Ansøg om midler

Nu kan flere børn kan gå til videnskab i fritiden

Foto: Lars Svankjær

Novo Nordisk Fonden har bevilget 30 mio. kr. til Videnskabsklubben. Bevillingen betyder, at Videnskabsklubben kan udvide sit arbejde med at udbyde naturvidenskab som et fritidstilbud til børn og unge til næsten alle landets kommuner. Frem mod 2028 vil Videnskabsklubbens tilbud årligt nå ud til omkring 3.000 børn og unge. 

Videnskabsklubbens arbejde med at øge interessen for naturvidenskab blandt børn og unge kan fortsætte de næste fem år. Novo Nordisk Fonden har forlænget sin støtte til Videnskabsklubben med en bevilling på 30 mio. kr.

Midlerne går til at fritidstilbuddet kan udvide sine aktiviteter markant. I dag findes Videnskabsklubben i 41 kommuner, men der er potentiale – og efterspørgsel – til at komme meget længere ud. Den nye bevilling løber over de næste 5 år, og i den periode forventes Videnskabsklubben at vokse til 91 kommuner, hvor der er et gymnasium.

”I Videnskabsklubben kan man forske og gå til science som fritidsaktivitet sammen med nye venner og aldersnære rollemodeller. Vi vil gerne bidrage til at endnu flere børn og unge på denne måde får mulighed for at dyrke deres nysgerrighed og interesse for naturvidenskab,” siger Berith Bjørnholm, som er leder af Novo Nordisk Fondens afdeling for uddannelse og formidling.

Deltagerantal vokser eksplosivt år for år
Videnskabsklubbens udvikling de seneste år har været eksplosiv, og foreløbig har over 5.000 børn og unge haft mulighed for at gå til naturvidenskab i fritiden. Deltagertallet stiger nærved eksponentielt år for år, og det samme gør antallet af børn på venteliste. I 2022 stod 500 børn på venteliste.

Novo Nordisk Fonden har støttet Videnskabsklubben siden 2018. Dengang sikrede en bevilling fra fonden på 15,8 mio. kr., at Videnskabsklubben kunne gå fra at være et tilbud i lidt over en håndfuld kommuner til i dag at være til stede i 41 kommuner i hele landet. I 2022 var tilbuddet tilgængeligt for 1.100 børn og unge, og i 2023 vokser tallet til lige godt 1.500.

”Jeg har næsten ikke ord for betydningen af denne håndsrækning fra Novo Nordisk Fonden. Vi står nu et langt bedre sted til at føre alle vores store planer og ambitioner ud i livet,” siger Videnskabsklubbens direktør, Rikke Schmidt Kjærgaard.

Med bevillingen fra Novo Nordisk Fonden kommer Videnskabsklubben også til at arbejde for at lave en international konference inden for børn og unges fritidsfællesskaber med henblik på videns- og erfaringsdeling med andre interessenter og organisationer på området.

Om Videnskabsklubben
Videnskabsklubben finder sted hvert år fra uge 43 til 49, begge uger inklusive, på gymnasier i hele landet.​ Her går elever fra 4.-6. klasse (miniforskere) til videnskab i fritiden én eftermiddag om ugen på linje med andre fritidsaktiviteter som spejder, fodbold eller dans. Elever i 7.-9. klasse kan blive juniormentor i Videnskabsklubben. Læs mere på Videnskabsklubbens hjemmeside.

 

Yderligere information

Christian Mostrup
Senior Lead, Public Relations
+45 3067 4805 [email protected]