Ansøg om midler

Copenhagen Plant Science Center

Fondens bevilling gik til projektet 'Harnessing the oxidative power of enzymes' ved Copenhagen Plant Science Center ved Københavns Universitet.

Projekt data

År
2017
Bevillingsbeløb
35 mio. kr.

I 2017 bevilgede Novo Nordisk Fonden 35 mio. kr. til projektet ‘Harnessing the oxidative power of enzymes’ ved Copenhagen Plant Science Center ved Københavns Universitet.

I projektet blev der forsket i en nyopdaget klasse af enzymer, der kaldes Lytic Polysaccharide monoxygenases eller LPMO. Enzymerne er afgørende for omsætningen af svært nedbrydelige materialer som f.eks. cellulose. Ved hjælp af kobber er LPMO i stand til at ”skære” et hul i cellulosen, så andre enzymer kan trænge ind og frigøre sukkerarterne i biomassen. LPMO-enzymerne benyttes allerede i dag kommercielt til at omdanne planterester til bioethanol.

LPMO har dog efter alt at dømme også uønskede effekter, f.eks. i forbindelse med udbredelse af plantesygdomme. I naturen bliver disse enzymer produceret af mange forskellige mikroorganismer, og data tyder på, at mikroorganismer, som forårsager en række plantesygdomme, benytter et helt arsenal af LPMO’er.

En dybere forståelse af LPMO’ernes virkemåde kan få stor betydning inden for så forskellige felter som agronomi, farmakologi og bioteknologi.

Et centralt element i projektet blev etablering af ”Laboratory of oxidative enzymology” på Copenhagen Plant Science Center. Her blev der opbygget et kompetence center med tilhørende faciliteter inklusiv udstyr til at arbejde under ilt-fri betingelser og et særligt indrettet områder til arbejde med potentielt sygdomsfremkaldende organismer.

Projektet var et samarbejde mellem Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning, Copenhagen Plant Science Center, Kemisk Institut, Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research ved Københavns Universitet og Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability ved DTU.

Katja S. Johansen fra Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet var bevillingshaver. Projektet sluttede i 2022.