Ansøg om midler

Skaber af livsforandrende diabetesteknologi modtager EASD–Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence

Professor Roman Hovorka modtager EASD–Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence 2023. Prisen tildeles årligt til en internationalt anerkendt forsker, der har bidraget væsentligt til diabetesforskning. Med prisen følger 6 millioner danske kroner.

Roman Hovorkas banebrydende forskning gennem de seneste to årtier har revolutioneret behandlingen af type 1-diabetes. Hans pionerarbejde med at udvikle en “kunstig bugspytkirtel” har dækket mange forskellige patientgrupper, herunder børn, teenagere, voksne, ældre og gravide kvinder.

Under kontrollerede laboratorieforhold udviklede Roman Hovorka ”closed loop”-teknologi og påviste sikkerheden og effektiviteten af dem til styring af blodsukkerbalancen via automatiseret glukosemåling og insulindosering. Han har ligeledes igangsat innovative transnationale kliniske forsøg, der har påvist teknologiens markante forbedring af glukosebalance og psykosocial trivsel for personer med type 1-diabetes og deres familier.

Chantal Mathieu, formand for EASD og formand for komitéen, der uddeler prisen, udtaler:

“Dr. Roman Hovorkas forskning har ført an i udviklingen og den kliniske accept af closed loop-systemer (kunstig bugspytkirtel) på verdensplan. Hans forskning har understøttet den medicinske, samfundsmæssige og regulatoriske accept af systemerne til daglig kontrol af type 1-diabetes. Dr. Roman Hovorka vil uden tvivl blive anerkendt som en enestående person, der nu slutter sig til listen over tidligere modtagere af EASD–Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence.”

Læs mere her.

Yderligere information

Professor Roman Hovorka PhD FMedSci (he/him), the Wellcome-MRC Institute of Metabolic Science-Metabolic Research Laboratories, University of Cambridge, United Kingdom. Kan kontaktes via Josephine Hayes [email protected].

EASD Presseteam: [email protected]

Novo Nordisk Fonden: Christian Mostrup, Senior Lead, Public Relations, +45 3067 4805, [email protected]