Ansøg om midler

Prismodtager gør os klogere på fedt i blodet

Professor og overlæge Børge Nordestgaard modtager Marie & August Krogh Prisen 2020. Prisen er en anerkendelse af hans mangeårige forskning, som har ført til bedre viden om det fedt i blodet, som ligger til grund for hjerte-kar-sygdomme og andre store sygdomme.

Børge Nordestgaard startede sin forskningskarriere med at lave forsøg på dyremodeller for at forstå, hvilken betydning fedtpartiklerne lipoproteiner har for åreforkalkning. Efter ti år med forsøg på dyremodeller gik han over til at lave humane studier, først i regi af Østerbroundersøgelsen, der startede i 1976, og senere som leder af Herlev/Østerbroundersøgelsen fra 2003.

De resultater, som Børge Nordestgaard har fået ud af begge undersøgelser, har særligt været med til at rokke ved de gænge opfattelser af, hvordan kolesterol og fedt i blodet påvirker vores helbred.

For sin mangeårige forskningsindsats modtager Børge Nordestgaard Marie & August Krogh Prisen 2020, som hvert år tildeles en fremragende dansk, sundhedsvidenskabelig forsker. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber og er på 1,5 mio. kr.

”Jeg er utrolig glad og stolt over at modtage prisen på vegne af hele forskningsgruppen. Det betyder rigtigt meget for min glæde ved det arbejde, jeg laver. Som forsker oplever man mange afvisninger, både når man søger penge, og når man sender artikler ind til tidskrifter, så når jeg får en pris som den her, betyder det rigtig meget,” siger Børge Nordestgaard om at modtage Marie & August Krogh Prisen 2020.

Har nuanceret vores syn på hjerte-kar-sygdomme og fedt i blodet
Børge Nordestgaards ihærdige indsats for at gøre os klogere på konsekvenserne af fedt i blodet er i årenes løb blevet omsat til mere end 700 videnskabelige artikler i danske og internationale tidsskrifter.

”Som leder af en af Danmarks største befolkningsundersøgelser, Herlev/Østerbroundersøgelsen, har Børge Nordestgaard givet os mange resultater, der har været med til at nuancere vores syn på hjerte-kar-sygdomme og det fedt i blodet, der ligger bag sygdommene. Dertil kommer, at han er en af vores absolut mest citerede forskere internationalt. Det gør ham til en særdeles værdig modtager af Marie & August Krogh Prisen 2020”, siger Henrik Ullum, formand i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber.

I løbet af sin forskningskarriere har Børge Nordestgaard oplevet en løbende udvikling i, hvordan man i sundhedsvæsenet taler om og beskæftiger sig med kolesterol. En udvikling, som han selv har været med til at præge med sin forskning.

”Da jeg startede som forsker snakkede man bare om, at kolesterol generelt var dårligt. Pludselig så vi et stort fokus på HDL-kolesterol, som blev kaldt det gode kolesterol. Nu er det igen ved at ændre sig, så lægerne ikke kun fokuserer på kolesterol, men også er begyndt at kigge på mængden af fedt i blodet og prøve at behandle det,” forklarer Børge Nordestgaard.

Børge Nordestgaard får officielt overrakt Marie & August Krogh Prisen 2020 ved Organisationen af Lægevidenskabelige Selskabers årsmøde, der finder sted fredag den 24. januar.

Om prismodtageren

Dr.med. Børge Grønne Nordestgaard er professor og overlæge ved Klinisk Biokemisk Afdeling, Herlev og Gentofte Hospital samt professor i genetisk epidemiologi ved Københavns Universitet.

Om Marie & August Krogh Prisen

Marie & August Krogh Prisen blev oprettet i 1969 og tildeles hvert år en fremragende dansk, sundhedsvidenskabelig forsker. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber og er på 1,5 mio. kr. – opdelt i 250.000 kr. som en personlig pris og 1.250.000 kr. til prisvinderens forskning. Bestyrelsen i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber fungerer som priskomité, og pengebeløbet doneres af Novo Nordisk Fonden. Medlemsorganisationerne i Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber kan indstille kandidater til prisen.

Om Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber

Organisationen af Lægevidenskabelige Selskaber (LVS) er paraplyorganisation for de lægevidenskabelige selskaber i Danmark og repræsenterer godt 25.000 medlemmer. LVS’ formål er at fremme dansk lægevidenskab og varetage de overordnede interesser for selskaberne i forhold til de centrale sundhedsmyndigheder og den nationale sundhedspolitik og i øvrigt fremme kendskabet til dansk lægevidenskab og lægevidenskabelig forskning i offentligheden. Organisationen blev grundlagt i 1919 som Dansk Medicinsk Selskab.

Yderligere information

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, [email protected]