Ansøg om midler

Fransk Pioner Modtager Novozymes Prisen

Bernard Henrissat modtager Novozymes Prisen for sit banebrydende arbejde med at karakterisere og systematisere enzymer.

Den franske professor Bernard Henrissat er valgt som den første modtager af Novozymes Prisen.

Prisen er på DKK 3 millioner og belønner en enestående forskningsindsats eller teknologisk indsats, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden.

Bernard Henrissat modtager prisen for sit banebrydende arbejde med at karakterisere og systematisere enzymer. Som juvelen i sin forskningskarriere har den franske professor skabt en unik database over vigtige enzymer, som kan bruges til forbedring af bioteknologiske processer, f.eks. udvinding af biobrændsel, og i sygdomsbekæmpelse og stillet databasen til rådighed for både det videnskabelige og industrielle samfund. Mængden af oplysninger gør databasen til en guldmine for forskere og virksomheder verden over.

– Enzym-klassifikationssystemet i databasen kan hjælpe med at analysere mikrobielle genomer. Det gør os i stand til at finde potentielt interessante enzymer, der f.eks. effektivisere fremstillingen af biobrændstof, eller finde de enzymer, der er centrale i menneskets tarmflora, og dermed måske forstå og forebygge den fedmeepidemi, der plager dele af verden,” forklarer Bernard Henrissat, forskningschef ved Centre National de la Recherche Scientifique, Paris, Frankrig.

PRISVINDER MED MANGE IDEER

Novozymes Prisen uddeles af en komite under Novo Nordisk Fonden. DKK 2,5 mio. er et rådighedsbeløb til prismodtagerens forskning, mens DKK 0,5 mio. er til prismodtageren personligt.

– Jeg er meget beæret og taknemmelig over at modtage en så stor pris. Den giver mig mulighed for at fortsætte med at arbejde intensivt med min forskning, og jeg har mange ideer til anvendelse af midlerne, siger Bernard Henrissat.

Søren Molin, formand for priskomiteen, siger:
– Bernard Henrissat tildeles Novozymes Prisen 2015 for sit banebrydende arbejde med at karakterisere og systematisere enzymer som er aktive over for sukkerholdige molekyler fra cellulose til medicinsk relevante proteiner. Som skaber af en uhyre værdifuld database over disse vigtige enzymer har han genereret og samlet vigtig viden og stillet den til rådighed for det videnskabelige og industrielle samfund vedrørende en række betydningsfulde bioteknologiske processer.

Novozymes Prisen overrækkes formelt til Bernard Henrissat 17. marts 2015.

Læs mere om prisen her.

OM BERNARD HENRISSAT

Født: 1954
Forskningschef, Centre National de la Recherche Scientifique, Paris, Frankrig, adjungeret professor, King Abdulaziz University, Jeddah, Saudi-Arabien, æresprofessor, Institut for Cellulær og Molekylær Medicin, Københavns Universitet, Danmark.

YDERLIGERE INFORMATION:

Bernard Henrissat, professor, [email protected],
tlf.: + 33 678 42 59 54
Søren Molin, professor, DTU, formand for priskomiteen, [email protected],
tlf.: 2031 8210
Christian Mostrup, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, [email protected],
tlf: 3067 4805.