Ansøg om midler

Sygeplejefaglig Dag 2019: ”Man kan ikke give ordentlig behandling, hvis der ikke er tillid”

Godt 150 sygeplejersker, professorer og forskere inden for sygepleje deltog torsdag i Sygeplejefaglig Dag i Novo Nordisk Fondens lokaler i Hellerup. Dagen er arrangeret af Novo Nordisk Fonden.

Novo Nordisk Fonden afholdt torsdag Sygeplejefaglig Dag, der i år havde teamet ”Fundamentals of Care”.

Godt 150 deltagere, primært sygeplejesker, professorer og forskere inden for feltet, deltog i det fuldt bookede arrangement i Hellerup. Formålet med dagen er bl.a. at sætte fokus på sygeplejeforskning og skabe et forum, hvor fremtidens udfordringer og muligheder inden for sygeplejeforskning belyses.

Dagens key note speaker var professor Alison Kitson fra Flinders University, Australien, der holdt oplæg om dagens emne.

”Vores forskning viser, at der er to ting, der er helt afgørende for at kunne yde patientbehandling af høj kvalitet. Den ene er at skabe et tillidsforhold til patienten, for man kan ikke give ordentlig behandling eller modtage behandling, hvis der ikke er tillid. Det er noget, som mange sygeplejesker ikke føler, at de har tid til, men det er katastrofalt for behandlingen, hvis de stopper med det. Den anden ting er at integrere disse fundamentals i hele i behandlingen. Fundamentals of care er ikke bare en række opgaver – det er et tillidsforhold, og der er integreret i hele behandlingen. Når en patient skal på toilettet, skal vedkommende ikke bare køres derhen i rullestolen, men behandles med værdighed og støtte. Det adresserer flere behov på samme tid, og det er derfor, at det kan være så svært at gøre rigtig,” sagde Alison Kitson efter sit oplæg.

Ud over Alison Kitson gav professorerne Preben Ulrich Søren og Erik Elgaard Sørensen, begge Aalborg Universitet, og Jeanette Finderup, klinisk sygeplejespecialist og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitetshospital også talks om dagens tema.

Fejring af stipendiemodtagere
Det er endvidere et formål med Sygeplejefaglig Dag at fejre det seneste års modtager af Novo Nordisk Fondens Forskningsprogram inden for Sygeplejeforskning samt det seneste års modtagere af fondens ph.d.- og postdocstipendier inden for sygeplejeforskning. Alle holdt et kort oplæg om deres forskningsprojekter i løbet af dagen.

”Sygeplejersker står ligesom læger og andre faggrupper ofte med folks liv i deres hænder. Derfor er det vigtigt, at vores praksis er funderet i den bedste viden, der er på området, og derfor er sygeplejeforskning rigtig vigtig. Vi håber, at Sygeplejefaglig Dag kan bidrage til, at sygeplejersker og andre bliver inspireret og får talt sammen og udvekslet erfaringer. Vi kan i hvert fald mærke, hvordan hele foyeren summer af energi blandt de, der er mødt op i dag,” siger Kirsten Lomborg, formand for Novo Nordisk Fondens Komite for Sygeplejeforskning, der står bag arrangementet og fortsætter:

”Endvidere er det vigtigt, at vi fejrer årets stipendiemodtagere, der indsender virkelig fine ansøgninger til os. Ved at give dem en stemme her i dag ønsker vi samtidig at udbrede kendskabet til den sygeplejeforskning, der bedrives.”

Efter de faglige oplæg blev dagen afsluttet med en reception, der gav deltagerne muligheder for at tale med kollegaer og oplægsholdere og dele viden og erfaringer og derved styrke deres daglige arbejde.

Det var fjerde gange, at Sygeplejefaglig Dag blev afholdt. Næste Sygeplejefaglig Dag er 16. april 2020. Novo Nordisk Fonden uddeler årligt 21,3 mio. kr. til sygeplejeforskning.

Yderligere information

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, [email protected]