Graviditet er så naturligt, som det overhovedet kan blive. Det er sådan, at liv bliver til. Alligevel har mange kvinder vanskeligt ved at blive gravide, og en del graviditeter går også til grunde.
Immunforsvaret spiller i den sammenhæng en særlig stor rolle, fordi moderens immunforsvar på én og samme tid skal forsvare det ufødte barn mod omgivelserne og samtidig affinde sig med, at der er noget fremmed i moderens krop. Det kræver en stram regulering og balancering på en knivsæg.
For at skabe en bedre forståelse for denne komplekse, men alligevel livsnødvendige regulering af immunforsvaret under graviditeten har Novo Nordisk Fonden tildelt den svenske forsker Niklas Björkström en Ascending Investigator-bevilling på 10 mio. kr. gennem fondens ambitiøse Research Leader Programme til over de næste fem år at komme dybere ned i forskningsfeltet.
Niklas Björkström er lektor ved Karolinska Institutet i Sverige, og han fortæller, at bevillingen gør det muligt for ham og hans forskerteam at fortsætte et stykke arbejde, som de har været i gang med i flere år.
”Det er anden gang, at jeg modtager en af fondens karrierebevillinger, og det er både jeg og mit team meget taknemmelige for, fordi det betyder, at vi kan fortsætte vores forskning og også sætte nye ambitiøse mål for forskningen,” fortæller Niklas Björkström.
Hormoner og immunforsvar skal fungere for en succesfuld graviditet
Den forskning, som Niklas Björkström over de næste fem år skal bedrive, kan inddeles i tre blokke.
For det første vil forskerne undersøge, hvordan hormoner regulerer moderkagens cyklus hos raske kvinder. Forskerne vil blandt andet finde ud af, hvordan hormonelle signaler gør moderkagen klar til at bære det befrugtede æg.
”Det befrugtede æg indeholder jo også faderens DNA, og det må immunforsvaret ikke reagere på. Samtidig skal moderkagen og det befrugtede æg beskyttes mod eventuelle infektioner. Den første del af vores forskning drejer sig om at forstå, hvordan dette fungerer hos raske kvinder,” forklarer Niklas Björkström.
I den anden del af forskningsprojektet vil forskerne undersøge, hvordan immunforsvaret i livmoderen bliver påvirket af gener og miljøfaktorer. Generne spiller en selvfølgelig rolle for immunforsvarets funktion, men også miljøfaktorer som fedme og rygning spiller ind. Derfor vil forskerne med undersøgelser af identiske tvillinger finde ud af, hvad der kan påvirke immunforsvaret, så det ikke i samme grad er i stand til enten af beskytte det ufødte barn eller i modsatte fald sætter et angreb ind på det.
Undersøger hvorfor svært overvægtige har svært ved at blive gravide
I den tredje del af projektet undersøger forskerne, hvordan immunforsvaret og den hormonelle regulering fungerer hos svært overvægtige kvinder. Svært overvægtige kvinder har ofte problemer med at blive gravide, og derudover er de ofte kendetegnet ved unormal hormonel cyklus. I forskningsarbejdet vil forskerne blandt andet kigge på, hvordan immuncellerne fungerer i livmoderen hos disse kvinder og også se, hvad der sker med både immunforsvaret og hormonerne, hvis kvinderne gennemgår en fedmeoperation.
”Det er velkendt, at man som svært overvægtig kan have udfordringer ved at blive gravid. Men hvis man så får en fedmeoperation, stiger fertiliteten igen. Vi vil gerne finde ud af, hvad der sker med immunforsvaret og den hormonelle regulering i den sammenhæng. Vores fund kan være med til i fremtiden at identificere kvinder, som har svært ved at blive gravide, og måske også pege i retning af behandlinger, så det alligevel kan ske,” siger Niklas Björkström.
143 forskere har modtaget en bevilling
Bevillingen til Niklas Björkström er en del af Novo Nordisk Fondens Research Leader Programme.
Fonden har netop uddelt 370 mio. kr. gennem programmet til forskning inden for blandt andet sundhed, sygdom og bæredygtighed. Bevillingerne er på op til 10 mio. kr. og går til forskere på tre forskellige trin i deres karrierer.
38 forskere har i år modtaget en bevilling:
- 18 forskere i kategorien Emerging Investigator har fået bevillinger til at etablere egne forskningsgrupper.
- 14 forskere i kategorien Ascending Investigator har modtaget bevillinger til at styrke deres forskningsgrupper og forskningsprofiler.
- 6 forskere i kategorien Distinguished Investigator har modtaget bevillinger til at fortsætte forskning på et i forvejen højt internationalt niveau.
Bevillingerne er femårige, og siden 2018 har 143 forskere modtaget en bevilling.
Du kan læse mere om Novo Nordisk Foundation Research Leader Programme her.
Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet. Siden 2010 har fonden uddelt mere end 30 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes. Læs mere på www.novonordiskfonden.dk.
Yderligere information
Christian Mostrup, pressechef, +45 3067 4805, [email protected]