Ansøg om midler

Topforsker Modtager 60 Mio. Kr. Til Nyt Forskningsprogram

Matthias Mann skal kaste nyt lys over diabetes og fedme ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research.

Matthias Mann, et af verdens førende navne inden for proteinforskning, har modtaget en 5-årig bevilling på 60 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til at etablere og udvikle et nyskabende, tværvidenskabeligt forskningsprogram ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research ved Københavns Universitet.

Forskningsprogrammet har til formål at identificere biologiske markører for type-2-diabetes, fedme og andre stofskiftesygdomme til brug til bedre diagnosticering af sygdommene og udvikling af mere individuelle behandlinger.

– Vores forskningsresultater vil kaste nyt lys over disse sygdomme, hvilket giver os bedre indsigt i forebyggelse og behandling. Vi håber at være i stand til at opdage nye, funktionelle proteiner, der kan anvendes i udvikling af ny medicin, og at resultaterne vil bidrage til en bedre folkesundhed i Danmark og resten af verden, siger professor Matthias Mann.

Diabetes er en af de hastigst stigende globale sundhedsudfordringer.

FØLSOM TEKNIK

Proteiner dannes på baggrund af vores genetiske kode og styrer stort set alle cellulære funktioner og tilstande. Proteinerne og deres egenskaber reguleres derfor konstant af cellen og afspejler cellens tilstand. Matthias Mann er et førende navn inden for massespektrometri – en følsom teknik, der tillader forskere at analysere proteinsammensætningen i celler og væv. Dette muliggør f.eks. sammenligning af tusindvis af proteiner i rask væv med proteiner i sygdomsramt væv. Målet er ved hjælp af blodprøvetagning at finde proteinsignaturer eller ændringer i et proteins sammensætning, der kan forklare eller indikere sygdomstilstande.

Matthias Mann er ansat ved Max Planck Institute of Biochemistry i München, Tyskland, og vil fremadrettet dele sin arbejdstid mellem München og København. Programmet starter 1. oktober 2015.

HISTORISK MULIGHED

Jiri Lukas, direktør for Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, siger:

– Professor Manns beslutning om at etablere en forskergruppe inden for clinical proteomics ved Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research giver vores center – og Danmark – en historisk hidtil uset mulighed for at starte og lede et af de mest lovende områder inden for biomedicinsk forskning. Jeg er meget positiv over for dette ambitiøse projekt.

Birgitte Nauntofte, direktør for Novo Nordisk Fonden, siger:

– Novo Nordisk Fonden ønsker at tiltrække og bevare førende forskere i Danmark, for at Danmark kan bevare og udbygge sin position som internationalt omdrejningspunkt for forskning inden for biomedicin og bioteknologi. Matthias Mann er en højt anerkendt international videnskabsmand, der beriger det danske forskningssamfund og styrker dansk forskning. Han forskningsprogram kan skabe basis for forbedret diagnosticering og behandling af bl.a. type-2-diabetes og fedme, og vi er stolte af, at han har valgt at udføre projektet i Danmark.

YDERLIGERE INFORMATION

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, 3067 4805, [email protected]