Ansøg om midler

Folkemødet 2024: Novo Nordisk Fonden, Dansk Erhverv og Dansk Industri sætter igen i år biosolutions øverst på dagsordenen

Til dette års Folkemøde sætter Novo Nordisk Fonden og Novo Holdings atter biosolutions højt på dagsordenen. I samarbejde med Dansk Industri og Dansk Erhverv er platformene BIOscenen (G10) og BIOloungen (G9) dedikeret til et varieret program med debatter om alt fra kunstig intelligens, modeindustrien og grønne investeringer samt bagedyst og beer-battle – alle med fokus på naturens egne innovationer.

Biosolutions er i disse år et hot emne. Men hvad dækker begrebet egentlig over?  Kort fortalt refererer det til naturens egne innovative løsninger, som tilbyder miljøvenlige alternativer til traditionelle, ofte klimabelastende, produkter og materialer.

Ved at udnytte bakterier, enzymer og fermentering kan biosolutions erstatte traditionelle metoder med biobaserede alternativer, som bioplast, plantebaserede fødevarer og grønne brændsler.

Tag eksempelvis den asfalt, du betræder. I fremtiden kan den meget vel være lavet af bioasfalt, udviklet ved hjælp af svampe. Men biosolutions kan også omfatte særlige gærings-teknologier, der kan anvendes til at omdanne biprodukter fra fødevare- og landbrugsindustrier til nye, spændende fødevareingredienser.

Biosolutions er med andre ord biologiens bidrag til en mere bæredygtig hverdag. Og til Folkemødet på Bornholm kan du blive klogere på naturens egne innovative løsninger på klodens klimaudfordringer.

 

Her er et udpluk af aktiviteter fra Novo Nordisk Fondens Folkemødeprogram 2024:

Fremtidens fødevarer og visionerne for den danske biosolutions-sektor
I debatten “Claus Meyer, ministeren og kampen for mere klimavenlige madvaner”, stiller Claus Meyer, fødevareminister Jacob Jensen (V), Ida Auken (S) m.fl. skarpt på klimavenlige og nye fødevarer, og hvordan vi sikrer, at mange flere får øjnene op for de muligheder, der ligger. Det sker på BIOscenen fredag kl. 14.15-15.00 (G10).

I debatten “Kød uden køer – freakshow eller fremtid?” er der ligeledes fokus på fremtidens fødevarer og ikke mindst bioteknologiens rolle i fødevareproduktionen. Med EU Bio Project Director Sofie Carsten Nielsen i spidsen bliver dette en session, der udfordrer konventionelle opfattelser af mad. Det sker torsdag d. 13. juni kl. 13.15-14.00 (G10).

I “BIO-logitimen” med selverklæret nørd og naturformidler Vicky Knudsen og Claus Felby fra Novo Nordisk Fonden, inviteres du tilbage på skolebænken for at lære mere om, hvordan vi kan udnytte naturens egne processer og materialer til at skabe bæredygtige innovationer.
Det sker på BIOscenen torsdag d. 13. juni kl. 12.15-13.00 (G10)

Endvidere vil Meyers Madhus tage kontrol over BIO-loungen en halv eftermiddag, hvor Jonas Astrup vil åbne deltagernes øjne for, hvordan “velsmag” kan drive den grønne madomstilling, med konkrete tips til madlavning. Det sker fredag d. 14. juni kl. 12.00-15.30 (G19).

Fredag formiddag byder vi bl.a. erhvervsminister Morten Bødskov (S) velkommen på BIOscenen til BIOtopmødet 2024, hvor vi debatter de næste vigtige skridt for den danske biosolutions-sektor og visionen for 2030. Det foregår på BIOscenen fredag den 14. juni kl. 10.15-11.00 (G10).

I en anden debat kan du også møde DNA-forskeren Eske Willerslev, der vil dele sin viden om, hvordan man kan bruge ældgammelt DNA til at undersøge fortidens økosystemer og udvikle fremtidens klimarobuste fødevarer. Det sker på BIOscenen (G10) fredag d. 14. juni, kl. 12.15-13.00.

Debatter som “Den store areal-kabale: Det grønne Danmarkskort anno 2050” (fredag d. 14. juni kl. 09.15-10.00, G10) og “Kender du BIO-typen: Fremtidens bæredygtige forbruger” (lørdag d. 15. juni kl. 13.15-14.00, G10). vil også sætte fokus på, hvordan vi former fremtidens bæredygtige samfund.

Teknologi, mode og investeringer

Debatten “Kan AI sætte turbo på biosolutions?” vil undersøge, hvordan kunstig intelligens kan accelerere udviklingen af biosolutions, med visionære eksperter, der deler deres perspektiver på AI som en gamechanger for bæredygtig innovation. Det sker torsdag d. 13. juni kl. 14.15-15.00, (G10).

Desuden vil modeindustriens tilpasning til bioteknologiske tekstiler blive diskuteret i sessionen “Er modeindustrien klar til BIO-garderoben? Og er du?”, hvor branchefolk som Louise Schack Elholm og Jens Obel deler deres tanker om fremtidens beklædning. Det sker torsdag d. 13. juni kl. 15.15-16.00, G10.

Investor Anders Spohr, Direktør for Novo Holdings’ Bioindustrial Investments, åbner også op for spændende økonomiske perspektiver i debatten “Hvor skal du investere din opsparing? Pilen peger på BIO”.
Det sker fredag d. 14. juni kl. 11.15-12.00, G10.

Biosolutions, du kan røre ved

For dem, der ønsker at opleve biosolutions, vil der være mulighed for dette gennem udstillinger og interaktive sessioner som “Den store BIO-bagedyst: Fremtidens pølsehorn” (fredag d. 14. juni kl. 16.15-17.00, G10), og “Universiteternes Beer Battle: Kan det fermenteres?” (fredag d. 14. juni kl. 17.15-17.45, G10), hvor deltagere kan smage eller direkte stifte bekendtskab med produkterne.

Novo Nordisk Fonden, Dansk Erhverv og Dansk Industri ser frem til at byde velkommen til alle, der ønsker at udforske, debattere og fejre naturens innovative løsninger.

Fondens øvrige aktiviteter

Foruden biosolutions-temaet i samarbejde med Dansk Industri og Dansk Erhverv, benytter Novo Nordisk Fonden Folkemødet 2024 til at sætte fokus på aktuelle og fremtidige udfordringer og potentialer inden for sundhed, teknologi og samfund. Dette finder sted i Haveteatret (N9) på Grønbechs Hotel.

Antibiotikaresistens

I Haveteatret på Grønbechs Hotel mødes Mads Krogsgaard Thomsen med Gigtforeningens direktør og førende sundhedsordførere for at diskutere Danmarks fremtidige strategi og prioriteringer i kampen mod resistente bakterier. Med en opdateret handlingsplan på vej, søger panelet at finde de mest effektive tiltag for at sikre folkesundheden i kampen mod antibiotikaresistens. Det sker fredag d. 14. juni kl. 11.15-12.00 i Haveteatret på Grønbechs Hotel (N9).

Kunstig intelligens

Dertil vil der blive afholdt en debat om kunstig intelligens (AI), hvor Lene Oddershede fra Novo Nordisk Fonden vil være en del af et panel, som skal diskutere, hvordan AI kan spille en afgørende rolle i fremtidens samfund og de udfordringer og dilemmaer, der følger med implementeringen af sådanne teknologier. Det sker fredag d. 14. juni kl. 12.15-13.00 i Haveteatret på Grønbechs Hotel (N9).

Fondenes rolle i Danmark

Sidst, men ikke mindst, inviterer Novo Nordisk Fonden også til debat om den voksende rolle og det ansvar, som private fonde har i det danske samfund. Med et panel bestående af politikere, forskere og fondsrepræsentanter, debatteres fondenes bidrag til samfundsudviklingen, behovet for transparens og balancen mellem uafhængighed og ansvarlighed. Det sker fredag d. 14. juni kl. 13.15-14.00 i Haveteatret på Grønbechs Hotel (N9).

Læs meget mere om paneldeltagere samt tid og sted for Novo Nordisk Fondens Folkemøde-debatter her: Program-BIOscenen-BIOloungen.pdf (novonordiskfonden.dk)  og her: Novo Nordisk Fondens program

Om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden blev etableret i 1924 som en dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at fremme menneskers sundhed samt samfundets og planetens bæredygtighed. Fonden arbejder for at styrke forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme samt infektionssygdomme. Derudover søger den at bidrage til udvikling af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet.

https://novonordiskfonden.dk/da/

Yderligere information

Jakob Stein, Communications Specialist, [email protected]