Ansøg om midler

Rekordår for bevillinger og investeringer i industriel biotek

Novo Nordisk Fonden og Novo Holdings øgede i 2021 sit fokus på forskere og selskaber, der arbejder med ideer og produkter, der med bioteknologien som løftestang skal være med til at drive den grønne omstilling. Tilsammen blev der givet bevillinger til og investeret i industriel biotek for over 1,6 mia. kr. i 2021. Foto: 21st.BIO.

Både nu og i fremtiden vil bioteknologien, og ikke mindst industriel biotek, være en af de mest afgørende katalysatorer for den grønne omstilling. For at lykkes kræver det dog, at det bioteknologiske økosystem bakkes op hele vejen rundt – lige fra støtte til forskningsprojekter i de tidligere stadier og frem til kapitalrejsning.

“Industriel biotek vil i stigende grad være et stort indsatsområde for både Novo Nordisk Fonden og for vores investeringsselskab, Novo Holdings. Vores fælles ambition er at fjerne de barrierer, der blokerer for udviklingen af biologiske opfindelser og samtidig bane vejen for, at nye lovende opfindelser bliver til fremtidens løsninger på de største miljø- og klimarelaterede udfordringer,” siger Mads Krogsgaard Thomsen, administrerende direktør for Novo Nordisk Fonden.

”Foruden de bevillinger vi kan bidrage med, vil vi se nærmere på, hvordan vi kan forhindre, at forskere løber panden mod muren, når de møder lovgivningen for biologiske løsninger. Det er desværre en stor barriere for lanceringen af nye bæredygtige løsninger, at regulatoriske blindgyder forhaler processen fra laboratorium til det store marked,” siger han.

For både Novo Nordisk Fonden og Novo Holdings har 2021 været et toneangivende år for industriel biotek, hvor både bevillinger til forskning og investeringer i allerede etablerede selskaber har nået nye højder.

Novo Nordisk Fonden uddelte bevillinger for ca. 930 mio. kr. inden for det bioindustrielle område, hvor temaer som nye fødevareproteiner og udnyttelse af CO2 var i højsædet. Den største bevilling på området, der lød på 630 mio. kr., blev givet til etableringen af The Novo Nordisk Foundation CO2 Research Center – verdens første tværfaglige forskningscenter, der skal udvikle viden og teknologi, som kan bruges til at indfange og udnytte CO2 til produktion af kemikalier og brændstof.

Fuld damp på industriel biotek i 2022
Novo Holdings kunne i 2021 tilføje adskillige nye selskaber, der leverer løsninger og produkter inden for industriel biotek, til porteføljen. En af investeringerne var i 21st.BIO, et nyt dansk biotekselskab, der kan hjælpe andre biotekselskaber med at opskalere deres produktion ved hjælp af en avanceret teknologiplatform, der er udviklet af Novozymes. Novo Holdings investerede ca. 640 mio. kr. i 21st.BIO.

Foruden de to store bioindustrielle selskaber, Novozymes og Chr. Hansen, som også er i Novo Holdings’ portefølje, tæller den samlede Novo Holdings portefølje 15 selskaber, der beskæftiger sig med industriel biotek. Feltet spænder bredt, og selskaberne leverer eksempelvis klimaneutral cement, biopesticider, genanvendelse af drivhusgasser og biosilke, samt mange andre produkter og løsninger, der udfordrer den gængse teknologi – med mindre klimabelastning til følge. Novo Holdings tilføjede otte nye selskaber inden for industriel biotek til porteføljen i 2021 og investerede ca. 730 mio. kr. i området.

Ifølge Kasim Kutay, administrerende direktør for Novo Holdings, er der intet der tyder på, at Novo Holdings’ investeringsaktivitet i industriel biotek – og dermed i den grønne omstilling – kommer til at løje af i 2022 – tværtimod:

”Som investeringsselskab vil vi gerne tage ansvar for at være med til at fremskynde den grønne omstilling, og det kan vi helt konkret gøre ved at støtte de innovative biotekselskaber, der kan levere løsningerne. Foruden at være bannerførere for den grønne omstilling betragter vi dog også disse selskaber som gode investeringer og forventer, at de vil skabe solide afkast. Derfor vil vores investeringsteams også i 2022 være på udkig efter spændende selskaber, hvor vi kan bidrage med både kapital og kompetencer til at få dem til at vokse,” siger Kasim Kutay.

Yderligere information

Marie-Louise Jersin, Senior Communications Partner, +45 3049 4957, [email protected]