Ansøg om midler

BørneRiget

Fonden bevilgede 60 mio. kr. til tre professorater, der skulle bringe Rigshospitalet helt i front inden for avanceret kirurgi til børn og unge.

Projekt data

År
2017
Bevillingsbeløb
60 mio. kr.

In 2017 bevilgede Novo Nordisk Fonden 60 mio. kr. til tre femårige professorater i børnekirurgi ved Rigshospitalet. Bevillingerne blev tildelt, da der var planer om et nyt børnehospital (oprindeligt BørneRiget, nu Mary Elizabeths Hospital), nu planlagt til åbning i 2026.

Når et barn fødes og vokser op med f.eks. en hjertefejl eller en medfødt misdannelse i nyrer, urinveje eller mave-tarm-kanalen har barnet ofte brug for højt specialiseret undersøgelse og operation. I nogle tilfælde allerede i fostertilstanden. Professoraterne skulle varetage forskning, udvikling og undervisning inden for disse områder.

Formålet med professoraterne er at bidrage til at skabe et forsknings- og behandlingsmiljø i verdensklasse ved i det nye BørneRiget på Rigshospitalet til gavn for patienter fra hele landet.

Om de tre professorater

Professorat i fosterterapi og intrauterin behandling
Planlægningen af et barns behandling og operationsforløb starter i dag ofte, mens barnet stadig er et foster. Professoratet i fosterterapi skulle være med til at sikre fortsat udvikling af nye og bedre metoder til at vurdere det syge fosters tilstand. Professoratet skulle også sikre videreudvikling og nyudvikling af effektive, sikre og tidlige behandlinger og indgreb i fostertilstanden for at sikre det bedst mulige liv for det enkelte barn.

Professorat i børnehjertekirurgi
Fosterdiagnostik, tidlig hjertekirurgi og avanceret monitorering og behandling under indlæggelse på en intensiv afdeling er afgørende for et godt liv for et barn med hjertesygdom. Studier viser, at mange hjertebørn udvikler senfølger i form af både indlæringsvanskeligheder, ADHD og motoriske svagheder. Med dette professorat blev det muligt at intensivere forskningen på disse områder inden for hjertekirurgien, så forskningen kunne bringe BørneRiget helt i front på det internationale område med bedre behandling til følge.

Professorat i rekonstruktionskirurgi
Mange medfødte misdannelser behandles med rekonstruktionskirurgi, dvs. operation, hvor man genskaber funktion og fysiske egenskaber. Etableringen af et professorat med udvikling af vævsdyrkningstransplantater til klinisk brug med tæt relation til den kliniske udvikling af operationsteknikker, herunder nye robotkirurgske teknikker, skulle sammen med den aktuelle stamcelleforskning, der foregår på Rigshospitalet, kunne udgøre et videnskabeligt kraftcenter i den absolutte elite af børnekirurgisk forskning.

 

Illustration af indgangspartiet ved det nye BørneRiget: 3XN.