Ansøg om midler

Vindere Af Novo Nordisk Prisen Og Novozymes Prisen Blev Fejret

Professor Christian Torp-Pedersen, vinder af Novo Nordisk Prisen 2016, og professor Jens Nielsen, modtager af Novozymes Prisen 2016, blev tirsdag fejret med blomster og diplom. Priserne uddeles af Novo Nordisk Fonden.

Modtagerne af Novo Nordisk Prisen og Novozymes Prisen 2016 blev tirsdag eftermiddag og aften fejet ved den årlige prisfejring i Bagsværd.

Arrangementet indledtes med en gennemgang af årets højdepunkter i Novo Nordisk Fonden ved bestyrelsesformand Sten Scheibye og direktør Birgitte Nauntofte, inden fokus blev rettet mod dagens hovedpersoner. En film om hver prismodtager blev vist, hvorefter prisformændene for de respektive priskomiteer motiverede valget af prismodtagerne, hhv. professor Christian Torp-Pedersen (Novo Nordisk Prisen) og professor Jens Nielsen (Novozymes Prisen).

Efter motivationen indtog prisvinderne selv scenen.

“Jeg mangler ord, selvom jeg godt ved, at det ikke er det rigtige tidspunkt,” sagde Jens Nielsen, da han gik på scenen for at give en 20 minutter forelæsning om sin forskning til de godt 250 publikummer, mens Christian Torp-Pedersen konstaterede, at han var “taknemmelig” og “overrasket” over at modtage prisen.

BANEBRYDENDE FORSKNING

Jens Nielsen modtager Novozymes Prisen for sit banebrydende arbejde inden for systembiologien og for en tværfaglig pionérindsats for at beskrive og ændre metabolismen i mikroorganismer med henblik på at få dem til at producere kemikalier så kosteffektivt, at metoden kan anvendes i industrien som alternativ til den oliebaserede kemikalieindustri.

Christian Torp-Pedersen er tildelt Novo Nordisk Prisen for sit markante, originale og internationalt anerkendte arbejde som forsker gennem 30 år. Han har lagt navn til mere end 500 videnskabelige artikler publiceret i velrenommerede, medicinske tidsskrifter som New England Journal of Medicine og the Lancet. Flere artikler er hyppigt citeret af andre forskere, og det gør ham til en af de mest indflydelsesrige danskere inden for klinisk forskning, også med effekt for patienterne.

Dagen blev afsluttet med middag, hvor bl.a. tidligere vindere af de to priser deltog.

Begge priser uddeles af Novo Nordisk Fonden. Prisvinderne modtager hver 3 millioner kroner, hvoraf 500.000 er til prisvinderen personligt, mens 2,5 millioner er til forskningsformål.