Ansøg om midler

Novo Nordisk Fonden støtter etablering af Nationalt Elitesport Center

Bevilling på 100 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden skal styrke Danmarks konkurrenceevne inden for international eliteidræt og skabe ny viden om fysisk aktivitet, der også kan komme den brede befolkning til gavn. Foto: Lars Møller.

Novo Nordisk Fonden har givet en bevilling til Team Danmark til etablering af et Nationalt Elitesport Center med fokus på forskning, innovation og udvikling inden for eliteidræt.

Forskningscentret har til formål at tilvejebringe viden, der kan understøtte og forbedre danske eliteatleters muligheder for at yde præstationer i verdensklasse.

Centret skal samtidig styrke de forskningsmiljøer, der arbejder med idræt og fysisk aktivitet, så der udføres forskning i eliteidræt og således at viden herfra kan overføres til andre befolkningsgrupper. Viden inden for eliteidræt om f.eks. skadesbehandling, -forebyggelse og ernæring er ofte banebrydende og relevant for store dele af befolkningen, hvor idræt og motion spiller en stadig større rolle.

Frank Jensen, formand for Team Danmark, siger: ”Det er en fremragende nyhed for dansk eliteidræt. Sammen med Novo Nordisk Fonden går vi nye veje, som giver Team Danmark mulighed for at lægge endnu flere kræfter i den vidensudvikling, der også fremover skal give danske atleter mulighed for at levere resultater i verdensklasse. Vi skylder Novo Nordisk Fonden en stor tak for, at de vil være med til at udvikle det fundament af viden, som skal fremtidssikre dansk eliteidræt,” siger Frank Jensen.

Lars Rebien Sørensen, bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden, siger: ”Vores ambition er at understøtte danskernes trivsel og sundhed ved at bidrage til udvikling af ny viden, som både kommer eliteatleterne og de mange idrætsaktive danskere til gavn. Vi glæder os meget til at følge arbejdet de kommende år.”

Novo Nordisk Fondens bevilling på i alt 100 mio. kr. er delt op i to:

  • 50 mio. kr. er målrettet etablering af et forskningsprogram, det vil give unik adgang til eliteatleter, landstrænere og eliteidrætsmiljøer fra hele landet og blive ledet af en international ekspert inden for eliteidrætsforskning.
  • 50 mio. kr. er målrettet etablering af topmoderne faciliteter, der skal bruges i forbindelse med idrætsforskningen, f.eks. højdehotel, klimarum og andre træningsfaciliteter, hvor udstyret giver mulighed for at monitorere atleternes præstationer under træning og restitution. Bevillingen til disse specialfaciliteter er betinget af, at Team Danmark inden udgangen af 2020 har opnået støtte fra anden side til at etablere en bygning, der kan rumme specialfaciliteterne.

Team Danmark arbejder i øjeblikket med at udvikle en national infrastruktur for eliteidrætten, hvor lokale og regionale elite- og talentmiljøer kobles til blandt andet videns- og forskningsmiljøer i Aarhus, Odense, Aalborg og København. Her kommer bevillingen fra Novo Nordisk Fonden til at spille en vigtig rolle.

Læs mere i nyheden fra Team Danmark her.

Yderligere information

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, [email protected]