Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden støtter 20 humanitære projekter – skal forbedre sundhed og fremtidsudsigter for udsatte mennesker

Flere af Novo Nordisk Fondens nye humanitære bevillinger er målrettet hjælp til syriske flygtningebørn i nærområderne.

Novo Nordisk Fonden har netop bevilget godt 15 mio. kr. til danske og internationale hjælpeorganisationer. Midlerne er fordelt på 20 projekter og gives til humanitære indsatser og akut nødhjælp flere steder i verden, herunder i Libanon, Mozambique, Uganda, Afghanistan og Nordkorea. Hvert projekt har kunnet opnå støtte på op til 750.000 kr.

”Formålet med denne uddeling er at forbedre sundheden og fremtidsudsigterne for udsatte mennesker i områder plaget af kriser og naturkatastrofer,” siger Hanna Line Jakobsen, chef for Novo Nordisk Fondens bevillinger til sociale og humanitære formål.

”I uddelingen af bevillingerne har det været vigtigt for os at yde støtte til en række forskellige formål i flere lande, og vi har lyttet til hjælpeorganisationerne og deres vurdering af, hvor de humanitære behov er størst,” uddyber Hanna Line Jakobsen.

Blandt de organisationer, der har modtaget støtte, er Human Rights Watch, der i et projekt vil arbejde for at øge antallet af syriske flygtningebørn, der kommer i skole i Libanon og Jordan. Gennem dataindsamling vil organisationen identificere årsagerne til mange børns manglende skolegang og på den baggrund udarbejde anbefalinger til, hvordan dette kan ændres.

I et andet projekt, ligeledes i Libanon, vil Røde Kors udvikle og styrke en evidensbaseret tilgang til behandling af ikke-smitsomme sygdomme blandt udsatte og flygtninge.

I et tredje projekt vil Caritas Danmark i samarbejde med det danske start-up-selskab PESITHO gøre et solcelledrevet komfur tilgængelig i Bidibidi-flygtningelejren i Uganda for at modsvare manglen på brænde, mens Mission Øst i et fjerde projekt vil afbøde virkningen af ​​Nordkoreas nuværende fødevarekrise ved at yde støtte i form af majs og soyabønner til små børn, gravide og ammende, der er særligt sårbare over for underernæring.

Nødhjælp efter cyklonen Idais hærgen
Godt 4,4 mio. kr. af de i alt knap 15 mio. kr. er givet til nødhjælp efter cyklonen Idais hærgen i Malawi, Mozambique og Zimbabwe. Tæt på to mio. mennesker, herunder halvdelen børn, er blevet alvorligt ramt af Idais omfattende ødelæggelser, der af FN vurderes at være blandt de værste naturkatastrofer, som nogensinde har ramt den sydlige halvkugle. Fondens støtte er fordelt på seks forskellige organisationer, herunder projekter drevet af Care Danmark, Red Barnet og SOS Børnebyerne, der sætter fokus på bl.a. ernæring, sundhed, uddannelse og oprettelse af børnevenlige områder.

Novo Nordisk Fonden samlede støtte til nødhjælp efter Idai er dermed godt 6,6 mio. kr., efter fonden tidligere i år bevilgede to mio. kr. til PlanBørnefondens nødhjælpsarbejde efter cyklonen.

Ny ansøgningsrunde åbnet
De knap 15 mio. kr. er en del af Novo Nordisk Fondens årlige uddelinger til humanitære indsatser og akut nødhjælp, som uddeles gennem åbne opslag. Fonden har netop åbnet for en ny ansøgningsrunde, hvor der uddeles op til 12 mio. kr. til projekter i hele verden. Læs mere her. 

Uddelingerne til nødhjælp er et vigtigt element i Novo Nordisk Fondens samlede støtte på det humanitære område. Fonden annoncerede i juni sin nye strategi på området. Hovedfokus i strategien er støtte til udvikling af kompetencer hos unge flygtninge i Jordan samt en indsats mod ikke-smitsomme sygdomme i udvalgte nabolande til Syrien samt i Østafrika.

I alt planlægger fonden gradvist at øge sine årlige udbetalinger på det humanitære område, så udbetalingerne når 200 mio. kr. årligt i 2023.

De 20 støttede projekter og organisationerne bag:

Human Rights Watch
Advancing Access to Secondary Education for Syrian Refugee Children in Jordan and Lebanon
750.000 kr.

UNICEF Danmark (to bevillinger)
Supporting non-Lebanese children enrolled in non-formal education programmes
707.336 kr.
Continued access to education for emergency-affected children (internally displaced, returnees and host communities) in Afghanistan
653.282 kr.

Røde Kors (to bevillinger)
Strengthening an evidence model of NCD care for vulnerable communities and refugees in Lebanon
750.000 kr.
Malawi Flood Response – recovery
750.000 kr.

WHO
Migrant health across the WHO European region
750.000 kr.

PlanBørnefonden (to bevillinger)
Promoting Self-Care and Psychosocial Well-being for Adolescents, Education Personnel & Frontline Workers in north Lebanon
750.000 DKK.
Access to quality Education in Flood-affected Mulanje district, Malawi
749.886 kr.

Dignity – Dansk Institut mod Tortur
Enhance school performance and access to education for traumatised Syrian refugee children
734.000 kr.

Institut for Menneskerettigheder
Furthering the Right to Education for Youth in Refugee- and Host-communities in Jordan through Human Rights Education
749.754 kr.

Red Barnet
Lifesaving Health and Nutrition services for children and families impacted by Cyclone Idai
750.000 kr.

SOS Børnebyerne
Emergency Response – Cyclone Idai
749.624 kr.

CARE Danmark (to bevillinger)
Sexual and gender-based violence prevention, response and risk mitigation in communities affected by Cyclone Idai-affected communities in Mozambique
722.085 kr.
BlockSaver – Digitisation of Village Savings & Loans Groups in Niger
750.000 kr.

Folkekirkens Nødhjælp
Malawi Flood Response Project 2019
702.500 kr.

Caritas Danmark
Emergency Response to the Wood Fuel Shortage and Deforestation Crisis of the Bidibidi Refugee Settlement in Northern Uganda
749.944 kr.

Maternity Foundation
Strengthening health system capacity to provide life-saving health services to crises-affected IDPs and host communities in Somali Region, Ethiopia
744.687 kr.

International Aid Services Denmark
Saving lives and alleviating suffering for Congolese refugees Phase 3 in Kyangwali, Kikuube district, Uganda
689.887 kr.

Mission Øst
Filling the gap: Urgent food assistance for young children and mothers in North Korea
750.000 kr.

Dansk Flygtningehjælp
Acute humanitarian assistance to families and individuals affected by armed conflicts in Western Libya
750.000 kr.

Yderligere information

Mette Ide Davidsen, Senior Project Officer, tlf. 30674856, [email protected]
Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, [email protected]