Ansøg om midler

Pionér Bag Cellefabrikker Modtager Novozymes Prisen

Professor Jens Nielsen modtager Novozymes Prisen, der belønner en enestående forskningsindsats eller teknologisk indsats, der fremmer udviklingen af bioteknologisk videnskab. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden.

Professor Jens Nielsen er valgt som modtager af Novozymes Prisen 2016.

Jens Nielsen modtager prisen for sit banebrydende arbejde inden for systembiologien og for en tværfaglig pionérindsats for at beskrive og ændre metabolismen i mikroorganismer med henblik på at få dem til at producere kemikalier så kosteffektivt, at metoden kan anvendes i industrien som alternativ til den oliebaserede kemikalieindustri.

Jens Nielsen, der er professor ved Chalmers University of Technology i Göteborg og Chief Scientific Officer ved Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability i Hørsholm, har været en markant frontløber i den rivende udvikling, som systembiologien har gennemgået i de seneste 20 år. Fra biosyntese med ét gen indsat i en mikroorganisme, der producerer ét protein, til nutidens cellefabrikker, der producerer kemiske stoffer og enzymer efter indsættelse af op mod 40 gener i celler fra f.eks. gær og svampe. Den nye, bæredygtige teknologi står netop nu foran sit industrielle gennembrud.

”Industriel udnyttelse af cellefabrikker kan føre til, at vi får et samfund, der er fornybart og uafhængigt af fossile brændstoffer. Samtidig kan cellefabrikkerne levere en række nye produkter til gavn for samfundet, for eksempel nye antibiotika og nye materialer,” siger Jens Nielsen.

Jens Nielsen modtager med prisen DKK 3 millioner. DKK 2,5 millioner er et rådighedsbeløb til hans forskning, mens DKK 0,5 millioner er til ham personligt.

”Det er en helt fantastisk hædersbevisning at få Novozymes Prisen. I mit arbejde har jeg altid være specielt optaget af at forstå og ændre metabolismen, så vi kan anvende den viden industrielt. Det er en enorm styrke nu at få helt frie midler til mere risikobetonede projekter, som kan åbne op for ny viden, der er nødvendig for at forbedre teknologien,” siger Jens Nielsen.

Søren Molin, formand for priskomiteen, siger:

”Jens Nielsen tildeles Novozymes Prisen 2016 for sin mangeårige, enestående indsats for at udvikle systembiologien. Jens Nielsen har en unik viden inden for de vigtigste elementer i den nye systembiologi – matematik, reaktions- og fermenteringslære, dataintegration og moderne mikrobiel genetik. Den viden formår han at kombinere og anvende kreativt og med intuition, hvorfor han bidrager betydeligt til den basale forståelse af mikroorganismers fysiologi og reguleringen af denne.”

Novozymes Prisen overrækkes formelt til Jens Nielsen 15. marts 2016.

Læs mere om prisen her.

OM JENS NIELSEN

Født: 1962
Professor ved Chalmers University of Technology, hvor han er Director of Chalmers Life Science Engineering Area of Advance og Director of Systems and Synthetic Biology. Chief Scientific Officer ved Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability.

YDERLIGERE INFORMATION:

Jens Nielsen, professor, [email protected], tlf. +46 31 772 3804

Søren Molin, professor, DTU, formand for priskomiteen, [email protected], tlf.: 2031 8210

Christian Mostrup, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, [email protected], tlf: 3067 4805.