Ansøg om midler

Marie og August Krogh Prisen

I pionerernes navn

Marie og August Krogh Prisen er oprettet i 1969 og tildeles hvert år en fremragende dansk sundhedsvidenskabelig forsker. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (tidligere Dansk Medicinsk Selskab) og er på 1.500.000 kr. – opdelt i 250.000 kr. som en personlig pris og 1.250.000 kr. til forskning. Prisen overrækkes i forbindelse med Organisationen af Lægevidenskabelige Selskabers årsmøde.

Bestyrelsen i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber fungerer som priskomité, og pengebeløbet doneres af Novo Nordisk Fonden. Medlemsorganisationer i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber kan indstille kandidater til prisen.

Indtil 2009 uddeltes prisen som August Krogh Prisen, siden har den båret navnet Marie og August Krogh Prisen. Navneændringen var resultat af et forslag fra Novo Nordisk Fonden som en konsekvens af den øgede opmærksomhed omkring Marie Kroghs andel i optakten til fondens etablering og hendes rolle som pioner for kvindelige forskere.

Marie Krogh (1874-1943) blev i 1914 Danmarks fjerde kvindelige dr.med. Hun arbejdede i en årrække som praktiserende læge, samtidig med at hun udførte adskillige selvstændige forskningsprojekter i sin mands laboratorium.

August Krogh (1874-1949) var professor i zoofysiologi ved Københavns Universitet og huskes som en af de mest markante danske naturvidenskabsmænd i det 20. århundrede. Han modtog i 1920 nobelprisen i fysiologi eller medicin, og som følge af hædersbevisningen var han i 1922 på forelæsningsrække i USA, da han – via Marie, som var med på turen og selv havde diabetes – blev opmærksom på diabetesforskning i Canada. Efter et besøg i Canada fik han rettighederne til at producere insulin i Skandinavien med hjem, hvilket blev startskuddet til etableringen af, hvad der i dag er kendt som Novo Nordisk Fonden og Novo Nordisk A/S, en af verdens førende virksomheder inden for behandling af diabetes.

Se tidligere modtagere

Yderligere information
Pernille Julø Risegaard
[email protected]