Ansøg om midler

Eleverne vil være som Mette – og nu modtager hun en undervisningspris

Mette Mellerup fra Sølystskolen i Silkeborg modtager Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris 2022 vest for Storebælt.

”Når jeg bliver stor, vil jeg være lige som Mette. Jeg vil gå i kjole, have langt hår og være mega god til naturfag.”

Når eleverne på Sølystskolen i Silkeborg siger sådan om deres naturfagslærer Mette Mellerup, ved man, at hun har gjort det godt.

Mette Mellerup underviser i biologi, fysik/kemi og geografi på Sølystskolen, og hun sætter kommunikation i højsædet, når hun skal have fagstof ind i hovederne på sine elever og få det til at blive der.

»Fokus på det sproglige er indkodet i mit DNA og dét, som gør, at alle eleverne kan følge med i min naturfagsundervisning, uanset hvilke forudsætninger de kommer med. Med naturfagene skal eleverne lære et nyt sprog, og når man underviser med fokus på netop det faktum, kan eleverne meget lettere lære naturfag, deltage i naturfag og være en del af det fantastiske univers, som naturfagene er,« siger Mette Mellerup.

For sin stræben efter at få eleverne til at tro på, at de kan blive dygtige til naturfag, modtager Mette Mellerup nu Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris 2022 vest for Storebælt.

»Jeg bliver meget beæret over, at nogen har lagt mærke til mit arbejde i en sådan grad, at de har valgt at indstille mig til at modtage en pris for det,« siger hun.

Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris har til formål at anerkende og synliggøre en særlig indsats inden for naturfaglig undervisning i grundskolens udskoling og er delt i to med en prismodtager vest for Storebælt og en prismodtager øst for Storebælt. Med prisen følger 250.000 kr., hvoraf 50.000 kr. tilfalder prismodtageren som en personlig hæderspris, mens 200.000 tilfalder skolen.

Læs mere om prismodtageren øst for Storebælt her.

Deler sin viden med kollegaerne
Mette Mellerup brænder for at lave undervisning og undervisningsmateriale, der åbner elevernes øjne for naturfagene.

Sammen med eleverne bygger Mette Mellerup f.eks. vandingsanlæg til fotosynteseforsøg med Micro:bits, og så har hun i samarbejde med Danmarks Evalueringsinstitut lavet en podcastserie om undersøgelsesbaseret naturfagsundervisning.

Hendes dør er altid åben for elever, lærere, studerende og praktikanter fra nær og fjern, og den tilgang til sit fag har også afdelingsleder Alan Christensen, der indstillede Mette Mellerup til prisen, lagt mærke til.

»Hun er meget tydeligt ambitiøs og professionel, og så er hun på forkant med den seneste viden og forskning inden for naturfag og undervisning. Hun ved, hvad der foregår, og hun vil også meget gerne dele den viden med sine kollegaer, så de sammen kan gøre undervisningen endnu bedre. At have hende i teamet er guld værd,« siger Alan Christensen.

Hele naturfagslærerteamet skal have glæde af pris
Mette Mellerup fortæller, at hun er meget glad for, at der med prisen følger en bevilling til skolen, fordi det gør det muligt at købe nogle ting, som ellers ikke ville være muligt.

Netop nu er Sølystskolen i færd med at bygge en ny atriumgård, hvor fire områder skal indrettes specifikt efter fire af verdensmålene.

»Vi har behov for at købe en masse ting til den gård, og det får vi nu mulighed for. Samtidig håber jeg på, at vi også kan bruge nogle af pengene på at videreuddanne nogle af os lærere, så vi kan blive endnu bedre til vores fag,« siger Mette Mellerup.

Netop det med at dele prisen med sine kollegaer betyder meget for Mette Mellerup.

»Jeg er virkelig stolt af mit fagteam, og det har skabt en synergieffekt, at vi på Sølystskolen kun har uddannede naturfagslærere til at undervise i naturfagene. Det giver mig en tro på og en stolthed omkring, at vi er i stand til at sende eleverne videre med både dannelse og uddannelse i naturfagene,« siger hun.

Om Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris

Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris er målrettet engagerede og dygtige lærere i fagene fysik/kemi, biologi, geografi og matematik. Prisen har til formål at anerkende og synliggøre en særlig indsats inden for naturfaglig undervisning i grundskolens udskoling.

Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris uddeles årligt og er delt i to priser; en til en lærer øst for Storebælt og en til en lærer vest for Storebælt. Hver pris består af en sum på 250.000 kr. bestående af en personlig hæderspris på 50.000 kr. og 200.000 kr. til skolen. Andelen, som tilfalder skolen, skal anvendes til udvikling af den naturfaglige undervisning (for eksempel indkøb af eksperimentelt udstyr, opgradering af lokaler, ekskursioner eller efteruddannelse).

Prisen uddeles til en lærer efter indstilling fra dennes skoleleder eller skolebestyrelse.
Du kan læse mere om prisen her.

Yderligere information:

Charlotte Druseberg, Grant Manager, Novo Nordisk Fonden, tlf. 3527 6565
Christian Mostrup, pressechef, Novo Nordisk Fonden, tlf. 30674805.