Ansøg om midler

Internationalt anerkendt hjerteforsker modtager Hagedorn Prisen 2024

Hagedorn Prisen 2024 på 1,5 mio. kr. tildeles professor Christian Torp-Pedersen for sit mangeårige omfattende forskningsvirke, der har bidraget til at ændre praksis inden for behandling af hjertesygdomme. Prisen uddeles af Dansk Selskab for Intern Medicin (DSIM) og Novo Nordisk Fonden som en hæder for en enestående forsknings- eller udviklingsindsats inden for et område af dansk intern medicin. 

Christian Torp-Pedersen bærer mange titler, herunder professor, overlæge, dr.med og speciallæge i intern medicin og kardiologi. Han nyder international anerkendelse, og som hyldest til hans omfattende og betydningsfulde forskningskarriere har han tidligere modtaget flere priser, herunder Novo Nordisk Prisen, Forskerprisen fra Dansk Cardiologisk Selskab og Marie og August Krogh Prisen. Nu kan han også føje Hagedorn Prisen 2024 til sin imponerende liste.  

“Jeg blev simpelthen glad,” siger Christian Torp-Pedersen. “Det er en meget fin pris. Der, hvor jeg ønsker at blive værdsat og respekteret, er af mine kollegaer, så denne pris er jeg meget taknemlig for.” 

Pia Nimann Kannegaard, overlæge og formand for DSIM udtaler: “Christian Torp-Pedersen har en imponerende forskningskarriere bag sig og har haft stor betydning for forskning inden for mange kardiologiske forskningsområder og dermed er hans betydning for den interne medicin ikke til at overse. Han er på listen over de mest citerede forskere inden for klinisk medicin og tager fortsat aktivt del i at uddanne nye forskere inden for området. For Dansk Selskab for Intern Medicin er der ingen tvivl om, at Christian Torp-Pedersen er den rette modtager af Hagedorn Prisen 2024.”  

Ultralydsapparatet bragte ham ind
Da professor Christian Torp-Pedersen var en nyuddannet læge på Glostrup Hospital, blev afdelingen udstyret med et ultralydsapparat til hjertet. Det gjorde et stort indtryk på den unge læge, der hidtil havde været begrænset af mere enkle metoder til at vurdere hjertesygdomme.  

“Jeg oplevede det som fuldstændig mirakuløst, at vi nu kunne kigge ind med ultralydsapparatet og se, hvad der var sket med hjertet,” fortæller han.   

Selv om det var ultralydsmaskinen, der oprindeligt fik Christian Torp-Pedersen engageret i hjerteforskning, har hans passion siden udviklet sig på baggrund af flere andre drivkræfter.  

“Jeg kan ikke finde på noget sjovere at lave,” siger han og fremhæver glæden ved at arbejde sammen med ambitiøse og dygtige kollegaer hver dag. Desuden motiveres han af ønsket om at gøre en forskel, og det er uomtvisteligt noget, han med succes har opnået. 

I løbet af sin lange karriere har Torp-Pedersen været medforfatter til over 1.000 fagfællebedømte artikler i internationale tidsskrifter og bidraget til udviklingen af nye behandlingsmetoder inden for områder som hjertesvigt, rytmeforstyrrelser i hjertet og hjertestop. Han har set behandlingen af hjertesygdomme gennemgå radikale forandringer, og hans egen forskning har spillet en afgørende rolle i denne udvikling. 

“Når det kommer til for eksempel behandling af hjertestop, har den forskning, som jeg har været en del af, været med til at ændre holdningen fra ‘det nytter ikke at gøre noget’ til ‘det er meget vigtigt, at vi faktisk gør noget,’” siger han. “Det er et område, hvor vi har gjort en markant forskel.”  

’Det er sjovt, kreativt og har betydning’
I øjeblikket beklæder han rollen som leder for et netværk bestående af omkring 300 forskere fra danske hospitaler, der er tilknyttet servere i Danmarks Statistik. Dette netværk arbejder aktivt med forskning, der er baseret på nationale registre og bidrager væsentlig til den evidensbaserede viden inden for sundhedsområdet.  

Christian Torp-Pedersen er også medlem af redaktionsudvalget for European Heart Journal og European Journal of Heart Failure, og har gennem mange år siddet i Hjerteforeningens forskningsudvalg.  

På spørgsmål om, hvordan han formår at jonglere alle sine forpligtelser, svarer han: “Jeg deltager i utrolig mange samarbejder. Derudover har jeg en fokuseret tilværelse, hvor det, der betyder noget for mig, er mit arbejde og min familie.”  

Indtil videre har han ingen planer om at sætte bremserne i. “Jeg standser, når jeg dør,” siger han. “Det, jeg laver, er sjovt, kreativt og har betydning for mange mennesker. Jeg er heller ikke helt dårlig til det. Hvis jeg pludselig skulle på pension, hvad skulle jeg så lave?”  

Christian Torp-Pedersen modtager prisen på DSIM’s årsmøde 2024 den 1. marts. 

Om Hagedorn Prisen
Hagedorn Prisen blev oprettet af Dansk Selskab for Intern Medicin i 1966. Prisen uddeles af selskabet på dets årsmøde som belønning for en fremragende forsknings- eller udviklingsindsats inden for et område af dansk intern medicin. Prisen er på 1,5 mio. kr., opdelt i 250.000 kr. som en personlig pris, og 1,25 mio. kr. til forskning eller udviklingsarbejde. Med prisen følger tildelingen af Hagedorn Medaljen. 

Om Dansk Selskab for Intern Medicin
Dansk Selskab for Intern Medicin (DSIM) er en paraplyorganisation for de ni interne medicinske specialer i Danmark og har tæt på 4.500 medlemmer. DSIM har til formål at fremme det videnskabelige studium af den interne medicin og efteruddannelsen af fagets speciallæger. Selskabet blev oprettet i 1916. Dets bestyrelse består af ni medlemmer, der udpeges af de ni interne medicinske specialeselskabers bestyrelser. 

 

Yderligere information

Judith Vonberg
Communications Specialist
+45 4172 7925 [email protected]