Ansøg om midler

Fire forskere hædres med Novo Nordisk Prisen for deres enestående bidrag til udviklingen af mRNA-vaccinen mod COVID-19

Forskere modtager prestigefyldte pris fra Novo Nordisk Fonden i anerkendelse af deres mangeårige ekstraordinære forsknings- og udviklingsindsats, der har haft stor indvirkning på menneskers liv og samfundet.

Novo Nordisk Fonden tildeler Novo Nordisk Prisen til professor Katalin Karikó, professor Drew Weissman, professor Uğur Şahin og dr. Özlem Türeci for deres banebrydende videnskabelige opdagelser og udviklingsindsats, der har ført til godkendelsen og lanceringen af den første COVID-19-mRNA-vaccine.

Forskerne har spillet en afgørende rolle i grundforskning på mRNA-området og udviklingen af mRNA-vaccinen fra BioNTech, som har vist sig 95% effektiv mod COVID-19 og er blevet en afgørende faktor i at overvinde pandemien. Ved udgangen af 2021 vil mere end 1 mia. mennesker verden over være blevet vaccineret med denne vaccine.

Dén mRNA-teknologi, som vaccinen er baseret på, har også et stort potentiale til udvikling af fremtidige vacciner og behandling af mange sygdomme, herunder kræft og genetiske sygdomme.

”Med uddelingen af denne pris hylder vi menneskene bag én af vor tids mest enestående præstationer, hvor videnskabelige opdagelser gjort i løbet af de sidste to årtier, utrolig hurtigt har ført til udviklingen af en vaccine. Tusindvis af liv over hele verden er blevet reddet på baggrund af mRNA-vacciner,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden.

Jørgen Frøkiær, formand for den videnskabelige komite, der uddeler Novo Nordisk Prisen, siger: ”Uddelingen af prisen understreger Louis Pasteurs berømte ord om, at ’heldet begunstiger det velforberedte sind’. Disse fire forskeres dedikerede arbejde på mRNA-området gennem flere årtier bidrog i stor grad til en yderst effektiv COVID-19-vaccine. Da COVID-19-pandemien opstod i foråret 2020, indså Uğur Şahin og Özlem Türeci med det samme, at denne teknologi kunne bruges til at skabe en vaccine, der kunne redde menneskeheden ud af pandemiens kløer. Med baggrund i forskernes unikke forskningsbidrag og ansvarlige iværksætteri blev den første mRNA-baserede vaccine født. Det åbnede døren til en ny og revolutionerende teknologi – en helt ny vaccinetype, der muligvis kan vende op og ned på livstruende sygdomme i løbet af de kommende år.”

Novo Nordisk Prisen hædrer aktive forskere, der har ydet fremragende internationale bidrag til at fremme lægevidenskab, som gavner menneskers liv. Med prisen følger 5 mio. kr.

Banebrydende drivkræfter
Professor Katalin Karikó, Senior Vice President i BioNTech og adjungeret professor i neurokirurgi ved Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania, og professor Drew Weissman, Roberts Family Professor i vaccineforskning ved Perelman School of Medicine, har i mere end et årti været de banebrydende drivkræfter bag opdagelsen af, at en let modificeret form af mRNA kan bruges behandling af sygdomme.

Professor Uğur Şahin og dr. Özlem Türeci har gennem de seneste to årtier skabt videnskabelige og teknologiske gennembrud, oprindeligt med det formål at bruge mRNA-molekyler til udvikling af mRNA-baserede vacciner mod kræft. Deres banebrydende arbejde omfatter opdagelsen af modifikationer i mRNA-molekylestrukturen, så mængden og varigheden af mRNA-kodet proteinproduktion forbedres i menneskeceller, og opdagelsen af, at fedtstofmolekyler kan forbedre styrken og immunresponset af mRNA-vaccinerne.

COVID-19-vaccinen, der blev udviklet i laboratorierne i BioNTechs hovedkvarter i Mainz i Tyskland, er baseret på årtiers forskning, og dens høje effektivitet og gode tolerabilitet er opnået ved at kombinere de fire forskeres opdagelser. Vaccinen blev godkendt af flere landes sundhedsmyndigheder verden over, herunder i Storbritannien, USA og EU, inden for en uhørt kort periode på blot 8 måneder, siden WHO erklærede COVID-19 for at være en pandemi.

Prismodtagerne: Videnskab kan gøre en forskel
Katalin Karikó siger: ”Det er en meget stor ære at modtage Novo Nordisk Prisen sammen med mine kolleger Drew Weissman, Özlem Türeci og Uğur Şahin. At kunne dele rampelyset sammen med dem gør denne pris til noget helt særligt. Som et resultat af vores fælles videnskabelige indsats over mange år blev der udviklet en sikker og meget effektiv COVID-19-mRNA-vaccine.”

Drew Weissman siger: ”Jeg vil gerne takke mine medprismodtagere og alle de forskere, som har muliggjort vaccinerne ved at være involveret i mRNA-forskning, lipid-nanopartikel-forskning og grundforskning.”

Uğur Şahin siger: ”Prisen repræsenterer de vigtigste elementer i forskning i, og udvikling af, banebrydende teknologier. Den understreger, at der er brug for forskellige opdagelser og en lang række opfindelser for at udvikle en ny klasse af lægemidler, der er stærke nok til at bekæmpe alvorlige sygdomme. Samarbejdet, der foregik under pandemien mellem forskere, organisationer og virksomheder verden over, og de indhøstede erfaringer er et glimrende grundlag for udviklingen af fremtidige opfindelser, der forbedrer menneskers sundhed.”

Özlem Türeci siger: ”Udviklingen af den første mRNA-baserede vaccine har vist, at videnskab kan gøre en forskel. Det understreger også nødvendigheden af grundforskning gennem årtier af forskere over hele verden og milliarder af investeringer for at kunne opfinde og optimere teknologier, der kan forbedre mange menneskers liv. Jeg vil gerne takke mine medprismodtagere samt alle de forskere, der dedikerer deres arbejde til at finde bedre måder at forebygge og håndtere sygdomme på.”

De fire forskere modtager Novo Nordisk Prisen 2022. Novo Nordisk Fonden har besluttet at fremskynde offentliggørelsen af 2022-prisen for at anerkende, hvilken betydning og indvirkning de fire prismodtageres arbejde har haft på den aktuelle pandemi.

Prismodtagere vil officielt modtage deres pris ved en ceremoni i København den 1. april 2022.

Mange års indsats
Historien om mRNA teknologien og udviklingen af vaccinerne er også en fortælling om dedikation, udholdenhed, reaktionsevne og enestående iværksætteregenskaber.

Katalin Karikó og Drew Weissman arbejdede i mange år sammen på University of Pennsylvania. De var overbeviste om potentialet i mRNA-baseret behandling, og på trods af udbredt skepsis og mange års tilbageslag udviklede de gennem små, men vigtige ændringer af mRNA-molekylet den teknologi, som både Pfizer-BioNTech og Moderna senere anvendte i udviklingen af deres vacciner.

Den vigtigste opdagelse, nemlig at brugen af nukleosidmodifikationer undertrykker det medfødte immunsystems genkendelse af mRNA, som blev publiceret i 2005, var et stort skridt fremad. I begyndelsen var Katalin Karikó og Drew Weissman mest interesseret i at bruge denne teknologi til in vivo-levering af terapeutiske proteiner, men da teknologien udviste større potentiale, voksede interessen i andre anvendelser, herunder vacciner.

Uğur Şahin og Özlem Türeci undersøgte, hvordan mRNA-vacciner kan forbedres til at blive stærke nok til at udløse effektive immunresponser, der er i stand til at formindske eksisterende kræftmasser. Gennem mange års forskning løste de det grundlæggende mRNA-associerede problem med lav og kortvarig proteinproduktion på en anden måde end Katalin Karikó og Drew Weissman gjorde. Før de grundlagde deres firma, opdagede de flere modifikationer af mRNA-rygraden, der, når de blev kombineret, i høj grad forbedrede mængden og varigheden af mRNA-kodet proteinproduktion i menneskeceller. Da resultaterne af dette arbejde blev offentliggjort for første gang i 2006, blev de det samme år udråbt som vinderne af en landsdækkende konkurrence, som det tyske forbundsministerium for uddannelse og forskning stod bag, og dette fik dem i 2008 til at grundlægge deres virksomhed BioNTech.

I 2013 inviterede BioNTech Katalin Karikó til at holde et foredrag i Mainz i Tyskland om hendes patenterede teknologi til fremstilling af ikke-inflammatorisk mRNA. Som passioneret videnskabsmand var Uğur Şahin imponeret over teknikken, og i kraft af sin rolle som iværksætter var han også opmærksom på dens store potentiale.

Da de indså, at der var store fordele ved at slå pjalterne sammen, besluttede de ligesindede forskere sig for at samarbejde. Katalin Karikó sluttede sig til BioNTech som vicepræsident i 2013 for at støtte virksomhedens nukleosidmodificerede mRNA-arbejde. I 2014 publicerede de i fællesskab en skelsættende artikel om udviklingen af mRNA-lægemidler, der den dag i dag stadig anvendes som guide af mange mRNA-forskere.

Da pandemien blev erklæret i 2020, igangsatte Uğur Şahin og Özlem Türeci efter aftale med BioNTechs ledelse Project Lightspeed, som var BioNTechs forsøg på at fremskynde den hurtige udvikling og distribution af en vaccine i samarbejde med Pfizer. Özlem Türeci stod i spidsen for den kliniske udvikling af Project Lightspeed – en historisk præstation, der blev gennemført på mindre end ét år.

Til dato er der blevet leveret mere end 1,7 mia. doser COVID-19-mRNA-vaccine på verdensplan, og det illustrerer, hvad der kan opnås ved at bygge bro mellem videnskab og teknologi.

Om Katalin Karikó
Født 1955 i Szolnok, Ungarn

1982: Ph.d., University of Szeged

1989: Forskningslektor, University of Pennsylvania

2005: Vigtig opdagelse sammen med Drew Weissman om hvordan mRNA kan modificeres, så det kan anvendes til sygdomsbehandling

2006: Medgrundlægger af, og CEO i, RNARx

2013: Vice President, BioNTech RNA Pharmaceuticals

2019: Senior Vice President, BioNTech RNA Pharmaceuticals

2021: Adjungeret professor, University of Pennsylvania

 

Om Drew Weissman
Født 1959 i Lexington, Massachusetts, USA

1987: MD, ph.d., Boston University

1987: Reservelæge på Beth Israel Deaconess Medical Center

1990: Stipendiat ved NIAID/NIH med Anthony Fauci som vejleder

1997: Professor, University of Pennsylvania

2005: Banebrydende opdagelse sammen med Drew Weissman om hvordan mRNA kan modificeres, så det kan anvendes til sygdomsbehandling

2006: Medgrundlægger af RNARx

 

Om Uğur Şahin
Født 1965 i İskenderun, Tyrkiet

1990: MD, University of Cologne

1992: Reservelæge, Saarland University Medical Center og forskningsteamleder

2000: Forskningsteamleder, University Medical Center, Johannes Gutenberg University (JGU), Mainz

2001: Medgrundlægger, Ganymed Pharmaceuticals

2006: Professor, University Medical Center, Johannes Gutenberg University (JGU), Mainz

2006: Banebrydende opdagelser omkring optimering af rygradselementer, der muliggør udvikling af potente mRNA-vacciner

2008: Medgrundlægger af, og CEO i, BioNTech, Biopharmaceutical New Technologies

2015: Vigtig opfindelse sammen med Özlem Türeci, der blev banebrydende for udviklingen af personaliserede mRNA-kræftvacciner

2016: Banebrydende opdagelse af yderst potente DC-målrettede lipid-indkapslede mRNA-vacciner

2020: Udvikling af den første mRNA-baserede vaccine, der blev godkendt til anvendelse mod COVID-19

 

Om Özlem Türeci
Født 1967 i Siegen, Tyskland

1992: MD, Faculty of Medicine, Saarland University

1992: Reservelæge, Saarland University

1993: Forskningsteamleder, Saarland University

2000: Forskningsteamleder, University Medical Center, Johannes Gutenberg University (JGU), Mainz

2001: Medgrundlægger af, og CEO i, Ganymed Pharmaceuticals

Siden 2002: Lektor/forelæser (Privatdozent), University Medical Center, Johannes Gutenberg University (JGU), Mainz

2006: Banebrydende opdagelser sammen med Uğur Şahin omkring optimering af rygradselementer, der muliggør udvikling af potente mRNA-vacciner

2008: Medgrundlægger af, og CMO i, BioNTech, Biopharmaceutical New Technologies

2015: Vigtig opfindelse sammen med Uğur Şahin, der blev banebrydende for udviklingen af personaliserede mRNA-kræftvacciner

2016: Banebrydende opdagelse af yderst potente DC-målrettede lipid-indkapslede mRNA-vacciner

2020: Udvikling af den første mRNA-baserede vaccine, der blev godkendt til anvendelse mod COVID-19


Om Novo Nordisk Prisen

Novo Nordisk Prisen hædrer en aktiv forsker, der har ydet fremragende internationale bidrag til at fremme lægevidenskaben, som gavner menneskers liv.

Formålet med prisen er både at belønne og fremme støtten af biomedicinsk forskning i Europa.

Prisen ledsages af 5 mio. kr. (€672,000) og består af et stipendium på 4,5 mio. kr. (€605,000) og en personlig hæderspris på 0,5 mio. kr (€67,000).

Novo Nordisk Fonden giver yderligere 0,5 mio. kr. til at afholde et internationalt symposium inden for modtagerens forskningsfelt(er).

Yderligere information

Christian Mostrup, pressechef, Novo Nordisk Fonden, +45 3067 4805, [email protected]