felby kommer fra en stilling som professor i biomasse og bioenergi, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Det Naturvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet. Foto: Hanne Kokkegård.

Claus Felby, professor ved Københavns Universitet, skal stå i spidsen for Novo Nordisk Fondens bevillinger til life-science-forskning, der har potentiale til at kunne omsættes til nye bioteknologiske løsninger til gavn for mennesker og miljø.

Fonden meldte i juni sidste år ud, at den planlægger at firedoble sine årlige udbetalinger frem mod år 2023 og samtidig vil udbrede sin støtte til flere områder.

Fonden vil bl.a. støtte forskning, uddannelse og innovation inden for industriel bioteknologi, plante- og fødevarebioteknologi og miljøbioteknologi, som kan forbedre bæredygtigheden i samfundet og bidrage til at reducere vores påvirkning af miljøet.

Claus Felby siger: ”Jeg glæder mig meget til at være med til at opbygge fondens nye støtteområde inden for bæredygtighed, som kommer til at blive et markant satsningsområde for Novo Nordisk Fonden i fremtiden. Jeg håber, at jeg med min viden og erfaring på området kan medvirke til, at Novo Nordisk Fonden støtter formål, hvor der kan opnås banebrydende resultater til gavn for samfundet.”

Claus Felby kommer fra en stilling som professor i biomasse og bioenergi, Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Det Naturvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Han er en internationalt anerkendt forsker, som har arbejdet med biomasse og bioteknologi i mere end 20 år, både akademisk og inden for industrien. Han har omfattende erfaring med at styre store forskningsprojekter, både i Danmark og i EU-regi, og har gennem sin karriere lagt stor vægt på at arbejde tværfagligt og at samarbejde med virksomheder. Hans fokus har overvejende været på bioenergi og bæredygtighed, men også på bl.a. produktion af biomasse, planteforædling, landbrug, skovbrug og energiteknologier.

Claus Felby har gennem sin karriere opnået imponerende resultater og har publiceret 113 videnskabelige artikler og udtaget 24 patenter eller patentapplikationer. I 2016 opdagede han sammen med en forskergruppe en ”omvendt fotosyntese” proces, hvor sollys bruges til at nedbryde plantemateriale i stedet for at opbygge det. Opdagelsen kan få stor betydning for produktionen af biobrændsler og biokemikalier.

Birgitte Nauntofte, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden, siger: ”Claus Felby er en visionær, innovativ og erfaren leder inden for det bioteknologiske forskningsfelt. Han har stået i spidsen for nytænkende forskningsprojekter med nationale og internationale partnere fra både den akademiske og den industrielle verden. Med ansættelsen af Claus Felby styrkes vores støtteområde inden for basal og anvendelsesorienteret life-science-forskning, der kan fremme bæredygtighed til gavn for samfundet, betydeligt.”

Claus Felbys titel bliver Head of Life Science Research and Industrial Applications Promoting Sustainability. Han tiltræder den nyoprettede stilling den 1. marts.

Om Claus Felby (f. 1964)

Stillinger:
2004-: Professor i biomasse og bioenergi ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Det Naturvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
2001-2004:  Lektor, Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.
2001-2008:  Konsulent, Pulp and Paper Technology, Novozymes A/S.
1997-2001:  Forsker, Enzyme Development and Applications, Novo Nordisk A/S.

Uddannelse:
1997: Ph.d., Forest Products, Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.
1994: Cand.silv. i Skovbrug, Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.

Yderligere information

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, [email protected]