Ansøg om midler

Ungdomshus bygger videnskabslaboratorium i gammel bybus

I et projekt støttet af Novo Nordisk Fonden vil Ungdomshuset i Odense ombygge en gammel bybus til et videnskabeligt laboratorium og køre ud til fynske omegnskommuner med en vision om at kombinere teknologi og naturvidenskab med kunst og kultur. Foto fra udstilling i Ungdomshuset.

Ungdomshuset i Odense sætter fokus på unges videnskabelige og kunstneriske udfoldelse i et nyt projekt, der går under navnet STEAM 365.

Normalt taler man om STEM (Science, Technology, Engineering og Mathematics) i forbindelse med læren om de naturvidenskabelige og tekniske fag, men Ungdomshuset i Odense har sneget et A for Art ind i STEAM 365, fordi ambitionen er at berige STEM med kunst og kultur.

Projektet, der sigter mod at gøre STEM tilgængeligt og interessant for nye grupper i ungdomsmiljøerne, har netop modtaget 2,3 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden til over de næste 3 år at realisere STEAM 365.

»Det er fantastisk, at vi har fået muligheden for at lave det her for de unge i et miljø, der er ikke-videnskabeligt og normalt i udkanten af, hvad man giver penge til i forbindelse med uddeling af midler til videnskabsfremmende tiltag,« siger Karsten Damgaard, der er leder af Ungdomshuset i Odense.

12 år med videnskab i Ungdomshuset
Det er ikke uvant for Ungdomshuset i Odense at lave naturvidenskabelige eller tekniske projekter for og med de unge i byen. De seneste 12 år har de haft fokus på området og er med i MITs (Massachusetts Institute of Technology) Computer Club House Network, Makerspace-bevægelsen, har huset Coding Pirates og opbygger nu et FabLab. Her har Ungdomshuset kombineret det videnskabelige eller tekniske med kunst og kultur for at sætte det ind i en ny kontekst og arbejde med det på en anderledes måde.

»Vi har erfaring med, at læringsmæssigt fungerer det rigtig godt, når det bygger på de unges egne interesser, så det er, hvad vi hele tiden forsøger at gøre,« siger Karsten Damgaard.

Vil ombygge bybus til et laboratorium på hjul

  • Det nye projekt har nogle helt specifikke delmål, som skal opfyldes hvert af de tre år, som STEAM 365 varer:
    Det første år skal Ungdomshuset finde samarbejdspartnere, der har lyst til at lave nogle ting i Ungdomshuset med de unge, blandt andet UNF (Ungdommens Naturvidenskabelige Forening). Der skal holdes en række foredrag og etableres en gruppe af interessenter, som er engageret i projektet. Sigtet er at gøre STEAM 365 til noget, som de unge kan træde ind i for at lege, nørde eller arbejde med videnskab og teknologi ud fra deres egne interesser.
  • Andet år i projektet køber Ungdomshuset en gammel bybus, som de omdanner til ”STEAM Lab on Wheels”. Bussen skal udrustes til at blive til et rullende videnskabeligt værksted med maskiner, computere osv. STEAM Lab og Wheels skal i andet og tredje år af projektet på rundtur til nabokommunerne, så unge uden for Odense også kan lov til at lege med STEAM 365.
  • Det tredje og afsluttende år samler Ungdomshuset alt, hvad der er lavet inden for de tre år, i en stor udstilling, hvor de unge inviterer andre unge og skoleklasser til at se de ting, som de har udviklet.

»Vores fokus er på at lave ting med og ikke for de unge. Vi vil gerne have, at det her er med til at udvikle engagerede medborgere, der tør prøve nogle ting. Vi har haft gang i denne udvikling i mange år, og i dag kan vi se, at der er unge, som har brugt Ungdomshuset, der nu bliver færdige med universitetet og får fede jobs. De skal hjælpe med at give deres erfaring videre,« siger Karsten Damgaard.

Projektet ”STEAM 365” er ét af blandt 10 projekter, der netop har modtaget støtte fra Novo Nordisk Fonden i fondens tematiske program ”Nytænkende kommunikation og debat om naturvidenskab og teknologi”. Læs mere om de øvrige her.

Yderligere information
Karsten Damgaard, leder, Ungdomshuset i Odense, tlf.: 6375 6821, [email protected]

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3067 4805, [email protected]