Ansøg om midler

Vinder Af Stor Diabetespris Hyldet I München

Andrew Hattersley får overrakt EASD-Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence af Juleen Zierath og Birgitte Nauntofte (th.). Se film om Andrew Hattersleys banebrydende forskning.

Professor Andrew Hattersley fik onsdag eftermiddag overrakt EASD-Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence 2016.

Prisoverrækkelsen fandt sted under European Association for the Study of Diabetes’ (EASD) 52. årsmøde i München. EASD’s præsident, Juleen Zierath, og Novo Nordisk Fondens direktør, Birgitte Nauntofte, lykønskede Andrew Hattersley fra talerstolen, inden prisvinderen selv holdt en times  oplæg om sin forskning foran en fyldt sal med godt 4.000 tilhørere. Herefter var der reception.

– Det er en enorm ære at modtage denne pris, som jeg i høj grad vil dedikere til mine kollegaer, jeg har samarbejdet med. Uden dem havde jeg ikke opnået noget som helst. Jeg ser dette som en fantastisk chance for ikke blot at få anerkendt vores forskning, men også til at se fremad og foretage ny forskning, sagde Andrew Hattersley, der er professor ved University of Exeter Medical School og overlæge ved Royal Devon & Exeter Hospital, Storbritannien.

– Prisen øger opmærksomheden på diabetesforskning. Det har jeg allerede selv kunne mærke, og der er folk i Exeter, der ikke tidligere kendte til diabetesforskning, som nu begynder at gøre det. Hvis prisen kan øge opmærksomheden på forskningen og vigtigheden heraf generelt i samfundet, spiller den en meget væsentlig rolle, sagde han.

NY TILGANG TIL DIAGNOSE OG BEHANDLING

EASD-Novo Nordisk Foundation Diabetes Prize for Excellence uddeles som anerkendelse for et fremragende forskningsmæssigt eller teknologisk bidrag, der øger vores viden om diabetes, dens sygdomsmekanismer eller dens komplikationer

Andrew Hattersley har de seneste 25 år forsket i at forstå de genetiske former for diabetes, der er kendt som monogenetisk diabetes. Dette har ikke blot ført til ny videnskabelig indsigt, men også til nye tilgange til diagnose og behandling af patienterne.

Monogenetisk diabetes skyldes en ændring i en af de tre milliarder baser, der findes i en patients genetiske kode. Andrew Hattersley og hans kollegaer i Exeter har fundet den specifikke ændrede base blandt de tre milliarder for 15 forskellige genetiske former for diabetes. Fundet har ført til anerkendelse af nye undertyper af diabetes, som har unikke kliniske træk, der stiller specifikke krav til behandling og klinisk pleje.

Prisen er på DKK 6 millioner. Det er anden gang, prisen blev uddelt.