Ansøg om midler

50 mio. kr. uddeles til samarbejdsprojekter med Steno Diabetes Centrene

For første gang er forskningsprojekter mellem Steno Diabetes Centrene og universiteter på den anden side af Atlanten samt et stort nationalt projekt mellem alle danske Steno Diabetes Centre også omfattet.

Novo Nordisk Fonden har netop uddelt sine årlige midler til forskningsprojekter, som skal styrke samarbejdet på tværs af landet i de danske Steno Diabetes Centre. 10 nye forskningsprojekter har modtaget bevillinger – og som noget nyt omfatter en række af bevillingerne også samarbejde med universiteter i USA og Canada. Det sker som et led i markeringen af, at det i år er 100 år siden, at insulinen blev opdaget i Canada.

”Vi vil gerne være med til at markere den helt enestående opdagelse af insulinen for 100 år siden og håber, at bevillingerne kan være med til at styrke samarbejdet med de stærke forskningsmiljøer inden for diabetes på University of Toronto, University of Michigan og Joslin Diabetes Center i Boston,” siger Martin Ridderstråle, der er Senior Vice President for Patient Care i Novo Nordisk Fonden.

Samtidig uddeles også for første gang en stor bevilling på 25 mio. kr. til et nationalt forskningsprojekt, hvor alle fem danske Steno Diabetes Centre deltager. Hovedansøger er Allan Vaag fra Steno Diabetes Center Copenhagen, som i samarbejde med de andre centre vil undersøge hvordan en række arvelige og livsstilsmæssige faktorer påvirker udviklingen af type 2 diabetes, herunder prognose, selve sygdomsforløbet, behandlingseffekterne og risikoen for følgesygdomme.

”Vores projekt bygger videre på et eksisterende nationalt samarbejde omkring DD2  type 2 diabetes-kohorten, som ligger hos Dansk Center for Strategisk Forskning i type 2 diabetes. Bevillingen betyder, at vi nu virkelig kan inddrage, samt trække på den meget store ekspertise, som findes inden for området på alle fem danske Steno Diabetes Centre. Vi har store forventninger til, at vi i fællesskab, og med en på verdensplan ikke tidligere set dybdegående karakterisering af en lignende patientpopulation, nu endeligt kan opnå et reelt gennembrud i den forståelse af undergrupperinger, som er så afgørende for indførelsen af en bedre og mere individualiseret behandling af patienter med type 2 diabetes,” siger Allan Vaag.

”Det her er et meget vigtigt skridt mod Diabetes Precision Medicine; hvem skal have hvilken behandling hvornår?” tilføjer Martin Ridderstråle fra Novo Nordisk Fonden.

Fem bevillinger på mellem 3-7 mio. kr. uddeles også til samarbejdsprojekter mellem Steno Diabetes Centrene og de forskningsmiljøer, der er tilknyttet centrene. Formålet med bevillingerne er netop at styrke samarbejdet på tværs af Steno Diabetes Centrene.

Der er netop åbnet for nye ansøgninger til Steno North American Fellowships og Steno National Collaborative Grant.

Bevillingsmodtager, Steno National Collaborative Grant:

Forskningsleder, overlæge Allan Vaag, Steno Diabetes Center Copenhagen
Closing in on sub-segmentation in type 2 diabetes in the Danish nationwide DD2 cohort
DKK 25.000.000

Bevillingsmodtagere, Steno North American Fellowships:

Postdoc Nikolaj Rittig, Aarhus Universitet
Exploring the gut-brain-metabolism axis
DKK 500.000

Læge Thomas Gardner, University of Michigan Medical School
The macular neurovascular unit in diabetic retinal disease
DKK 147.387

Forsker Margaret Hahn, Centre for Addiction and Mental Health
Establishing real-world interdisciplinary care and research approaches for cardiometabolic care in schizophrenia spectrum disorder (SSDs)
DKK 504.580

Læge Morten Charles, Steno Diabetes Center Aarhus
Strengthening the transatlantic collaboration on Diabetic Neuropathy
DKK 500.000

Bevillingsmodtagere, Steno Collaborative Project Grants:

Professor Kristine Færch, Steno Diabetes Center Copenhagen
Time-Restricted Eating in the Treatment of Type 2 Diabetes
DKK 3.229.000

Professor Marit Eika Jørgensen, Steno Diabetes Center Copenhagen
The impact of seasonal and secular climate variations and short-term cold exposure on cardiometabolic risk markers in Arctic Inuit (the POLAR project)
DKK 5.880.500

Professor Moustapha Kassem; Odense Universitetshospital
The role of circulating and bone tissue microRNAs in the pathogenesis of type 2 diabetic bone fragility
DKK 3.305.998

Professor Signe Borgquist, Aarhus Universitet
Type 2 Diabetes & the Clinical Course of Breast Cancer
DKK 6.894.720

Speciallæge Morten Frost; Steno Diabetes Center Odense
the Type ONe dIabetic bone Collaboration Study (TONIC)
DKK 4.812.000

Yderligere information

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, [email protected]