Ansøg om midler

Søvnmangel Kan Gøre Dig Tyk

Som om det ikke var nok, ikke at kunne få en ordentlig nats søvn, så føjer et svensk-tysk forskningssamarbejde nu nye dårligdomme til listen over lidelser, som du risikerer, hvis ikke du får sovet nok. Udover skadelige virkninger på hjernens funktion, viser helt ny forskning, at kun få dage uden ordentlig søvn ændrer på din tarmflora på en sådan måde, at du får større risiko for fedme og type 2-diabetes (Foto: Shutterstock).

AF MORTEN BUSCH

Som om det ikke var nok, ikke at kunne få en ordentlig nats søvn, så føjer et svensk-tysk forskningssamarbejde nu nye dårligdomme til listen over lidelser, som du risikerer, hvis ikke du får sovet nok. Udover skadelige virkninger på hjernens funktion, viser helt ny forskning, at kun få dage uden ordentlig søvn ændrer på din tarmflora på en sådan måde, at du får større risiko for fedme og type 2-diabetes.

Forsøgene foregik i et søvnlaboratorium, hvor forskerne studerede den samme gruppe af forsøgspersoner – først efter to nætter med fire timers søvn og sidenhen efter to nætter med normal søvn på 8,5 time. Forsøgspersonerne fik efter hver nat taget både en afføringsprøve samt en oral glukoseprøve.

Resultaterne viste en markant ændring af tarmfloraen hos personerne. Efter nætter med søvnmangel havde de langt flere af bakterietypen Firmicutes i forhold til Bacteroidetes. Disse ændringer er et tydeligt tegn på metaboliske forstyrrelser og af de kedelige af slagsen, da disse ændringer nemmere kan føre til fedme. Forsøgspersonerne havde også et øget niveau af tre andre bakterietyper med samme kendte effekt.

Udover et forøget antal fedmeskabende bakterier viste glukosetesten, at forsøgspersonerne havde en lavere insulinfølsomhed hvilket er, hvad man typisk ser hos type 2-diabetikere. De sidste to årtiers forskning har afsløret en stadig vigtigere rolle af menneskers tarmflora – eller mikrobiom –  for sundheden. Tidligere forsøg på mus har blandt andet vist, at mus der får transplanteret mikrobiomet fra tykke mus eller mennesker også bliver tykke.

Det er dog første gang, at forskning så tydeligt viser, at søvnmangel kan skabe ændringer af floraen i den menneskelige tarm, og dermed være med til at fremme metaboliske forstyrrelser, og forskningen understreger altså endnu en gang, hvor vigtigt det er at få en god nats søvn.

Artiklen “Gut microbiota and glucometabolic alterations in response to recurrent partial sleep deprivation in normal-weight young individuals” er udkommet i Molecular Metabolism. Medforfatter Christian Benedict modtog i 2014 støtte fra Novo Nordisk Fonden til projektet “The role of the fat mass and obesity gene for sleep loss related health consequences in humans.”