Ansøg om midler

Prisvinder Vil Vinde Våbenkapløbet Mod Bakterierne

Novo Nordisk Prisen 2014 tildeles professor Søren Molin for hans banebrydende studier af bakterielle biofilm og deres betydning for sygdomsudvikling.

Forekomsten af multiresistente bakterier er i hastig vækst, og bakterieinfektioner er i dag den tredjehyppigste dødsårsag i verden kun overgået af kræft og hjertekarsygdomme. Et af problemerne er, at bakterierne kan klumpe sig sammen i slimede lag, kaldet biofilm, der beskytter dem mod antibiotika og kroppens immunforsvar.

Professor Søren Molin, Danmarks Tekniske Universitet, har gennem en årtier lang systematisk og original forskning klarlagt, hvorledes bakterielle biofilm dannes, og identificeret biofilms rolle i infektionsprocesser. Denne viden er nøglen til at behandle og bekæmpe kroniske infektioner, og de teknikker, Søren Molin har udviklet, har spredt sig som ringe i vandet til laboratorier i hele verden.

CYSTISK FIRBROSE

Søren Molin har bl.a. samarbejdet med Rigshospitalet vedrørende bakteriers tilpasning til forholdene i luftvejene hos patienter med cystisk fibrose i forbindelse med biofilmdannelse. Her har han ved brug af molekylære metoder afsløret, hvordan bakterierne er i stand til at danne kroniske infektioner og blive modstandsdygtige over for både immunforsvar og antibiotika.

For sin mangeårige fremragende forskning modtager Søren Molin Novo Nordisk Prisen 2014. Prisen er på DKK 1,5 mio. – opdelt i en personlig pris på DKK 500.000 og DKK 1 mio. til forskningsformål. Desuden følger DKK 300.000 til afholdelse af et internationalt symposium inden for prismodtagerens forskningsfelt. Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden.

”Det er vores håb, at et øget kendskab til bakteriernes tilpasningsmekanismer kan inspirere andre til at udvikle nye behandlingsstrategier mod de sejlivede og kroniske infektioner. Det vil på sigt øge chancen for, at våbenkapløbet mellem bakterier og antibiotika atter kan tippe ud til menneskers fordel, ” siger Søren Molin.

“EN ÆRESBEVISNING”

”Jeg er meget glad og stolt over denne æresbevisning. Det er suverænt, at det arbejde, man selv synes er utroligt vigtigt, også af andre betragtes som betydningsfuldt. Denne udmærkelse er stimulerende for alle, der er involveret i forskningsprogrammet, og jeg ser ikke kun prisen som en anerkendelse af mig, men også af det store antal fantastiske samarbejdspartnere og studerende, som jeg har været så heldig at arbejde sammen med gennem de sidste 20 år,” siger Søren Molin.

Jan Fahrenkrug, formand for priskomiteen, siger:
”Søren Molins videnskabelige aktivitet har gennem hele hans karriere været nyskabende både teknisk og konceptuelt. Han er en pioner, en af verdens førende og højst estimerede forskere inden for bakteriel biofilm, og hans forskning kan medvirke til at forbedre tilværelsen for patienter over hele verden.”

Årets prisoverrækkelse finder sted 3. maj.

 

OM SØREN MOLIN

2011- : Scientific Director, Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability, DTU
1983- : Professor i anvendt mikrobiel genitik, Institut for Systembiologi, DTU
1977-83: Lektor, Institut for Molekylær Biologi, Odense Universitet
1976-77: Adjunkt, Institut for Molekylær Biologi, Odense Universitet
1973-76: Ph.d.-studerende, Mikrobiologisk institut, Københavns Universitet, Ph.d. i 1977.
1972-73: Civil tjeneste
1972     : Cand.scient. i Mikrobiologi
1966-72: Biokemi-studier på Københavns Universitet.

 

YDERLIGERE INFORMATION:

Søren Molin, professor, Danmarks Tekniske Universitet, tlf.: 2031 8210, e-mail: [email protected]
Jan Fahrenkrug, formand for priskomiteen, tlf.: 6168 4752, e-mail: [email protected]
Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3067 4805, e-mail: [email protected]