I 2018 modtog Michael Beck fra Stubbæk Skole i Sønderjylland Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris og med den 250.000 kroner. Prisen skulle bruges til at løfte den naturvidenskabelige undervisning på skolen, ligesom der i prisen også var 50.000 kroner til Michael Beck selv.
Han modtog prisen for en ekstraordinær undervisningsindsats, der bygger bro mellem undervisningen i naturfag og den omkringliggende verden. Han har bl.a. arrangeret en robotdyst på naturvidenskabsfestivalen Big Bang, hvor elever og lærer kunne battle mod hinanden om at programmere robotter.
Den dedikerede naturfagslærer fortæller, at prisen gav et enormt fagligt boost, så han i dag har verdens bedst naturfagslærer-cv.
»Det var vanvittigt at modtage prisen. Jeg har aldrig oplevet noget lignende i mit professionelle virke, og jeg nyder stadig godt af det i dag, hvor mange stadig omtaler mig som prisvindende skolelærer. Det gør, at jeg har verdens bedste cv og en faglig respekt, som åbner en masse døre,« fortæller Michael Beck.
Michael Beck arbejder ikke længere på Stubbæk Skole, men fungerer i dag som naturfagsvejleder på det lokale bibliotek, hvor han fortsætter med at inspirere børn og unge – og nu også voksne – til at synes, at naturvidenskab er det mest fantastiske i verden. Han designer og udvikler også legepladser.
Selvom der altså er løbet meget vand under broen, siden Michael Beck modtog prisen, bliver han alligevel helt varm om hjertet, når snakken falder på emnet.
»Det drejer sig ikke kun om, at Novo Nordisk Fonden syntes, at jeg havde fortjent en pris. Det drejer sig endnu mere om, at mine kollegaer og min skoleleder værdsatte mit arbejde så meget, at de indstillede mig. Jeg elskede mit job som skolelærer, og at få af vide af sin ledelse, at man er god til sit arbejde i en sådan grad, at de skriver 2,5 siders indstilling, det er til at få gåsehud af,« siger Michael Beck.
Afholdt stor naturvidenskabsfestival
Med prisen tilbage i 2018 fulgte 200.000 kroner til skolen, og de fik hurtigt ben at gå på, for der var mange ideer til projekter at udleve.
For det første deltog Michael Beck sammen med alle sine naturvidenskabelige kollegaer i den store naturvidenskabelige Big Bang-kongres, hvor de ifølge ham selv virkelig fik lov til at dykke ned i og nørde naturvidenskab.
»Det var kæmpe stort og meget inspirerende. Det gav os for en gangs skyld mulighed for at være sammen omkring det naturfagsfaglige og få mødt ligesindede, som var lige så passionerede for naturvidenskab, som vi selv er. Det betød også, at vi kom hjem med en masse inspiration til, hvordan vi kunne lave noget super fed undervisning til eleverne,« siger han.
Skolens faglokaler blev også opgraderet med nyt udstyr, blandt andet data-loggere, så eleverne i dag kan koble skolens grej til deres egne computere og på den måde skabe og indsamle data på helt nye måder.
Det momentum, som både Big Bang-kongressen og det nye udstyr i faglokalerne skabte, gav faglærerne på Stubbebæk Skole blod på tanden efter mere, og året efter afholdt de en stor videnskabsfestival for skolens 350 elever. Festivalen inkluderede blandt andet besøg af naturvejledere, strandkunst, åbent skib med marinehjemmeværnet, strandtur med eleverne, kanosejllads, besøg på et rensningsanlæg og meget mere.
»Det var verdens fedeste festival, som jeg selvfølgelig ikke stod bag alene, men som gav en masse energi og interesse for de naturvidenskabelige fag på skolen. Eleverne fandt pludselig ud af, at vi havde en masse lækkert grej på skolen, som de kunne lave en masse sjov med, og at de havde lærere med kompetencerne til at bruge det. Udskolingseleverne fandt også ud af, at vi havde noget grej, som de kunne tage med hjem og bruge det der, så naturvidenskabsundervisningen blev forankret hos eleverne på en helt ny måde,« forklarer Michael Beck.
Formidler nu naturvidenskab til alle
I Michael Becks nye job skal han ikke længere ”kun” ramme børn fra 5. til 9. klassetrin med sin passion for naturvidenskab. Nu skal han ramme alle i alderen fra nul til 99. Men selvom der er mange forskelle på at skulle formidle naturvidenskab smalt og bredt, føler Michael Beck alligevel, at både biblioteket og skolen er legepladser, hvor han kan udfolde sig inden for det, som han finder allermest spændende i hele verden, nemlig naturvidenskabsformidling.
»Uanset hvem man skal formidle til, er det vigtigt, at naturvidenskaben bliver leget ind. Her er det fedt at blive udfordret på at skulle formidle det på mange forskellige niveauer og inden for rigtig mange områder. Det er rigtig godt at blive udfordret på den måde, for så bliver man bare bedre til det, som man laver, og det kan man forhåbentlig mærke, når man er modtager af den formidling, som jeg laver,« siger Michael Beck.
Om Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris
Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris er målrettet engagerede og dygtige lærere i fagene fysik/kemi, biologi, geografi og matematik. Prisen har til formål at anerkende og synliggøre en særlig indsats inden for naturfaglig undervisning i grundskolens udskoling.
Novo Nordisk Fondens Naturfagslærerpris uddeles årligt og er delt i to priser; en til en lærer eller et team øst for Storebælt og en vest for Storebælt. Hver pris består af en sum på 250.000 kr. bestående af en personlig hæderspris på 50.000 kr. og 200.000 kr. til skolen. Andelen, som tilfalder skolen, skal anvendes til udvikling af den naturfaglige undervisning (fx indkøb af eksperimentelt udstyr, opgradering af lokaler eller efteruddannelse).
Prisen uddeles til en lærer efter indstilling fra dennes skoleleder eller skolens bestyrelse. Børn/unge, forældre og kolleger opfordres til at foreslå kandidater til skolelederen eller bestyrelsen, der kan indstille en eller flere lærere samt teams på op til tre personer fra samme skole.
Læs mere om prisen her.