Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden åbner igen for nye ansøgninger til forskning i kunst og kunsthistorie

Årets ansøgningsrunde til forskning i kunst og kunsthistorie er åben frem til 13. januar 2022. På billedet ses en installation fra Nanna Debois Buhl, der modtog et Mads Øvlisen ph.d.-stipendiat i praksisbaseret forskning sidste år. Foto: David Stjernholm.

Novo Nordisk Fonden uddeler hvert år forskningsstøtte inden for kunst og kunsthistorie. Støtten uddeles til forskere på forskellige niveauer, fra ph.d.-niveau til erfarne forskere.

Ansøgningsrunden er nu åben og det er muligt at indsende ansøgninger frem til d. 13. januar 2022. Der er op til 33,5 millioner kroner til uddeling.

Nye initiativer og øget samarbejde mellem institutionerne
Fra i år er det muligt for flere institutioner at gå sammen om at søge projektstøtte til kunsthistoriske forskningsprojekter eller til Novo Nordisk Fondens gæsteprofessorat inden for kunst og kunsthistorie.

Støtten vil bringe ny viden og inspiration til de relevante institutioner samt understøtte muligheden for tværgående samarbejde mellem forskere og studerende.

Forskningsområdet er i fortsat udvikling, hvilket også kommer til udtryk i Mads Øvlisen Postdocstipendierne. Hvert år uddeles et postdocstipendium til en ansøger, hvis forskningsprojekt går på tværs af discipliner og retter sig mod interaktionen mellem kunsthistorie og naturvidenskab i bred forstand. Projektet skal fortsat være af teoretisk karakter; men fra i år kan der også inkluderes praksisbaseret forskning inden for kunst eller kuratering.

”Novo Nordisk Fonden har støttet forskning inden for det kunstfaglige område i mere end 40 år og ser frem mod et styrket fokus på tværgående samarbejde mellem institutionerne. Vi er stolte af at støtte en kunstfaglig forskning, der både kan rumme samarbejder og også kan give nye perspektiver på naturvidenskaben,” siger Berith Bjørnholm, leder af kunstområdet hos Novo Nordisk Fonden.

Kunstfaglig inspirationsdag var startskuddet til årets ansøgningsrunde
Novo Nordisk Fondens årlige Kunstfaglige inspirationsdag, som blev afholdt fornylig, satte årets ansøgningsrunde i gang med forskere og interesserede inden for kunst og kunsthistorie.

På dagen var det desuden muligt for de fremmødte at få inspiration til at udforme deres eget forskningsprojekt inden for kunst og kunsthistorie.

Professor Caroline A. Jones fra Massachusetts Institute of Technology var årets gæstetaler med sit foredrag ”Symbionts: the contemporary art of interspecies entanglement”.

Ved arrangementet deltog endvidere to af Novo Nordisk Fondens Mads Øvlisen-stipendiater, der holdte oplæg om deres projekter. ph.d.-studerende Nanna Debois Buhl fra Det Kongelige Danske Kunstakademi præsenterede sin praksisbaserede forskning om ”Sky Studies: Cosmic Code, Images, and Imaginaries”. Herefter løftede postdoc Jesper Svenningsen fra Statens Museum for Kunst sløret for nogle af sine foreløbige forskningsresultater om Christian Tetzen-Lunds samling af moderne kunst.

Ansøgningsrunden er åben

Ansøgningsrunden for 2022 er åben frem til d. 13. januar 2022 kl. 14.00.

Der kan søges om støtte til:

Mads Øvlisen Ph.d.-stipendier

Mads Øvlisen Postdocstipendier

Novo Nordisk Foundation Visiting Professorship in Art & Art History

Investigator Grant i Kunsthistorisk Forskning

Projektstøtte til Kunsthistoriske forskningsprojekter

Yderligere information

Christian Mostrup, pressechef, tlf.: 3067 4805, [email protected]

Sofie Hoxer, Grant Specialist, tlf.: 2465 0140, [email protected]