Ansøg om midler

Proteinkonference Rammer De Rette Toner

175 forskere deltog i den forgangne uge i "PTMs in Cell Signaling" - den sjette udgave af Copenhagen Bioscience Conferences.

Det var et ekstraordinært skue.

Professor Michael Yaffe, MIT, bar en pink paryk, professor Yang Shi, Harvard Medical School, tog en vikingehjelm på hovedet, mens professor Margaret A. Goodell, Beylor College of Medicine, udsmykkede sig med en hvid paryk med rottehaler og en vikinghjelm ved starten på mandag aftens PI Pub.

En gruppe af prominente navne havde forud for sessionen fundet en kuffert fyldt med udklædningstøj – og taget det på.

– Du har kun ét liv til at gøre dig selv til grin, så hvorfor ikke, sagde Michael Yaffe efterfølgende.

Han var én af fem kendte professorer, der havde sagt ja til at stille op til en uformel spørgetime med – primært – konferencens yngre deltagere.

Den usædvanlige scene udspillede sig ved konferencen ”PTMs in Cell Signaling” – den sjette konference i rækken af Copenhagen Bioscience Conferences. Konferencerne samler anerkendte topforskere og unge talenter fra hele verden for at diskutere de nyeste videnskabelige resultater og vigtigste emner inden for et område. Formålet er at give deltagerne mulighed for at opbygge internationale netværk og relationer samt udveksle viden og ideer. For at opnå dette søger konferencerne at skabe en afslappet atmosfære af tillid.

PI Pubben var et led i dette, og ph.d.-studerende Kristina B. Emdal, Novo Nordisk Foundation for Protein Research, var begejstret for formatet.

– Det er en af de bedste ting, jeg nogensinde har prøve rent karrieremæssigt. Jeg talte med Michael Yaffe og at få lov at sidde i afslappede omgivelser og stille spørgsmål var virkelig givende. Han gav personlige og ærlige svar om sin karrierevej, som jeg selv kan bruge fremadrettet, sagde Kristina B. Emdal.

MED FOR ANDEN GANG

Konferencen var arrangeret af Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research. I 2012 var centret vært for en konference, der også hed ”PTMs in Cell Signaling” – dog med andre temaer og talere.

Professor Michael Yaffe var en af gengangerne fra den forrige konference:

– Det er en fantastisk konference. Helt sikkert en af de bedste, jeg har været til i et år: Fantastiske talere, dygtige arrangører, vigtige emner. Du kunne ikke have udvalgt en bedre gruppe af forskere, som er både åbne og interesserede i virkelig at engagere sig i videnskab.

– Jeg håber at være tilbage igen om to år, sagde Michael Yaffe.

Den firedages konference bestod af 14 videnskabelige sessioner om emner såsom: ”clinical proteomics”, ”DNA damage signaling”, ”cell cycle”, og ”disease pathways”. Sessionerne inkl. også PI Pubben, Editors Corner, hvor konferencedeltagerne kunne møde og debattere med editors fra videnskabelige tidsskrifter, samt to poster sessions.

I løbet af konferencen holdt i alt 22 anerkendte forskere 25-minutters oplæg, mens halvt så mange – primært yngre forskere – gav 10 minutters short talks. En af de, der fik denne mulighed, var Debbie Marks, adjunkt ved Harvard Medical School.

– Selvom det kun er ti minutter, er det en fantastisk mulighed, for alle kommer til at høre om din forskning. De ser også på posters, men det er ikke det samme. At stå på scenen forbedrer mulighederne for at netværke og etablere samarbejder. Desuden tvinger det dig til at være bedre til at kommunikere om din forskning, siger Debbie Marks, før hun udtaler sig om den forskning, der blev præsenteret på konferencen.

– Det videnskabelige niveau er meget højt. Det er på niveau med Gordon og Keystone konferencerne. Det er verdensklasse, siger hun.

FOKUS PÅ SAMARBEJDE

Konferencen blev holdt på Favrholm i Hillerød og havde intet kommercielt indhold.

Konferencens social program omfattede en havnerundtfart i København samt et besøg og middag i Operaen. Her gav tenor Gert Henning-Jensen deltagerne en smagsprøve på, hvad opera har at tilbyde, da han næsten løftede taget med sin stemme.

De sociale arrangementer og udflugter havde til formål at hjælpe deltagerne til at skabe nye bekendtskaber – ligesom konferencens to poster sessions. Da alle deltagere, inklusive talerne, havde accepteret at være til stede under hele konferencen, summede disse sessioner af aktivitet.

– Hele dette sted fremmer interaktion, sagde Susanne de Boor, ph.d.-studerende ved University of Cologne, Tyskland.

– Jeg har fået kontakt til en række postdocere, ph.d.-studerende og PI’s. Jeg har fået interessante forslag til min forskning, og jeg har også haft kontakt med personer, der ønsker min hjælp, sagde hun.

På konferencens sidste aften blev uddelt en pris for bedste postdoc-poster til Marjorie L. Fournier, IGBMC, Frankrig, samt en pris for bedste ph.d.-poster til Maxim A.X. Tollenaere, Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, Danmark.

Jiri Lukas, professor og leder af Novo Nordisk Foundation Center for Protein Research, afsluttede det videnskabelige program med at takke deltagerne for deres indsats:

– Den afgørende faktor ved denne fantastiske konference er jer, deltagerne. I bibragte tværfagligheden, I interagerede, og I diskuterede, sagde Jiri Lukas.

Han undlod dog at nævne mandagens kostumeshow.

 

Professor Michael Yaffe var en ombejlet herre ved mandagens PI Pub.

Kristina B. Emdal (i midten) under en forelæsning i auditoriet.

 

Poster session.

Besøg i Operahuset.