Ansøg om midler

Hjertelæge Modtager Novo Nordisk Prisen 2016

Professor Christian Torp-Pedersen fra Aalborg Universitet tildeles Novo Nordisk Prisen 2016 for sit markante, originale og internationalt anerkendte arbejde gennem 30 år.

I løbet af de seneste 20 år er risikoen for at dø af en hjerte-kar-sygdom blevet halveret i Danmark. Den udvikling er resultatet af bedre forebyggelse og behandling, og forbedringerne er i høj grad gjort mulige gennem ny viden fra forskning.

En af pionererne inden for forskning i klinisk kardiologi og epidemiologi er professor Christian Torp-Pedersen fra Aalborg Universitet. Han tildeles Novo Nordisk Prisen 2016 for sit markante, originale og internationalt anerkendte arbejde som forsker gennem 30 år.

Christian Torp-Pedersen har lagt navn til mere end 500 videnskabelige artikler publiceret i velrenommerede, medicinske tidsskrifter som New England Journal of Medicine og the Lancet. Flere artikler er hyppigt citeret af andre forskere, og det gør ham til en af de mest indflydelsesrige danskere inden for klinisk forskning, også med effekt for patienterne. F.eks. påviste Christian Torp-Pedersen en negativ effekt af et nyt præparat mod hjertearytmi hos en bestemt patientgruppe, og det førte til en advarsel herom fra den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA.

”For 30 år besluttede jeg mig sammen med to kollegaer for, at nu ville vi få mennesker, der havde haft store blodpropper til at leve længere. Det har siden da været hovedsporet i min karriere, og især undersøgelsen af brugen af ACE-hæmmere og beta-blockere i behandlingen af patienter har ført til en ændring af behandlingspraksis og reddet mange menneskeliv,” siger Christian Torp-Pedersen.

INSPIRATION FOR YNGRE FORSKERE

Christian Torp-Pedersen modtager med prisen DKK 3 millioner. DKK 2,5 millioner er et rådighedsbeløb til prismodtagerens forskning, mens DKK 0,5 millioner er til prismodtageren personligt.

”Jeg var meget glad og overrasket over at få prisen. Normalt ved man kun, om man gør det godt inden for sit eget felt, så det er fantastisk at få denne hæder. En af grundene til, at jeg er overrasket er også, at epidemiologi normalt ikke rangerer højt som forskningsfelt i forhold til andre. Så det det er også en stor glæde for mig den anerkendelse det epidemiologiske forskningsfelt får via prisen,” siger han.

Jan Fahrenkrug, formand for priskomiteen, siger: “Christian Torp-Pedersens originale, omfattende og systematiske kardiologiske og epidemiologiske forskning er internationalt højt anerkendt og har haft stor indflydelse på klinisk praksis og guidelines. Han har udvist stort lederskab og været inspirator og vejleder for talrige yngre forskere.”

Novo Nordisk Prisen overrækkes formelt til Christian Torp-Pedersen 15. marts 2016.

OM CHRISTIAN TORP-PEDERSEN:

Født: 1950
Professor, Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet.

OM NOVO NORDISK PRISEN:

Prisen tildeles som anerkendelse af en enestående lægevidenskabelig forskning eller anden forskningsindsats, der kan komme lægevidenskaben til gode. Prisen tildeles for en overvejende dansk indsats. Prisen uddeles af Novo Nordisk Prisbedømmelseskomite på baggrund af forslag fra tidligere prismodtagere eller priskomiteens medlemmer.

Læs mere om prisen her.

YDERLIGERE INFORMATION:

Christian Torp-Pedersen, professor, tlf.: +45 9940 3802. e-mail: [email protected]

Jan Fahrenkrug, formand for priskomiteen, tlf.: +45 6168 4752, e-mail: [email protected]

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, tlf.: +45 3067 4805, e-mail: [email protected]